Årets hyresförhandlingar var ovanligt tuffa

Årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har varit ovanligt hårda. Det rapporterade SVT Rapport på onsdagen den 17 maj.

Parterna har förhandlat klart hyrorna för 1 075 000 hyror, vilket motsvarar 8 av 10 hyror i Sverige. I snitt blev höjningen 4,2 % i landet men Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna hade tänkt sig en betydligt högre snittsiffra.

– Det har varit tuffa förhandlingar, kan man säga. Det var ett tufft klimat på många håll och stor frustration, säger Tomas Ernhagen, Chefekonom på Fastighetsägarna i Rapports inslag och fortsätter:

– Det innebär att det är tuffare tider framöver. Det är långt från det kostnadskompensation som skulle behövas. Egentligen skulle man behöva 25 till 30% för att kompensera för de kostnadsökningar vi har sett. Vi landade våra yrkanden på 10% för vi tyckte det var en rimlig balans, för att vi vet att även hyresgäster har det tufft.

Ulf Magnusson, t.f. chefekonom på Sveriges Allmännytta kommenterar den nya hyreshöjningen:

– Det kommer innebära att det blir ännu mer utmanande läge för våra bolag med deras ekonomi. Man kommer säkerligen få kika över sina underhållsplaner, renoveringar och senarelägga eventuella nyproduktioner.

Ny omgång i höst
Från Hyresgästföreningen är man relativt nöjd att höjningen inte blev så hög som motparterna hade föreslagit.

– Från vårt perspektiv så tycker vi inte att det är rimligt att hyresgästerna ska vara den part som man för över alla kostnader till och så säger man ”betala!”. Vi har ju tyckt att fastighetsägarna måste göra sin del, säger Erik Elmgren, Förbundschef på Hyresgästföreningen.

Redan i höst drar nästa omgång av förhandling igång och Ulf Magnusson på Sveriges Allmännytta tror att det kommer att ställas fler krav då.

– Vi kommer att se högre yrkanden 2024. Vi har ju fortsatt tufft ekonomisk situation för våra medlemsbolag, säger han.

Källa: Rapport/SVT

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega