Momentum släpper öppna API:er för fastighetssystem

Momentum blir först med att publicera och samla sina publika API:er på webben för alla som vill utveckla tjänster och integrationer mot företagets produkter. Andra systemleverantörer gör lite olika.

Syftet med att öppna upp fastighetssystemet är att fastighetsägare enkelt ska kunna se vilka möjligheter som finns men också att andra aktörer inom proptech-communityn ska få möjlighet att bidra med innovation till branschen.

Richard Durlow.

– Vi vill erbjuda våra kunder öppna system med nya integrationsmöjligheter, säger Richard Durlow, vd på Momentum. Därför har vi tagit initiativet att publicera vår API-dokumentation helt öppet på webben så att alla som vill kan utveckla mot oss.

Hjärtat i ett fastighetsbolag
Fastighetssystemet utgör ofta själva hjärtat i ett fastighetsbolag. Här hanteras många av verksamhetens viktigaste tillgångar som avtal, kunder och objekt i ett stort antal processer. I takt med att den digitala utvecklingen tagit fart har efterfrågan på att kunna använda sin data i nya sammanhang snabbt ökat.

Äldre fastighetssystem har haft svårt att hänga med i utvecklingen och många fastighetsbolag har känt sig inlåsta och inte kunnat hålla det tempo man velat i sin digitala utveckling.

– Vi hoppas att det här initiativet ska ge möjlighet för våra kunder att snabbare kunna röra sig framåt i sin digitaliseringsresa, säger Gustav Bouvin, affärsområdeschef. Vi tror att det på sikt kan leda till ett starkare ekosystem av digitala tjänster vilket är en fördel för både fastighetsägare, hyresgäster och branschen i stort.

Positivt utvecklingssteg
Terese Skärvagen, projektchef på Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ kommenterar Momentums initiativ så här:

– Ett positivt utvecklingssteg som Momentum tar för att modernisera och öppna sin produkt för nya kundbehov. Vi ser fram emot att tillämpa de öppna API:erna i vårt Open Source Office inom Digitaliseringsinitiativet, där 100 allmännyttiga bostadsbolag samverkar kring digitala lösningar med målet att ständigt vidareutveckla attraktiva och hållbara tjänster för de boende. Kul tycker vi att fastighetsbranschen äntligen börjar röra sig i frågan om öppna tekniker och därmed drar upp rullgardinen mot framtiden.

Magnus Persson.

Öppna sedan flera år
Övriga systemleverantörer har lite olika varianter på gång.

– Våra API:er har varit öppna sedan flera år, säger Magnus Persson, vd för Vitec Bygg & fastighet. Vi har dock ingen samlingssida för alla API:er utan delar med oss till intressenter case by case. Vi ser över möjligheten att samla dessa på ett ställe för att förenkla.

Öppen plattform
Niklas Thulin är Head of Digital på Aareon Nordic:

– Vi tillhandahåller Aareon Smart Platform som är en öppen plattform där våra kunder kan utveckla egna lösningar och få dem säkert integrerade med ekosystemet Aareon Smart World. Det innebär att våra kunder får tillgång till data och tjänster för en rad olika processer och applikationer genom standardiserade API:er och tjänster, däribland vårt fastighetssystem Incit Xpand.

Kristin Berg.

Uppmuntrar till dialog
Så här säger Kristin Berg, vd för Fast2:

– För oss har frågan kring öppna API:er varit levande under lång tid och något vi samarbetat kring i branschen under många år. Viktigt är att vi tillsammans kan realisera kundnyttan och affärsnyttan i API:erna. Som alltid uppmuntrar vi alla som är intresserade av API:er och integrationer till dialog och samtal med oss, det gäller såväl kunder som branschkollegor.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Här hittar du Momentums API-dokumentation

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega