BFAB har uppgraderat sin utbildningsportfölj med digitala klassrum. Lillemor Runesson, utbildningsansvarig i Stockholm, berättar om distansutbildningen.
Lillemor Runesson har alltid många spännande saker på gång. Den senaste tiden har inte varit ett undantag.
I takt med att omvärlden förändras och de digitala lösningarna blir allt viktigare förändras även förutsättningarna för utbildningar och dess form. Utöver tidigare onlineutbildningar har BFAB nu uppgraderat sin utbildningsportfölj med digitala klassrum.
Internet istället för internat
BFAB:s flaggskepp Diplomerad fastighetsförvaltare firar sitt 60:e genomförande nu i vår och består totalt av fem block och en återträff.
Gruppen som nu går utbildningen hade femte blocket kvar innan det var dags för tentamen. Men coronaviruset kom i vägen.
– Vi har kursdeltagare som kommer från hela Sverige för att gå våra utbildningar, berättar Lillemor.
Skarpt läge
De senaste åren har Lillemor emellanåt fått frågan om utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare finns att läsa på distans. Det efterfrågade nätverket och fysiska träffarna har gjort att digitaliseringen inte stått högst på agendan.
Under våren förändrades dock förutsättningar och det blev snabbt skarpt läge:
– I vanliga fall välkomnar vi på internat. Flera deltagare hörde dock av sig nu i mars och sa att de inte kunde komma till utbildningen i Stockholm på grund av rådande omständigheter. Vi ville självklart inte ställa in och göra deltagarna besvikna.
Här ska inte ställas in – här ska ställas om!
BFAB har god erfarenhet av att ta fram e-learningprodukter och olika digitala lärinslag sedan tidigare. När behovet av distansutbildningar plötsligt ökade under våren mobiliserade organisationen sina gemensamma resurser för en omställning på bredare front.
– Jag tog kontakt med föreläsarna om vår önskan att erbjuda vårt utbildningsinnehåll online och de svarade, med viss nervositet, ja. De flesta trodde initialt att vi skulle ses innan och förinspela seminariet, men när jag berättade att föreläsningen skulle sändas live för deltagarna möttes jag av positiva svar. Många föreläsare uppskattar interaktionen med deltagarna som mycket givande – och nu fick de behålla den delen, om än i ett annorlunda format. Även deltagarna var generellt positiva till omställningen, säger Lillimor och tillägger;
– Jag vill också höja vårt team på BFAB. Diplomerad Fastighetsförvaltare har en lång tradition som jag värnar. Samtidigt har formen kunnat lyftas av allas innovativa och pedagogiska idéer. Tänk att ha kollegor som säger ”nu kör vi” – och det med ett rasande tempo.
Premiären gick över förväntan
Hur gick då den digitala premiären för Diplomerad Fastighetsförvaltare? Lillemor berättar att det mesta flöt på bra även om enstaka missar som bekant hör till premiärnerverna.
En föreläsare hamnade till exempel helt plötsligt ur bild, något som snabbt åtgärdades med tejpkryss på golvet. När deltagarna hade paus pågick roddandet för fullt i bakgrunden med uppkoppling och mikrofoner för bästa möjliga deltagarupplevelse.
Videomöten – ett smart sätt att mötas!
Hur fungerade det då med interaktionen i det digitala klassrummet? Lillemor berättar engagerat:
– Vi använder oss av ett smidigt videoverktyg. Föreläsaren pratar in i kameran och deltagarna är med på länk. Man ser varandra på skärmen, så alla kan lätt interagera och ställa frågor. Vissa föreläsare var oroliga innan att det skulle kännas konstigt att stå ensam och prata men det gick fort över.
Upplägget fungerade som sagt över förväntan och även nästa kull kommer få ta del av kursen utifrån blended learning, att man blandar det fysiska mötet med det digitala. De första mötena sker i det digitala klassrummet och när läget runt om oss stabiliserats kommer de att få träffa varandra i det fysiska klassrummet i höst.
Deltagarna ger beröm
Vad tycker då deltagarna som var med på premiären? Marlene Bergström som är kundförvaltare på Statens Fastighetsverk säger:
– Jag är van vid denna typ av mötesforum genom min yrkesroll, så det var inte så svårt för mig personligen att ställa om mentalt när block 5 skulle ske digitalt. BFAB imponerade med en snabb och proffsig omställning till utsatt datum, och talarnas budskap gick oftast genom skärmen lika bra som i det fysiska klassrummet. Det var lite svårt att ”räcka upp handen” och ställa frågor till föreläsaren ibland om det gick fort, men överlag var den digitala lösningen över förväntan!
Förhoppningsvis kan alla träffas på riktigt i höst, men det känns tryggt att nu ha den digitala lösningen på plats och nära till hands.