Partnertext från SKB

Referensgivare ger nöjda boende i kooperativa hyresrätter

1930-talskvarteret Kartagos Backe på Kungsholmen är en av de fastigheter som blivit mer energieffektivt med referensgivare i lägenheterna. Foto: baraBild

SKB jobbar ständigt med att återvinna energi och öka effektiviteten. Metoderna måste anpassas då beståndet spänner över mer än 100 år. En åtgärd som har gjort direkt skillnad hos de boende är att installera referensgivare i lägenheterna.

Det normala är att värmen i huset styrs utifrån utomhustemperaturen, via en givare placerad på byggnadens fasad. Genom att den kompletteras med referensgivare i lägenheterna, så används medeltemperaturen i alla lägenheter för att kompensera värmecentralens utgående temperatur ut till lägenheterna, oftast genom att sänka framledningstemperaturen och på det sättet spara på den energi som köps in.

Tar vara på all värme

Christer Lindoff, driftchef SKB

– När vi använder den verkliga temperaturen i lägenheten som referens, så blir medeltemperaturen jämnare för de boende och energiförbrukningen blir lägre. Eftersom referensgivarna registrerar temperaturen i varje lägenhet, så kan vi också ta vara på annan värme, som ugnsvärme och solinstrålning, säger Christer Lindoff, driftchef på SKB.

Redan nu styrs inomhusvärmen hos många boende i SKB-kvarteren på det här sättet. Sedan 12 år tillbaka så installeras dessa alltid i nyproduktion och när stambyten utförs. Till utgången av 2028 kommer installation av referensgivare i samtliga lägenheter vara genomförd.

Färre felanmälningar
Referensgivare i lägenheterna ger inte bara energibesparingar. Det blir dessutom en jämnare inomhustemperatur i husen och därmed också mer nöjda boende och färre felanmälningar.

Det sparar tid och kostnader för all SKB-personal som annars behöver hantera ärenden om felaktig inomhustemperatur: Fastighetsskötare, drifttekniker, handläggare i servicecenter och hantverkare. Tekniken ger tydliga data och historik för analys och de felanmälningar som ändå kommer in går därför enklare att hantera.

– Referensgivarna är bra exempel på den löpande effektivisering som pågår konstant i vårt fastighetsbestånd. Vi jobbar också hela tiden med injustering av värmesystemen i gamla fastigheter, med minst två fastigheter per år, säger Christer Lindoff.

Injusteringen förbättrar energieffektiviteten i fastigheterna, inte minst genom byte av termostatkroppar och andra delar. I en av SKB:s fastigheter kommer även AI att testas för att se om det kan ge ytterligare effektiviseringar i systemen.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega