PROPTECH & SYSTEM
Partnertext från Momentum

AI fortsätter accelerera – fastighetsbranschen halkar efter

För drygt ett år sen konstaterade vi att AI stod högt på agendan hos fastighetsägare och att företagen slogs om att vara först med att få ut nya tillämpningar. Nu visar en rapport att fastighetsbranschen halkat efter när det gäller AI-investeringar.


Partnertext från Hogia

Automatisering för effektiv fastighetsförvaltning

Digitaliseringen är ett oumbärligt verktyg för att effektivisera arbetsprocesser inom alla verksamheter. Inom fastighetsförvaltning vill Hogia ta täten med fastighetssystemet Hogia DinHyresvärd, genom starkt fokus på förenkling och automatisering.


Partnertext från Real Fastighetssystem

”Vi är brf-specialister, därför var Real ett naturligt val”

Förra året valde Interesta att gå över till Real.
– Vi hade ett modernt fastighetssystem, men tyvärr var inte allt på plats. Med Real fick vi ett komplett system, som gör att vi sparar mycket tid, säger Joakim Curenstam på Interesta.


Partnertext från Pythagoras

Beräkna internhyra direkt i Pythagoras fastighetssystem

Beräknar ni internhyror i fastighetssystemet eller kämpar ni också med Excel och schabloner som inte stämmer med verkligheten? När du sedan rapporterar till ekonomiavdelningen tar det onödigt mycket tid att få det korrekt. 


Partnertext från Kiona

SÖE Konsult rekommenderar bara det som ger mest nytta

Att se till att fastighetsägare och industrier får den bästa möjliga digitala infrastrukturen är inte så lätt. Det finns många system på marknaden och svårt att sålla fram det som gör mest nytta. SÖE Konsult står på kundens sida och hjälper till att kravställa och hitta rätt – och rekommenderar bara det de själva testat och verifierar.


Partnertext från Momentum

Sävebo tar med sig fastighetssystemet ut på fältet

När Sävebo gick från Xpand till Momentum Fastighet var önskan att alla i organisationen skulle kunna använda sig av systemet utan att behöva fördjupa sig i avancerade funktioner. Dessutom behövdes ett fastighetssystem som skulle fungera i mobilen.


Partnertext från Danfoss Leanheat

Värmesystemet ger optimal effekt med smart AI-tjänst

Med hjälp av temperaturgivare i varje lägenhet har Brf Gräslöken fått ett mer effektivt värmesystem. Datan från sensorerna bearbetas av Danfoss självlärande AI-tjänst, Leanheat Building, som optimerar systemet och genererar mervärde.


Partnertext från Vitec Fastighet

Vitec visar vägen med ny affärsmodell

Ny affärsmodell – nytt namn: Evo Affärssystem. Namnet visar att funktioner, gränssnitt och teknik följer en naturlig evolution. Nu abonnerar du på systemstöd och inte enskilda produkter. Webbgränssnitt med tillhörande dashboard kostar inget extra.


Partnertext från Kiona

Rikshem väljer Web Port som SCADA-system för hela beståndet

Efter en omfattade upphandlingsprocess har Kionas produkt Web Port valts som den primära SCADA-plattformen för Rikshems fastighetsportfölj. Förmåga att skapa ett teknikledande system baserat på kundernas egna behov och önskemål avgjorde valet av Kiona.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Real nu integrerat med alla storbanker

Real är nu integrerat även med Swedbank enligt ISO 20022-standard. Det innebär att Real har framtidssäkrade integrationer med alla stora banker – Handelsbanken, SEB, Nordea, Swedbank och Danske Bank. Kunder som ansluter spar både tid och pengar.


Partnertext från Pythagoras

Hela kommunens fastighetsrelaterade information på ett ställe

Kungsbacka kommun har över 6 300 medarbetare och servar 85 000 invånare och företag. För att lyckas pågår nu ett digitaliseringsarbete där kommunen använder Pythagoras fastighetssystem för överblick och bättre samarbete mellan olika verksamheter.


Partnertext från Hogia

Steget mot en effektivare fastighetsförvaltning

Förvaltningsbolaget Rexellent Property Management, fokuserar på att optimera sin verksamhet. Med Hogia DinHyresvärd får de smarta integrationer och digitaliserade arbetsprocesser – och tar steget mot en mer effektiv fastighetsförvaltning.


Partnertext från Planima

Äga för evigt – Catenas väg till hållbara fastigheter

Med långsiktighet och hållbart fastighetsägande som strategisk grund är de pionjärer i en resurskrävande sektor. Men om du frågar Amanda Thynell, Hållbarhetschef på Catena, så har resan mot en grönare bransch bara börjat.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Många fördelar med avisering via Kivra

Från Real Fastighetssystem kan kunderna avisera på många olika sätt. E-post är det vanligaste. Vd, Stefan Johansson, tror dock att e-postalternativet är på tillbakagång. 
–Vill man vara säker på att avierna ska komma fram är Kivra ett bra alternativ.


Partnertext från Kiona

Få bättre kontroll på oförutsägbara energipriser

Förra året sände elpriset chockvågor genom branschen, och fjärrvärmepriserna har sedan ökat med upp mot 20%. Utsikterna för 2024 kan vara osäkra, och därmed oroande, men det finns hopp – och sätt att få bättre kontroll över din energianvändning.


Partnertext från Momentum

Tuffa klimatmål kräver överblick och kontroll

För Fortinova Fastigheter, med huvudkontor i Varberg, står hållbarhet och energieffektivitet högt upp på agendan. Målet är att minska vattenförbrukning årligen med 1,5 procent och att minska energiförbrukningen med 2 procent, fram till 2030.


Partnertext från Danfoss Leanheat

Fastighetsbolagen gagnas när fjärrvärmen AI-optimeras

Då fjärrvärmebolagens och kundernas kostnader ökar dramatiskt är det viktigt att öka effektiviteten i hela fjärrvärmesystemet. Genom AI-algoritmer hjälper Danfoss Leanheat en dansk fjärrvärmeleverantör att minska energin med – vilket gagnar slutkunden.


Partnertext från Planima

Energieffektivisering handlar om organisation – inte teknik!

Energieffektivisering är kanske det viktigaste för fastighetsägare just nu. Men det svåra är inte att hitta energibesparingar genom tekniska lösningar. Nej, det är att ändra arbetssätt så att energieffektivisering blir en naturlig del av allt ni gör.


Partnertext från Hogia

Digitalisering innebär stora möjligheter för fastighetsägare

I fastighetsbranschen är Omid Noghabai ett välkänt ansikte. Denne entreprenör har en förmåga att se smarta lösningar på fastighetsägares utmaningar. Han förespråkar lyhördhet, digitalisering och modernisering, vilket han hittat i Hogia DinHyresvärd.


Partnertext från Kiona

Kionas Proptech-resa: Att uppfylla vår vision från 2021 till idag

2021 startades Kiona med en vision – att revolutionera den europeiska fastighetsbranschen. Med öppenhet, flexibilitet och oberoende som ledord har vi förändrat landskapet och satt nya standarder strävan att skapa Europas ledande proptechplattform.


Partnertext från Vitec Fastighet

Psykologin som ledde till kortare duschtid

Vitec, Laholmshem och Väsbyhem har tacklat några av bostadsbolagens stora utmaningar – med hjälp av psykologer. Genom ett beteendevetenskapligt angreppsätt lyckades bolagen minska hyresgästernas el- och varmvattenanvändning med upp till 46 procent.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Så klarar Botema förvaltningen av brf:er under tuffa tider

Det kärva ekonomiska läget ställer även nya krav på professionella brf-förvaltare. Daniel Grünbaum på Botema menar att man måste leverera mer än bara siffor och rapporter.
– Vi måste ständigt skapa ett mervärde som det är värt att betala för.


Partnertext från Planima

Har du råd att låta underhållet vänta när du släcker bränder?

Fastighetsbranschen har insett det stora värdet av långsiktigt ägande. Men när brandsläckning och akuta insatser står högst upp på agendan skjuts de proaktiva satsningarna på framtiden. Måste det vara så?


Partnertext från Momentum

Krav på energieffektivisering skapar nya utmaningar

Nyss publicerades en reviderad version av EU:s energieffektiviseringsdirektivet. Detta inleder vad som redan har beskrivits som en ny era för energieffektivitet inom Europeiska Unionen. Men vad har detta för konsekvenser för fastighetsägare?


Partnertext från Kiona

Kiona integrerar AI till ert befintliga SCADA-system

I fastighetsbranschen talas om vikten av öppna system, inte minst inom SCADA-plattformar. Kiona har framgångsrikt integrerat sitt eget SCADA-system Web Port i flera projekt och jobbar nu med denna öppenhet – helt oberoende av egna och andras system.


Partnertext från Danfoss Leanheat

HSB Södermanland sparar 20% energi och pengar med AI och dynamisk balansering

Centralt uppvärmda flerbostadshus har ofta variationer i rumstemperaturer på grund av ineffektiva och obalanserade värmesystem. HSB Södermanland kombinerade Leanheat Building och dynamisk balansering från Danfoss av flöden och fick en total energibesparing på cirka 20%..


Partnertext från Real Fastighetssystem

Med Reals lösning kommer kontrolluppgifterna fram – alltid!

Försändelser som kommer bort på väg till mottagaren är ett växande problem. Varken mejl som brev är helt säkra metoder. Nu har Real en 100-procentig lösning tack vare en integration med Kivra. Kontrolluppgifter som skickas kommer nu garanterat fram.


Partnertext från Momentum

AI förändrar dialogen i fastighetsbranschen

AI har gjort stora framsteg 2023. Forskare och affärsledare vill dra i handbromsen samtidigt som företag vill lansera nya tillämpningar. Tekniken kan förändra samhället, så som internet en gång gjorde, men hur påverkar den dagens fastighetsägare?


Partnertext från Planima

3 missar som även erfarna förvaltare gör i sin underhållsplan

En proaktiv underhållsplan  är en grundpelare i fastighetsförvaltarnas nya vardag. Men det gäller att tänka rätt. Mängd, historik och priser är tre aspekter som ofta missas och därmed hindrar att fullt värde nås.


Partnertext från Kiona

Kiona och MKB i storaffär – AI-energioptimering i 200 byggnader

Kiona och Malmös största allmännyttiga bostadsbolag, Malmö Kommunala Bostadsbolag ”MKB”, meddelar nu att man slutit avtal om uppkoppling av MKB:s fastighetsbestånd till Kionas AI-energioptimeringstjänst Edge.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Att integrera fastighetssystemet med banken ger tidsvinster

Integration mot bank är en av de senaste trenderna inom fastighetssystem. Maria Winther på Rådstornet i Stockholm talar om en smärre revolution.
– Med bankintegration klarar våra aviseringsansvariga arbetet på en dag i stället för en vecka.


Partnertext från Planima

Klockan tickar: så tajmar du underhållet rätt

Planera fastighetsunderhållet i tre tidsperioder. Det finns stora vinster att hämta hem i form av överblick, struktur och mer genomtänkta beslut. Här guidar vi dig till framgångsrik och vältajmad underhållsplanering.


Partnertext från Momentum

Gröna hyresavtal – en vinst för alla

Att göra fastigheter mer hållbara och miljövänliga är inte bara bra för planeten, utan det kan också vara ekonomiskt lönsamt i längden. Ett sätt att bidra till detta är genom att skriva ett grönt hyresavtal för lokaler.


Partnertext från Kiona

Så gick det till när PiteBo nådde klimatmålen på rekordtid

Det allmännyttiga bostadsbolaget PiteBo har sedan 2021 digitaliserat sitt fastighetsbestånd. AI-styrning och -teknik har löpande lärt sig, justerat och optimerat. Effekten blev en total minskning på 12% av energi för uppvärmning av fastigheterna.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Därför byter Zakrisdal Fastigheter till ett nytt fastighetssystem

Zakrisdal Fastigheter i Värmland blev rekommenderade ett nytt fastighetssystem och de ser bara fördelar med det. Ett gemensamt system inom koncernen, smidig överföringsprocess och den serviceinriktade supporten är några av dem.


Partnertext från Momentum

Hyresgäster vill helst kommunicera via sms

En ny rapport visar att hyresgäster gillar digitala plattformar för kommunikation med fastighetsägaren. Vid felanmälan vill hyresgästen få uppdateringar via kanaler som inte kräver någon direkt respons och endast 1% besöker fastighetsägarens kundcenter.


Partnertext från Real Fastighetssystem

4 skäl att välja och 2 skäl att inte välja Real

Real är världens bästa fastighetssystem. Tycker vi alltså. Men passar Real för er verksamhet? Se filmen och ta reda på om Real är något för er. Vi berättar om de viktigaste funktionerna och vad du kan förvänta dig (och inte) av Real Fastighetssystem.


Partnertext från Kiona

Öppet och flexibelt – tillsammans med kunden

Kiona tvingar dig inte att använda ett specifikt märke eller binda dyra serviceavtal – och möjliggör öppen kommunikation mellan system.
– Fokus måste ligga på att frigöra potentialen hos öppna och flexibla lösningar, säger Jon Åkerström, CPO på Kiona.


Partnertext från Hogia

Jana Fastigheter: Digitaliseringen frigör två dagar i veckan

När Sara Ericsson tog över som ekonomiansvarig på Jana Fastigheter i Halmstad ville hon arbeta mer digitaliserat och automatiserat.
– De nya systemen har kapat nästan två arbetsdagar i veckan i det löpande arbetet, säger hon.


Partnertext från Planima

Djävulen i detaljerna: Detaljfokus skadar underhållet

Underhållsplanering är ett enkelt sätt att sänka kostnader och spara tid. Men varför är det ändå så svårt för många fastighetsägare att få till? Anton Klintenberg har ett tydligt svar: Detaljfokus och bristande överblick sätter käppar i hjulen.


Partnertext från Momentum

Känner du till era byggnaders primärenergital?

Elkrisen har fått oss att fokusera på energieffektivisering och genom att hålla koll på primärenergital kan vi bli ännu bättre. Med ett system som analyserar dina byggnaders primärenergital kan du enkelt följa upp och jämföra energiprestanda.


Partnertext från Kiona

Ömangruppen kapar kundernas driftkostnader – med rätt verktyg

Genom att investera mer i äldre fastigheter kan man göra stora besparingar, säger Richard Hållbus, certifierad energiexpert på Ömangruppen i Växjö. De använder Kiona’s programvara, Web Port och Energinet för sitt energiarbete.


Partnertext från Hogia

Hogia: ”AI är snart en självklarhet”

Förra paradigmskiftet handlade om att affärssystemen skulle bli webbaserade. I dag står vi inför nästa skifte.
– AI är snart en självklarhet, säger Mathias Petersson, Hogias expert på digitala flöden.


Partnertext från Planima

2023 – starten på den proaktiva eran i fastighetsbranschen?

Vi har haft det gött de senaste 10 åren. Gamla irritationsmoment som räntor och inflation har i princip upphört att existera. Vi har badat i ett överflöd av billig energi och fastigheter har sålts hej vilt till ständigt nya rekordvärderingar. Vilken sjuhelsikes fest!


Partnertext från Meta

När en dörr stängs öppnas även en potentiell energibesparing

Automatisk dörröppnare är bekväma och hygieniska. Men när de öppnas går det åt energi samtidigt som värmen från entrén släpps ut – vilket sätter igång värmesystemet. Kanske är det dags att omvärdera vart dina kilowattimmar tar vägen?


Partnertext från Momentum

Staten ställer krav på energisnål fastighetsförvaltning

Till följd av elkrisen har svenska myndigheter fått i uppdrag att genomföra energibesparingsåtgärder inom den statliga förvaltningen. Att undvika onödig elförbrukning nattetid och sänka rumstemperaturen med 1–2 grader är åtgärder som rekommenderas.


Partnertext från Danfoss Leanheat

Willhem AB och Danfoss AB tar energieffektivisering i bostäder till nästa nivå

Under pågående värmesäsong förväntas de europeiska energipriserna stiga till rekordnivåer. Willhem AB är ett av Sveriges största fastighetsbolag och har arbetat proaktivt för att sänka…


Partnertext från Real Fastighetssystem

”Idag väljer många trygghet framför låg hyra”

Tommy Franklin är fastighetsägare i Lycksele – men halva fastighetsbeståndet finns i Umeå och Stockholm.


Partnertext från Hogia

Värdefulla vinster i digitaliseringens fotspår

Den påbörjade digitaliseringen fick en rejäl skjuts med pandemin. Vi ställde snabbt om våra arbetssätt, våra processer och sätt att mötas. Ur kris kom positiva effekter som är långsiktigt värdefulla. Men hur långt har vi kommit och vart är vi på väg?


Partnertext från Momentum

”Utmaningen är alltid att få med sig fastighetsskötarna”

På allmännyttiga Fristadbostäder jobbar bara tre personer administrativt. Mitt under pandemin bestämde de sig för att byta fastighetssystem från Incit Xpand till Momentum Fastighet. Ekonomiansvarig Ann-Charlotte Andersson ger råd om smidig övergång.


Partnertext från Meta

Allting handlar om OT

OT är på mångas läppar och står högt på digitaliseringsagendan även i fastighetsbranschen, konstaterar META. Vad är OT och varför är det så hett?


Partnertext från Real Fastighetssystem

Real Fastighetssystem fortsätter att växa

Real fortsätter oförtrutet och med stor lyhördhet att utveckla fastighetssystemet. Tillsammans med kunderna har vi i drygt 30 år legat i framkant. Det är en av anledningarna till att kundantalet ökar och många stannar hos oss under lång tid.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Konservativt – nja, kanske, men också stor framtidstro

Fastighetsbranschen har under åren upplevts som konservativ och trög. Den har tjänat stora pengar och levt lite grann sitt eget liv, medan omgivningen har utvecklats. Det finns nog viss sanning i det, men nu händer det massor med saker i vår bransch.


Partnertext från Vitec Fastighet

Vitec samarbetar med kunder för en hållbar framtid

Fastighetsbranschen står för minst 20% av alla utsläpp i Sverige (Boverket) och Vitec Bygg & Fastighet har som mål att de och alla kunder ska vara fossilfria eller koldioxidneutrala till år 2030. En stor uppgift som de tar sig an tillsammans med sina kunder.


Partnertext från Momentum

6 råd från Karlskogahem inför investering i digitala tvillingar

Dennis Stridh på Karlskoghem har sett till att bolaget har satsat på digitala tvillingar. Hittills har 600 av deras 2 000 lägenheter blivit ioT-skannade. Här ger han 6 tips på hur man bör tänka inför att investera i digitala tvillingar.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Bostäder på kundernas villkor

Kan jag som kund påverka nyproduktionen av bostäder och är byggmästaren redo att släppa sargen och våga släppa in mer teknik eller gör bostadsbristen att det är säljarens marknad och du får ta det som ges?


Partnertext från Meta

Så förbereder ni er bäst för att få livskraftiga processfiskar

Arbetet inför ett processutvecklingsarbete är viktigt för att lyckas med att få livskraftiga processfiskar. Meta ger här tips och råd om hur ni bör gå tillväga för att säkra ett bra slutresultat.


Partnertext från Momentum

Bostadsbolagens viktiga roll när fler väljer elbil

Brist på laddplatser är ett stort problem för hyresgäster som kör elbil. För att råda bot på det har 12 bostadsbolag tillsammans med Elektrifieringskommissionen tagit initiativ till ”Klart för laddplats”.


Partnertext från Hogia

Så når Lindström Fastigheter sina hållbara mål med digitalisering

Med solceller, eldrivna firmabilar och digitaliserad teknisk förvaltning, så vill Lindström Fastigheter minska sin miljöpåverkan: ”Det krävs ett miljötänk hela vägen – och här kommer digitalisering in som ett naturligt steg”, säger Hans Lundgren på bolaget.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Våra viktiga nyheter – bankintegration och digital signering

Utvecklingen i Real fastighetssystem fortsätter oförtrutet. Kunderna vill hela tiden ha nya lösningar där automatik och enkelhet är viktiga ledord. Webbaserad är numera en självklarhet. Bankintegration och digital signering är två viktiga nyheter i Real fastighetssystem.


Partnertext från Meta

Kan vi ha systematiskt brandskyddsarbete med AI?

Björn Schenholm är konsult på Meta och här lyfter han fram vikten av förvaltarens eget omdöme när det gäller SBA. För att underlätta arbetet och dokumentationen går det även att ta in AI – men kom alltid ihåg de fysiska kontrollerna!


Partnertext från Eways

Parkster och Eways förenklar för elbilsförare genom betalning i samma app

Parkster och Eways ingår samarbete för att underlätta för bilister som behöver ladda sin bil med el. Nu blir det möjligt att betala både för laddning och parkering i samma app, helt utan extra serviceavgifter.


Partnertext från Hogia

Hogias 4 råd – inför nya nordiska betalningsinfrastrukturen

Framtidens realtidsekonomi kräver sekundsnabba betalningar och nu övergår Nordens största banker till en gemensam plattform som hanterar överföringar i realtid – syftet är att skapa världens första integrerade betalningsregion.


Partnertext från Momentum

Momentum lanserar helt ny CRM-lösning med digital signering

Tjänsten Momentum CRM är integrerad i fastighetssystemet och ger dig en helhetsbild av varje hyresgäst, så att du kan se varje individs behov och ge bästa tänkbara service. Momentum lanserar också en helt egen lösning för digital signering av avtal.


Partnertext från Eways

Bring gör stor satsning på eldrift

Bring startar året med att lägga en stor beställning av både snabbladdare och vanliga elbilsladdare. Installationen av de nya laddpunkterna ska påskynda omställningen till elfordon i verksamheten. Investeringen möjliggörs bland annat av ett bidrag från Klimatklivet. 


Partnertext från Eways

Så fixade Täby Centrum ”Årets laddplats”

I Täby Centrum finns en av Eways mest populära laddzoner – som dessutom tog hem priset för Årets laddplats på elbilsmässan eCar Expo. Här berättar Lars Sacklén, teknisk chef på Täby Centrum, om hur den fungerar.


Partnertext från Hogia

Pramo uppdaterar fastighetssystemet och hoppas spara 10% tid

För att öka digitaliseringen och bli en mer konkurrenskraftig aktör för förvaltningen av bostadsrättsföreningar beslöt konsultbolaget Pramo att uppdatera sitt fastighetssystem. Valet föll på Hogia Fastighet Pro, som ska ge bättre service och effektivitet.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Nu poddar vi igen!

Strax innan pandemin bröt ut startade Real Fastighetssystem en fastighetspodd. Vi kände att det saknades en röst som kunde belysa det som höll på att hända, att vår bransch började digitaliseras. Efter lite pandemivila startar vi igång igen – i mars!


Partnertext från Momentum

Delad data effektiviserar fastighetsbranschen

Momentum publicerade nyligen ett öppet API för plattformen Momentum Energi. Vi har pratat med Jonas Holmberg, energiingenjör hos Riksbyggen, som berättar om hur öppna API:er kan användas i verksamheten och hur de effektiviserar miljöarbetet framåt.  


Partnertext från Momentum

Momentum släpper ytterligare ett öppet API

Momentum lanserar nu ett öppet API för sin energiuppföljningsplattform – Momentum Energi. I början av året släpptes publika API:er för fastighetssystemet, tillgängliga för alla som vill integrera produkter och tjänster.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Ett heligt löfte…

Björn Reimers på Real Fastighetssystem ondgör sig över kundsupporten hos andra företag. ”Jag känner stolthet över vår supportorganisation som jag vet att våra kunder gillar. Vi kommer aldrig att tumma på vår kundservice. Det är ett heligt löfte.”


Partnertext från Meta

Meta kartlägger branschens fastighetssystem – det finns luckor!

META har gjort en kartläggning över traditionella proptech-system med inriktning fastighet. Den visar på möjligheter för utvecklingshungriga samverkanspartner att erövra mark inom en framtidssäkrad bransch.


Partnertext från Stockholm Exergi

Finns ni på plats när kunderna behöver er?

Med den digitala tjänsten Driftkoll är det enkelt att övervaka en eller flera fastigheter. Larm via e-post och sms ger möjlighet att åtgärda felet innan de boende märkt att något är på tok!


Partnertext från Hogia

Support och automatisering – bra redskap för förvaltning

Charlott Jerndahl har arbetat som fastighetsförvaltare hela sitt yrkesliv. Hon är en engagerad förvaltare som vill serva sina uppdragsgivare. Därför använder hon Hogias Fastighetssystem – den förenklar och digitaliserar stora delar av administrationen.


Partnertext från Vitec Fastighet

Parkörer testar ny app för smart parkering

Hyresgästen kan hyra parkering från valfri hyresvärd i området. Samtidigt minskar hyresvärdarnas administration och fler platser blir uthyrda. Allt blir möjligt med Vitecs nya app, som nu ska testas på flera håll i landet, bland annat av Heimstaden.


Partnertext från Real Fastighetssystem

En bransch i förändring

Fastighetsbranschen, precis som de flesta övriga, står inför en både omvälvande och intressant framtid. Något som, inte minst, vi programleverantörer måste planera och anpassa oss till. Det gäller att ha örat mot rälsen och se de möjligheter som växer fram. Vi på Real Fastighetssystem har sedan 2008, då systemet blev webbaserat, följt utvecklingen inom digitaliseringen av vår bransch. Mycket har skett, men bara en bråkdel av vad som är möjligt gällande nya affärsmodeller. Häng på, det är nu det sker.


Partnertext från Momentum

Momentum lanserar Fastighet Uthyrning

Momentum släpper Fastighet Uthyrning – en ny tilläggsprodukt som helt förändrar arbetet med uthyrning. Uthyrningsprocessen blir transparent och enkel att följa för hyresgästen. Den är…


Partnertext från Hogia

Färre tidstjuvar och mer koll på förvaltningen

De flesta kan nog hålla med om att ju mindre tid man lägger på administration, desto mer effektiv och lönsam blir förvaltningen. Vägen dit stavas digitalisering – men det i sig är inte lösningen.


Partnertext från Stockholm Exergi

Ta kontroll över din värmeförbrukning i vinter

Vintern närmar sig och då ökar hushållens energianvändning samtidigt som energisystemen går för fullt. Med ett optimerat värmesystem där du har koll på energitjuvarna står du redo för vintern.


Partnertext från Stockholm Exergi

Framtidssäkra fastigheten med optimering av el

Stockholm Exergi har tagit fram tjänsten Eloptimering. Som fastighetsförvaltare får du översikt och kan styra och optimera elanvändningen i fastigheten. Då överskrids inte säkringsnivån vid hög belastning.


Partnertext från Meta

Vem tar hem nyttan?

Alla som tycker att digitaliseringen går på tok för långsamt bör fundera på vem som betalar och vem som får nyttan.


Partnertext från Stockholm Exergi

Tjänsten som sänker kostnaden och ökar komforten

Bättre inomhuskomfort till en lägre kostnad – det är tjänsten Värmeoptimering i ett nötskal. ”Vi styr specifikt på inomhustemperaturen så det blir ett bättre inomhusklimat samtidigt som vi sänker effektkostnaden”.


Partnertext från Vitec Fastighet

”Tillsammans blir vi klokare och starkare”

Bästa sättet att möta framtiden är att slå sina kloka huvuden ihop. Det menar Mikael Georgsson på programvarubolaget Vitec, som driver en framtidsgrupp tillsammans med några större fastighetsbolag.


Partnertext från Meta

En före detta kollega ringde…

Kollegan var frustrerad och ville diskutera hur man viktar digitaliseringen mot att branschen har utmaningar med eftersatt underhåll. Det skriver Rikard Lindberg på Meta som föreslår fyra lösningar på problemet.


Partnertext från Momentum

Momentum släpper öppna API:er för fastigheter

Momentum öppnar upp och publicerar publika API:er tillgängliga för alla som vill utveckla tjänster och integrationer mot företagets produkter. Något som krävs för att fastighetsägarna…


Partnertext från Real Fastighetssystem

Fyra av tio kan tänka sig flytta om pandemin fortsätter

Rubriken ovan är lånad från webbplatsen svenskanomader.se. Då distansarbete har blivit det nya normala är det många som ser sig om efter nya livsutmaningar.


Partnertext från Stockholm Exergi

Underlättar driften av fjärrvärmecentralen

Det ska vara enkelt och tryggt med fjärrvärme. Med tjänsterna Driftkoll och Driftövervakning blir hanteringen av fjärrvärmecentralen smidigare.  


Partnertext från Momentum

Enkel tillgång till data i fastighetssystemet

I takt med att branschen digitaliseras ökar också innovationstakten hos fastighetsägarna. Det innebär att många efterfrågar möjligheter att få tillgång till sin data i fastighetssystemet för analys och integration.


Partnertext från Meta

Bra informationshantering väsentligt för digitalisering

I takt med att företag fortsätter med digital transformation av arbetssätt fortsätter kraven på förmågan att hantera information att öka, skriver Meta.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Fastighetsförvaltare – ett framtidsyrke

Det behövs cirka 4 000 personer inom fastighetsförvaltning de närmaste åren. Rekryteringsunderlaget borde öka i och med att pandemin skapat stor arbetslöshet. Läge att våga ta in nya kompetenser?


Partnertext från Meta

Förvaltarrollen uppgraderad

När ägande, förvaltning, IT och utveckling blev en informationskompetens. Verksamhetens affärsidé, mål och drivkrafter styr behovet av information.


Partnertext från Stockholm Exergi

Hur håller du koll på fjärrvärmecentralen?

Med digitala drifttjänster blir det enklare att logga temperaturer och hålla ordning på mätvärden. Vi hjälper er till proaktiv och effektiv drift av fjärrvärmecentralen genom larmfunktion, övervakning och analysmöjligheter.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Framtidens kontor

Skummar man av nätet just nu så ser man en viss trend på olika fastighetsägares och fastighetsförvaltares webbplatser, skriver Björn Reimers, vd på Real Fastighetssystem.


Arbeta hållbart med välskött underhållsplan för plånbok och miljö

Välskötta underhållsplaner hjälper fastighetsägare, hyresvärdar och BRF:er att skapa träffsäkra budgetar, prioritera det viktigaste underhållet och undvika oförutsedda utgifter – samtidigt som de tänker på miljön.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Pandemin förändrar hur vi vill bo

Något som under lång tid varit ganska konstant håller på att förändras på grund av pandemin, skriver Björn Reimers på Real Fastighetssystem.


Partnertext från Momentum

IoT tar dina fastigheter in i framtiden

De flesta IoT-enheterna återfinns i vår infrastruktur och har därför stor betydelse för hela digitaliseringen av vårt samhälle och den ekonomiska utvecklingen. Läs om möjligheterna med IoT för fastighetsbranschen.


Partnertext från Stockholm Exergi

Optimera energianvändningen och få bättre inneklimat

Stockholm Exergis koncept Smarta Fastigheter erbjuder flera tjänster för att förenkla och optimera kundernas energianvändning och inomhusklimat. Men det optimeras även utifrån ett systemperspektiv.


Partnertext från Meta

Alla blir vinnare med datadriven förvaltning

Vad handlar egentligen datadriven förvaltning om? Och vilka är de största fördelarna med att digitalisera? Två specialister på Meta ger dig en snabb orientering i ämnet.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Håll i, håll ut och håll avstånd

Många spekulerar om ett helt nytt sätt att leva och umgås, men jag är övertygad om att de flesta av oss längtar efter att ses, skriver Björn Reimers, vd på Real Fastighetssystem.


Partnertext från Stockholm Exergi

Fasbalansering, analys av elförbrukning och optimering – nyckel till en framtidssäkrad fastighet

Energihanteringen i våra fastigheter behöver anpassas för effektbrist och högre elpriser. Stockholm Exergis EnergyHub är en lösning som innebär ett steg på vägen mot att energi- och effektoptimera en fastighet.


Partnertext från Momentum

Så skapar du en modern och framtidssäkrad IT-miljö

Bostadsföretaget Förbo bytte till ett helt webbaserat fastighetssystem. Fördelarna med att välja en molntjänst är många. Bland annat slipper man lägga tid på uppgraderingar och kan arbeta var som helst.


Partnertext från Danfoss Leanheat

Data är förutsättningen för ett mer effektivt fastighetsunderhåll

Att samla in, analysera och använda data har blivit allt vanligare även inom fastighetsunderhåll. I staden Porvoo i Finland har det resulterat i en minskad energiförbrukning med 12 procent.


Partnertext från Meta

Behov av stärkt informationshantering

Meta summerar resultatet i sin enkät 2020 som ger en aktuell bild av digitaliseringen av dokument- och ärendehantering i branschen.


Ny plattform ger bättre service och tjänster

Växjöbostäder lanserar Boportalen, en digital plattform med lättillgänglig service dygnet runt för hyresgästerna.


”Jag vill få till datadriven verksamhetsutveckling”

HALLÅ DÄR...

… Amir Chizari, IT- digitaliseringschef på Riksbyggen som numera ingår i företagsledningen. Vad betyder det för er digitalisering?


Likheten mellan covid-19 och en snöstorm

Är det inte komiskt att vi påstått rationella människor måste utsättas för en rejäl kris för att ta till oss något nytt, skriver Magnus Svantegård på Stronghold?


Partnertext från Meta

Belöning med processdriven verksamhetsutveckling

I potten ligger möjligheten till avsevärda effektivitetshöjningar, nöjda medarbetare och bestående resultat. Genom att vända på perspektiven för verksamhetsutvecklingen kan belöningen bli helt igenom glimrande för den uthållige och modige.


Partnertext från Momentum

Integrationer nyckeln för att lyckas med digitalisering

Att digitaliseringen av fastighetsbranschen tagit rejäl fart de senaste åren är till stor del drivet av att man nu ser tydliga effektivitetsvinster i form av minskade kostnader, bättre service och ökad hållbarhet.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Fördelar med digital kundtjänst

Inget ont som inte har något gott med sig. I det här fallet är det påskyndandet av digitaliseringen som vi väl kan se som en god sak. Digitala möten, seminarier och utbildningar är positivt för klimatet.


Nyckelskåp och digitala visningar minskar smittrisk

Utlämning av nycklar i digitala skåp och lägenhetsvis-ningar som filmas av hyresgästerna. Läs om två nyheter som Byggvesta infört som en följd av corona-pandemin.


Branschen behöver digitala innovationsarenor

KRÖNIKA

Bostadsbolagen måste hitta vägar för att säkerställa kontroll över sin data så att de kan omsätta den till innovation och nya affärsmodeller, skriver Erika Strandberg, accelerator i Sveriges Allmännyttas Digitaliseringsinitiativ.


Automatiserad uthyrning och ny boendeapp

SBB Norden storsatsar på digitalisering. Bolaget har redan automatiserat sin uthyrning och nu testas en boendeapp där hyresgästerna kan betala sin hyra. Dessutom utvecklar man ett eget system för att följa upp energianvändningen.


Allt du vill veta om digital fastighetsautomation

SKR har tagit fram en rapport om digital fastighetsauto-mation. Den visar på möjligheter samt hinder och risker som en digitalisering av fastighetsskötseln för med sig.


AktivBo först med att certifiera sig för Fast API

Som ett led i satsningen på att förbättra den digitala kunddialogen och skapa ännu nöjdare hyresgäster är AktivBo som första externa företag certifierade för Fast API.


Ny modell för säkrare digitalisering

Fastighetsbranschens digitalisering skapar många säkerhetsproblem. Men KTH håller på att ta fram metoder för att hitta bristerna innan hackarna gör det.


Partnertext från Momentum

Fastighetssystem och Fast API – så fungerar det

Gustav Bouvin, produktchef på Momentum, om hur du som fastighetsägare kan använda fast API och vad du bör tänka på.


Kompetensbehov hos en produktchef eller CDO

De flesta fastighetsbolag och många andra organisationer står inför en rejäl förändringsresa, den så kallade digitala transformationen. Frågan är vilka kompetenser som då kommer att behövas.


Människan möter smart yta

Den digitala utvecklingen i fastighetsbranschen är inne i en expansiv fas. Teknologier som vi tidigare talat om med målande framtidstermer som konceptuella eller framväxande, är här.


Partnertext från Meta

När kommer framtiden och hur ser den ut?

Vi lever på randen av en digital tidsålder. Förändringstak-ten upplevs som dramatisk, men hur kommer den att beskrivas av kommande generationer?


Partnertext från Real Fastighetssystem

GDPR – vad hände sedan?

Har du ordning och reda på de personuppgifter du hanterar i de system du ansvarar för? Det tyska fastighetsbolaget Deutsche Wohnen hade det inte och blev därmed en de första som fick en kännbar sanktionsavgift.


Ny studie av ekosystem för digitalisering

Du kan inte och bör inte göra allt själv. Det säger Olli Kytömäki på KTH som i sin doktorsavhandling har intervjuat de ansvariga för digitaliseringen i branschen.


Snart dags för nya nyckeltjänsten

I vår är det dags för lansering av fastighetsbranschens digitala nyckeltjänst Accessy.


Hellre sociala än smarta stadsdelar

KRÖNIKA

Digitalisering kan bidra till ökad hållbarhet i lokalsamhällena när den används på rätt sätt, skriver Susanna Elfors.


Digitaliseringsledare fångar upp förbättringsbehov

Rikshem har inlett sin framtidsresa genom att göra om IT-avdelningen till en digitaliseringsavdelning och inrättat en digitaliseringsledare på alla andra avdelningar.


Partnertext från Momentum

Skapa gemensam plats för digital boende-kommunikation

Fastighetsägare behöver på allvar börja fundera på hur man skapar en serviceplattform som är tillgänglig för alla på ett enkelt sätt och som kan vara navet i all kundkommunikation.


Partnertext från Stockholm Exergi

Smarta fastigheter ger helhetsgrepp och besparing

Stockholm Exergis koncept Smarta Fastigheter har som ambition att förenkla och optimera energianvändningen för hela fastigheten på ett digitalt och modernt sätt.


Hur ser framtidens digitala infrastruktur ut?

Den digitala utvecklingen behöver en infrastruktur att stå på. Hur ska vi tänka runt nästa generations trådlösa och ”trådade” teknik, frågar sig Fastighetsägarnas digitala chef Christoffer Börjesson.


Partnertext från Real Fastighetssystem

Nyfikenheten som blev en podcast

Vi på Real är nyfikna. Vi vill veta vad som händer, hänga med. Mycket sker just nu inom fastighetsbranschen som gör att vi hela tiden håller våra öron mot rälsen.


Podd med allt om fastighetsförvaltning

Real Fastighetssystem och Förvaltarforum har i samarbete tagit fram en podd om fastighetsförvaltning. Fokus ligger på digitalisering och branschens framtidsfrågor.


Smartare sjukhus med digitala tjänster

Region Skåne har startat ett pilotprojekt som ska undersöka hur en smart fastighet kan bidra till att effektivisera underhåll, lönsamhet, hållbarhet och dess positiva effekter på patienter, besökare och personal.


Partnertext från Schneider Electric

Schneider Electric blir partner till Förvaltarforum

Schneider Electric, ett av världens ledande företag inom digitala lösningar för energihantering och automation, har valt att gå in som partner till Förvaltarforum.


Rikshem digitaliserar alla sina fastigheter

Rikshem har tecknat avtal med Telia om ett helhetsgrepp för digitalisering av sina fastigheter. Avtalet omfattar öppet nät, fastighets-it och IoT-plattform.


Bättre kontroll på larmsystemen

Sisab har infört ett nytt system för att hantera skolors och förskolors orienteringsritningar över säkerhetsanläggningar. Det ger kontroll och sparar tid.


Här får alla hyresgäster en egen app

Wallenstam erbjuder alla sina hyresgäster en boendeapp där de kan göra felanmälan, boka gemensamma utrymmen och kommunicera med sina grannar.


Fastighetsägare bör ha central roll i hometail

Fastighetsägare bör ta en aktiv roll i förmedlingen av hemleveranser och digitala och hushållsnära tjänster. Det kan ge båda nöjdare hyresgäster och ökade intäkter.


Gemensam hubb för branschen

Vasakronan har utvecklat processer för att automatisera rapporteringen av mätresultat i sin Leed-certifiering. Processerna är i praktiken färdiga att sjösättas som en komplett IoT-hubb som kan samägas av hela branschen.


Ny plattform för framtidens kontor

Vasakronan och proptech-bolaget Tmpl Solutions har bildat ett bolag för att utveckla en digital plattform som ska bli gränssnittet för framtidens kontorstjänster.


AI ger bättre nyttjande av mötesrum

Med hjälp av artificiell intelligens (AI) hjälper Castellum statistikmyndigheten SCB i Örebro att se över hur man kan nyttja sina mötesrum mer effektivt.


Ny modell ska ge alla trådlösa tjänster

Nu finns ett förslag till en ny modell som kan lösa problemen med dålig mobiltäckning och ge bättre och billigare digitala tjänster i flerbostadshus.


Diös lanserar nytt paketombuds-koncept

Den 15 november lanserar Diös Pick Pack Post som är ett nytt koncept för paketombud, flexibel lagerlösning och ett utbud av olika servicetjänster.


Expertens bästa råd för att digitalisera byggnader

Hur får man till en bra digital strategi för sina byggnader? Och vad ska man börja med att digitalisera? Björn Schenholm Ristborg delar med sig av sina bästa råd.


Bättre miljö och effektivare med digitala nyckelskåp

Sisabs decentraliserade digitala nyckelskåp innebär att fler fel i fastigheter hinner avhjälpas varje dag. Dessutom minskas antalet onödiga bilresor rejält.


Sjöbohems stora klipp

Sjöbohem tog hem skötseln av utemiljön och låter i dag robotar ta hand om grönytorna. En vinst på många sätt enligt Sjöbohems förvaltningschef Kent Tillberg.


Rapport med råd för smartare fastigheter

I rapporten ”Smarta fastigheter: vägen framåt för fastighetsägare” finner du råd för stora och små fastighetsbolag som vill göra sina fastigheter smartare.


Pengar att tjäna på smartare parkering

Fastighetsägare som jobbar aktivt med sina garage och parkeringsplatser kan snabbt öka sina intäkter och få fler nöjda hyresgäster. Dessutom kan man bidra till en snabbare omställning till ett mer hållbart resande.


”Lyssna på vad kunderna vill ha”

HALLÅ DÄR...

… Björn Reimers, vd på Real Fastighetssystem, som är ny partner till Förvaltarforum.


Standard ska underlätta digitalisering

Sveriges Allmännytta tar tillsammans med fyra leverantörer av fastighetssystem fram en ny öppen standard som ska underlätta ytterligare digitalisering i branschen.


”Nästan bara fördelar med Fast API”

Såväl Kristin Berg, vd på Fast2, som Magnus Persson, vd på Vitec, ser nästan enbart fördelar för alla parter med ett branschgemensamt API, men betonar att det är en utmaning och en komplex resa dit.


Digitala tvillingar – nytt fastighetssystem

Akademiska Hus och Örebro universitet utvecklar Sveriges första virtuella campus via en digital tvilling. Innovationsledaren Peter Karlsson berättar om projektet.


Så vill hotellkedjan skapa världens bästa gästresa

Morgondagens hotellgäster ska alltid vara incheckade och även kunna njuta av hotellkänsla såväl i hemmet som i kontorsvardagen.


KTH kartlägger digitaliseringen i branschen

Hur har digitaliseringen förändrat fastighetsbolagen? Forskaren Olli Kytömäki på KTH har intervjuat de ansvariga i branschen för att ta reda på svaret.


Göteborgare testar app för boendetjänster

Nu testar 1 300 hushåll hos de allmännyttiga bolagen i Göteborg en app för digitala boendetjänster. Pilottestet lanseras i samarbete med ett proptech-bolag.


Växande e-handel ställer nya krav

E-handeln ökade med 15 procent under 2018. Det innebär att e-handeln utgjorde 9,8 procent av den totala detaljhandeln i Sverige, skriver Fastighetsägarna.


En annan form av klimatkänslighet

KRÖNIKA

Det pågår ett antal lovvärda initiativ att slå fast en nomenklatur som bidrar till att lösa upp leverantörsspecifika system- och informationssilos. Det kanske hade räckt med ett.


Defensiv expansion: om risken att skapa nya affärsmodeller

DEBATT

Nya affärer som inte ger bättre kassaflöden, men som görs för att ingen annan ska göra dem, är inget bra argument för att genomföra en digitalisering, skriver Johan Braw.


Digitala skyddsronder spar tid och papper

SKB är bland de första att digitalisera sina skyddsronder.
– Vi kommer spara massor med både tid och papper, säger förvaltare Annika Norén.


Bättre kundtjänst gav resultat

Förenkling har varit ledordet när kundtjänst hos Stockholmshem förändrade sitt sätt att arbeta. Idag löser en enda kontakt det mesta för kunden.


Swish öppnar för laddning av elbilar

Atrium Ljungberg i Sickla är först ut att erbjuda swish-betalning genom Eways laddstationer för elbilar.


Så lyckas vi med kompetensförsörjningen

Hur kan fastighetsorganisationer rekrytera, utveckla och behålla kompetenta medarbetare? En ny rapport ger vägledning.


Satsning på digital affärsutveckling

Riksbyggen bildar ett Forum för digital affärsutveckling.


Senaste nytt om framtidens boende

I HSB Living Labs nyhetsbrev kan du läsa om flera spännande forskningsprojekt som pågår i huset just nu.


Willhem stöttar ny tjänst för delningsekonomi

Fastighetsbolaget Willhem inleder nu ett pilotprojekt tillsammans med LocalLife, som är en ny tjänst för digital grannskapssamverkan.


Den tysta byggnaden

EXPERTSVAR

Den fastighetsägare som tar fram verktyg och rutiner för att säkerställa den digitala säkerheten kan erbjuda något som i framtiden kommer vara nödvändigt, skriver Daniel Blom och Jimmy Strandhav från Meta.


Insikter från CES 2019

KRÖNIKA

Varje år direkt efter att nyårsfirandet har lagt sig är det dags för årets största teknikmässa, Consumer Electronic Show, CES i Las Vegas, rapporterar Christoffer Börjesson.


Effektivisera genom att samordna automationen

KRÖNIKA

Farhad Basiri om en framgångsrik strategi för att optimera din fastighetsdrift.


Måste vi digitalisera – det är så jobbigt

KRÖNIKA

I alla fall jag vill anstränga mig och försöka förändra, trots motstånd, skriver Björn Schenholm, chef affärs- och fastighetsutveckling på Einar Mattsson.


Bästa examensarbetena 2018

På Centrum för Fastighetsföretagandes (CFFF) frukostmöte den 22 november delades årets stipendier för 2018 års bästa examensarbeten ut.


Digitala lås i Sölvesborg

Sölvesborgshem vill införa digitala lås i flera av sina hyreshus med start under hösten.


Allmännyttan kraftsamlar kring digitalisering

Sabos medlemsföretag gör nu en gemensam satsning för att höja den digitala kompetensen. Allmännyttans digitaliseringsinitiativ  ska driva utvecklingen i strategiskt viktiga frågor samt stödja digitalisering i medlemsbolagen.


Hur detaljerad behöver informationen vara?

EXPERTSVAR

Fler och fler fastighetsförvaltande organisationer implementerar systemstöd för att professionalisera arbetet.  Men vilken detaljeringsgrad krävs på informationen, frågar sig Patrik Larsson och Lars Lidén på Meta.


Samla greppet om era uppkopplade system!

KRÖNIKA

Farhad Basiri, uppmanar alla förvaltare att sluta sticka huvudet i sanden och istället ta ett samlat grepp om bolagets alla uppkopplade system.


Så använder vi proptech

Hur ska fastighetsägare använda digitala tjänster? Två stora bolag delade med sig av sina erfarenheter på Nordic Property Expo i Göteborg.


Så hanterar du risker med Internet of Things

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram faktablad om vilka risker IoT eller sakernas internet för med sig och hur de kan hanteras.


Gemensamt språk effektiviserar branschen

Tre fastighetsägare har utvecklat ett gemensamt digitalt fastighetsspråk som gör det lättare att ha kontroll över alla data som genereras i en byggnad. Det innebär ökade möjligheter att effektivisera och optimera men också att utveckla nya tjänster, säger Sören Sandell på Vasakronan.


Vad handlar Proptech om?

KRÖNIKA

Proptech har de senaste åren blivit ett allt hetare ämne inom fastighetsbranschen. Det vittnar de många konferenser som anordnas på temat runt om i Europa. Men vad är egentligen Proptech?


Sämsta branschen på digitalisering

Företag inom bygg- och fastighetssektorn är sämst på digitalisering, enligt en ny studie från företaget Siemens.


Lär dig allt om Proptech

Andrew Baum, professor på University of Oxford, har gjort undersökningen ”Proptech 3 – Framtiden inom fastigheter”. Läs Fastighetsägarna Stockholms översättning till svenska.


Digital strategi styr Sölvesborgshems arbetssätt

HALLÅ DÄR...

Sölvesborgshems vd Johan Braw om bolagets digitala strategi som alla ska arbeta efter.


Bolaget som ska bidra till branschens utveckling

I september planerar Svenska Fastighetsbranschens Investeringsaktiebolag att presentera sin första egna tjänst som ska bidra till branschens utveckling.


Smart tjänst löser förvaring

Castellum startar tjänsten Beambox för konsumenter som behöver hjälp med förvaring och transport av saker.


Vem är branschens plattformsvinnare?

KRÖNIKA

Christoffer Börjesson på Fastighetsägarna Stockholm skriver om hur branschen kan skapa nya långsiktigt hållbara affärer med hjälp av digitaliseringen.


Bara en av fyra har en digital strategi

Endast vart fjärde fastighetsbolag i Stockholm har en digital strategi för sin verksamhet. Det visar en rapport från Fastighetsägarna Stockholm.


Varför ska bolaget investera i egen fiber?

Mikael Dimadis (bilden) och Björn Schenholm Ristborg berättar om fördelarna med att Einar Mattsson äger sin egen IT-infrastruktur.


Så drar du nytta av digitaliseringen

Christoffer Börjesson är nybliven chef för digital fastighetsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm och talare på Framtidens Förvaltare i februari. Läs några av hans bästa tips om hur du drar nytta av digitaliseringen.


Hur förändrar proptech vår värld?

Förvaltningen är ett av de områden som kommer att förändras mest. Det säger Daniel Kraft, chef för Proptech Ventures på Stronghold.


Bättre förvaltning med digital information

Nytt innovationsprogram ska göra förvaltningen mer effektiv och kvalitativ. Lars Lidén leder projektet.


Vägen till det obrutna informationsflödet

KRÖNIKA

Vad är det för nötter som måste knäckas för att åstadkomma det obrutna informationsflödet? Patrik Larsson och Lars Lidén på Meta ger dig vägledning i en krönika.


Ny digital mötesplats för PropTech-företag

Fastighetsägarna Stockholm startar en digital mötesplats för Stockholms startups inom PropTech.


Fler inför professionellt systemstöd

För fjärde gången har konsultbolaget Meta tagit pulsen på fastighetsbranschen för att se hur informationshanteringen utvecklas.


Stångåstaden tar fram digital strategi

Digitalisering blir ett eget affärskritiskt område i Stångåstadens affärsplan för 2018. En digital strategi har utformats under senaste året. Höjd kvalitet i förvaltningen, ökad kundnytta och mer tid för personliga möten är målet.


Har vi koll på vår förvaltningsinfo?

KRÖNIKA

Rikard Lindberg och Lars Lidén på konsultbolaget Meta beskriver hur vi får koll i fem steg.


Tre skäl att ha bättre koll på dina hus

Bra informationshantering är en överlevnadsfråga. Det underlättar förvaltningen och är ett måste för att möta hyresgästernas och medarbetarnas krav.


Har du en informations- strategi värd namnet?

KRÖNIKA

En verksamhetsstyrd informationsstrategi med tillhörande genomförandeplan är nyckeln till framgång, skriver Rikard Lindberg och Jan Hedlund på konsultbolaget Meta.


För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega