Ny kalkyl visar återbetalningstid för solceller

Energimyndigheten lanserar en interaktiv kalkyl på Solelportalen.se. Kalkylen hjälper dig att räkna ut återbetalningstiden för en solcellsinvestering.

Kalkylen kan användas för en solcellsinstallation på en näringsfastighet, till exempel bostadsrättsföreningar, lantbruk och andra små- eller medelstora företag, men den fungerar också för privatbostäder.

2018 lanserade Energimyndigheten Solelportalen, en guide för dig som är intresserad av att installera solceller. Den interkativa kalkylen är en utveckling av portalen som visar på vilka parametrar som kan påverka återbetalningstiden för en solcellsinvestering.

I Solelkalkylen kan du räkna på vilken återbetalningstid en solcellsanläggning kan få och vad elen som solcellerna producerar kostar. Kalkylen är baserad på projektet Investeringskalkyl för solceller utfört av Mälardalens Högskola i forskningsprogrammet E2B2.

Brist på kalkylmodeller
Solceller står för ett genombrott i Sverige. Att det saknas standardiserade kalkylmodeller fördröjer dock utvecklingen.

– Det gör att beställarna får osäkra uppgifter som är svåra att jämföra. Vi har tagit fram ett komplett underlag för att kunna analysera investeringsbeslut för solcellsanläggningar, säger Bengt Stridh på Mälardalens Högskola, som är en av Sveriges främsta specialister inom solceller och den som leder E2B2-projektet.

Produktionskostnaden av solceller bygger huvudsakligen på sju parametrar: investeringskostnad, kostnad för drift och underhåll, energiproduktion, systemdegradering, livslängd, restvärde och kalkylränta.

Källa: Energimyndigheten

Här kommer du till Solelkalkylen

Regeringen meddelade om förändringar kring investeringssstödet för solceller i och med att de presenterade vårändringsbudgeten den 8 april. Läs mer om stödet på sidan med vanliga frågor och svar om investeringsstödet.

 

 

Bli den första att kommentera "Ny kalkyl visar återbetalningstid för solceller"

Lämna en kommentar