Med 76 % av sitt fastighetsbestånd digitaliserat revolutionerar Hemsö branschen med digitala tvillingar. Genom tydlig ansvarsfördelning och datadrivna strategier ser man också till att uppdatera och hålla dem relevanta i en föränderlig miljö.
Hemsö är en av de ledande aktörerna inom fastighetsbranschen när det gäller att arbeta med digitala tvillingar. Med 76 % av sitt bestånd digitaliserat har bolaget skapat en plattform där digitala verktyg bidrar till både effektivitet och hållbarhet. Men hur lyckas Hemsö hålla sina digitala tvillingar uppdaterade och relevanta i en föränderlig fastighetsmiljö? Svaret ligger i en tydlig fördelning av ansvar mellan ekonomiska och tekniska förvaltare, samt en strategi som bygger på datadrivet samarbete.
Ansvarsfördelning mellan förvaltare
En viktig framgångsfaktor för Hemsö är att både tekniska och ekonomiska förvaltare är delaktiga i arbetet med den digitala tvillingen. De tekniska förvaltarna ansvarar för att uppdatera ritningar och komponenter i systemet när förändringar sker i fastigheterna. Anna Ågren, en av Hemsös projektledare inom digitalisering, understryker vikten av kontinuitet:
– Om en vägg flyttas ska det uppdateras i vår plattform. Vi har sagt till alla förvaltare att detta är deras ansvar.
De ekonomiska förvaltarna drar nytta av tvillingens visualiseringar för att förbättra ytförvaltning och hyresoptimering. Anna förklarar:
– De ser direkt om exempelvis en yta är felaktigt uppmätt och kan använda den informationen för att förenkla hyresförhandlingar och skapa bättre kontraktsunderlag.
Datadriven underhållsplanering
För att maximera värdet av digitala tvillingar använder Hemsö tvillingens information som bas för underhållsplanering. Fokus ligger på att kartlägga komponenter som luftbehandlingsaggregat och pumpar för att koppla dessa till en digital underhållsplan.
– Det viktiga är att inte kartlägga mer än vad vi orkar hålla uppdaterat. Hellre få komponenter som är korrekta än tusentals som ingen har koll på, säger Anna Ågren.
Denna strategi innebär också att underhållsarbetet blir mer jämnt fördelat över året, istället för att intensifieras under budgetprocesser.
En ”crowdsourcing”-strategi
För att hålla den digitala tvillingen aktuell arbetar Hemsö med vad Anna Ågren beskriver som en form av crowdsourcing:
– Alla som är ute i fastigheterna, oavsett om det är driftpersonal eller förvaltare, kan uppdatera informationen direkt i systemet. Om någon ser att en komponent är felmärkt kan de rätta till det på plats.
Denna inkluderande strategi bidrar till att hålla data aktuell och korrekt, samtidigt som det minskar arbetsbördan för enskilda förvaltare.
Framtidsplaner och utmaningar
Även om Hemsö inte ser behovet av att introducera en separat roll som ”digital förvaltare” just nu, är det en möjlighet som övervägs. För närvarande hanteras allt arbete med tvillingarna av det befintliga förvaltningsteamet.
Anders Lahti, Strategisk teknikutvecklare hos Hemsö, påpekar att en sådan utveckling kräver noggrann utvärdering:
– Det är viktigt att vi fokuserar på att optimera den befintliga organisationen och arbetssätten, istället för att skapa nya roller eller processer i onödan.
Hemsö ser också en stor potential i att koppla tvillingen till andra digitala plattformar, såsom sensornätverk och felanmälningstjänster. Målet är att kunna analysera data i realtid för att optimera fastighetsdrift och skapa ännu bättre beslutsunderlag.
En modell för framtidens förvaltning
Hemsös arbete med digitala tvillingar visar hur teknik kan användas för att effektivisera fastighetsförvaltning och skapa bättre värde för både kunder och organisation. Genom att förena teknisk precision med ekonomisk nytta har de skapat en lösning som är både praktisk och hållbar. Framgången ligger i att kombinera tydliga ansvarsroller, rätt teknik och en vilja att ständigt förbättras.
– Vi ska spara tid, bli effektiva och datadrivna. Det är vår vision, avslutar Anders Lahti.
Text: Thomas Hallberg
thomas.hallberg@forvaltarforum.se