Rätt API vann i tävlingen – där alla bidrag är vinnare

T.v. Jonas Södergren och Johan Brymér Dahlhielm tar emot vinnarbucklan.
T.h. Finalister och vinnare firar – Simon Taubert (Sveriges Radio), Jonas Södergren (Arbetsförmedlingen), Andrew Culbert (Västra Götalandsregionen), Johnny Berlic (Amido AB), Ulf Timerdahl (Sambruk).

SWEDEN API AWARD, delades för första gången ut, på Internetdagarna nyss. Bakom utmärkelsen finns initiativet #api1st där bland annat Sveriges Allmännytta ingår. Terese Skärvagen berättar i sin krönika att det är glädjande att flera nominering kom från fastighetsbranschen.  

En förutsättning för digitalisering i fastighetsbranschen och av stadsbyggnadsprocessen är – interoperabilitet – det vill säga förmågan att på standardiserade och säkra sätt dela information mellan organisationer och system.

Det är viktigt för bransch- och intresseorganisationer att bidra till att levandegöra även digitaliseringens abstrakta frågor.

Vi vet att många helst bara vill se konkreta resultat och tjänster som är lätta att uppfatta, men vi kommer inte ifrån att för att bygga det behöver vi bra integrationer, datadelningsramverk och duktiga tjänste- och kodutvecklare.

För mig som arbetar med digitalisering är detta avsevärt mer konkreta behov än en snilleblixt för en bra digital tjänst.

Förstå nyttan med API:er
Syftet med initiativet API 1st är att konkretisera tillämpning av API/integrationer, öppna standarder och relaterade informationssäkerhetsfrågor för att fler organisationer i Sverige att förstå nyttan med API:er.

När vi väl gläntat på dörren till API-världen hittar vi många gånger helt oemotståndliga historier med prestigelösa kovändningar, lågmälda sisyfosintsatser och entusiaster på hackaton med enhörningar.

Alla de där människorna som vägrar ge upp tanken på den bättre väg som finns där bakom alla tekniska specar, anrop och end-points.

Tänk att API:er kan rädda liv, öppna upp för lärande och matcha rekrytering i realtid. Eller bara göra livet oändligt mycket enklare.

Tävlingens syfte var att hitta ”Sveriges bästa API som ska vara till nytta för mänskligheten, lättanvändbart, säkert, byggd med integritet och på öppen teknik. Ett API som sätter människan först!”

Nomineringar från fastighetsbranschen läste jag med självklart intresse och bland finalisterna tog sig också Amido AB som med sitt öppna API ger access istället för att låsa in och därmed förenklar vardagen och räddar liv.

Finalister och vinnare
Hatten av för alla finalister vars API:er levandegör hållbar digitalisering på så föredömliga sätt; Föreningen Sambruk, Sveriges Radio, Västra Götalandsregionen & Amido AB.

Och stort grattis till vinnande Arbetsförmedlingen. Motiveringen till vinsten lyder:

”Jobstream är resultatet av uthållighet och iterativt arbete som möjliggör för små och stora aktörer att skapa innovativa lösningar som kan accelerera arbetsmarknaden. Realtids-API:et visar på en hög innovationsförmåga och är en förebild för alla offentliga organisationer och företag i Sverige som vill arbeta med demokratisk och hållbar samhällsutveckling.”

Juryarbetet leddes av Sveriges Allmännyttas Vanessa Ware, till vardags en av acceleratorerna på Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ. I Digitaliseringsinitiativet har Vanessa särskilt ansvar för att driva aktiviteter för att stärka Allmännyttors innovationskraft och datadrivenhet.

– När jag satte samman jurygruppen ville jag samla en bredd av kompetenser för att bedöma värdeskapande likväl som teknisk verkshöjd, båda lika viktiga för den hållbara förändring vi vill skapa, säger Vanessa Ware.

Pokalen för Sveriges bästa API delades ut för allra första gången på Internetdagarna och om ett år ska den vandra vidare till nästa värdiga vinnare. Kom igen alla systemleverantörer till fastighetsbolag, ni har ett år på er att utveckla era öppna APIer och se till att de skapar värde för både fastighetsägare och dess kunder.

Terese Skärvagen, Lead öppen utveckling & projektchef för Digitaliseringsinitiativet på Sveriges Allmännytta
redaktionen@forvaltarforum.se

API 1st

API 1st startades genom Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ 2021 som ett öppet initiativ för att få fler organisationer i Sverige att förstå nyttan med API:er. Vi har även namngett 1 april (april 1:st) att bli “API first Day”.
Digitaliseringsinitiativets mission är att tillsammans med allmännyttiga bolag genomdriva hållbar digitalisering och bidra till smart samhällsutveckling i öppna ekosystem. 

Läs om alla finalisterna på API 1ST

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega