Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Forskning ska ge bättre fördelarskåp

Testinstitutet Rise har på uppdrag av Länsförsäkringar och Säker Vatten läckage-testat fyra olika fördelarskåp för att bygga in rör i väggarna.

I ett samarbete med Länsförsäkringars forskningsfond och Säker Vatten har testinstitutet Rise och fyra leverantörer av fördelarskåp gjort läckagetester i labbmiljö i syfte att få fram fakta om eventuella svaga punkter för att gemensamt kunna verka för förbättringar.

Testerna visade att det är krångligt att montera skåpen och svårt att få tätt i alla delar – med risk för läckage i genomföringar och tätningar.

Förenkla montering
– Ofta är flera entreprenörer involverade i byggprocessen, vilket gör att förutsättningarna för att montera skåpen rätt och dra rören optimalt inte är de bästa. Om en genomföring kommit snett är det svårt att rätta till i efterhand, säger Fredrik Runius, teknikansvarig hos Säker Vatten.

Testgruppen med tillverkarna i spetsen är eniga om att man behöver fortsätta utveckla sina konstruktioner för att få till mer robusta lösningar som också är enklare att montera för att säkerställa helt vattentäta skåp.

Utveckla och förbättra
– Fabrikanterna jobbar ständigt med att utveckla och förbättra föredelarskåpen och göra dem robusta och lättmonterade. Vi ser också att det är viktigt att använda de hjälpmedel som finns, samt att följa monteringsanvisningen, säger Anders Mårtensson, VD hos VVS fabrikanternas råd.

Säker Vatten och VVS fabrikanterna ska nu utifrån kunskapen från Länsförsäkringars tester samverka om utveckling och förbättring av rörsystem och fördelarskåp.

Källa: Säker Vatten

 

För mer information

Fredrik Runius
Teknikansvarig Säker Vatten
08-762 75 72
fredrik.runius@sakervatten.se

 

Bli den första att kommentera "Forskning ska ge bättre fördelarskåp"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega