Partnertext från Riksbyggen

Brankos resa från lokalvård till chef för fastighetsskötare


Från deltid som lokalvårdare till gruppchef för fastighetsskötare. Branko Sekulic, 29, har gjort en snabb karriär inom Riksbyggen i Helsingborg. Kollegor och chefer har uppmuntrat honom under resan, som även inneburit en personlighetsförändring.

– När jag började som 21-åring lokalvårdare en dag i veckan var jag blyg och tillbakadragen, tittade ofta ner i marken när jag blev tilltalad. På Riksbyggen har jag utvecklats till en social och öppen person.
Lokalvårdarjobbet utökades till fyra dagar i veckan, sedan fem. Efter tre månader erbjöds Branko Sekulic arbete som fastighetsskötare.

– Jag visste knappt hur man höll i en skiftnyckel men lärde mig jobbet snabbt av kollegorna.

Vad tror du det var som chefer och kollegor såg hos dig och som gjorde att du fick jobbet?
– Jag har alltid haft lätt för att lära mig nya saker, det märktes väl. Trots att jag var tillbakadragen som person i början.

Efter ett tag, när Branko Sekulic började känna sig mer säker i sin jobbroll, vann hans humoristiska ådra över blygheten.

– Jag blev den skämtsamma typen i laget.

Hur länge var du fastighetsskötare?
– I två år. Sedan utlystes internt en tjänst som statuskontrollat/besiktningsman. Jag sökte och fick det jobbet och var plötsligt tjänsteman.

Branko Sekulic och hans kolleger gjorde avflyttningsbesiktningar på hyreslägenheter och statuskontroller åt olika bostadsrättsföreningar i Helsingborg, som har avtal med Riksbyggen.

– Vi var lite som föreningarnas ögon när det gällde lägenheternas status och eventuella problem, till exempel angående ventilation, el, vatten, fukt. Det blev ungefär två till tre dagar ute på fältet och lika lång tid med att skriva protokoll.

Branko Sekulic berättar att han trivdes även i den rollen. Men när en tjänst som gruppchef blev ledig, uppmanades han av chefen för Riksbyggens fastighetsservice i Helsingborg att skicka in en ansökan. Nu har han haft tjänsten i snart fem år.

En kompetent grupp
Branko Sekulic har 35 kunder inom sitt ansvarsområde, såväl bostadsrättsföreningar som ägare till hyresfastigheter och kommersiella lokaler. Gruppen som han är chef för består av åtta fastighetsskötare plus, så här års, fem säsongsarbetare.

– Det är en mycket kompetent grupp. Många är mycket äldre än jag och mer livserfarna. En del har jag känt ända sedan min tid som lokalvårdare. Så det är klart att jag bollar mycket med dem.

Branko Sekulic betonar vikten av god planering och kommunikation.

– Jag är ofta ute på fältet, stämmer av med personalen och kollar att allt fungerar. Behöver någon hjälp med något, saknas något? Nu under juni är det mycket arbeten med trädgårdar och planteringar.

Vad är roligast med jobbet?
– De stora variationerna i vardagen. Det är ett fritt och ansvarsfullt arbete.

Vad tycker du om Riksbyggen som arbetsgivare?
– Vi har ett väldigt öppet klimat. All min utveckling har ju skett inom bolaget och jag har hela tiden känt stark stöttning och uppmuntran från chefer och kollegor. Vi har också stora möjligheter till kompetensutveckling, både internt och externt. Jag har till exempel gått kurser i ledarskap och arbetsmiljöarbete.

Vad ser du som dina styrkor?
– Jag är en social lagspelare, har lätt att komma överens med folk och lätt för att lära.

Det svåraste i jobbet?
– Jag har egentligen aldrig upplevt några riktigt svåra situationer i jobbet. Men det är klart att jag behöver hjälp och stöd ibland. Det får jag, både av kollegor och chefer. Kommunikationen är rak och enkel.

Vad blir nästa steg i karriären?
– Jag får väl vänta på att min chef går i pension och ta hans jobb, säger Branko Sekulic med ett skratt.

– Nej men allvarligt talat så har jag inga konkreta karriärplaner just nu. Jag trivs så bra i min nuvarande roll och känner att jag behärskar den. Men det är klart, det är spännande med utveckling och nya utmaningar. Vad det än blir i framtiden så vill jag vara kvar inom Riksbyggen.

Branko Sekulic

Titel: Gruppchef på Riksbyggen i Helsingborg.
Ålder: 29 år
Uppväxt: Helsingborg sedan jag var nio år, då jag kom hit från Bosnien med min mamma.
Familj: Sambo och två barn.
Bor: Villa utanför Helsingborg.
Fritidsintressen: Min familj. Tränar crossfit, en kombination av styrke- och motionsträning, fyra till fem gånger i veckan.
 

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega