Riksbyggen listar sina klimatprojekt

Riksbyggens vd Leif Linde vill själv bidra genom att ha ett flygfritt 2019.

Riksbyggens arbetar med klimatfrågan på många fronter. Här presenterar bolaget en lista på sitt arbete för att minska sin klimatpåverkan.

Rapporten från IPCC, FN:s klimatpanel, visar att vi kan stanna vid 1,5 graders global uppvärmning om rätt åtgärder sätts in men det är bråttom.

Riksbyggen arbetar med allt från företagsövergripande utmaningar för ett Fossilfritt Sverige till att stötta både bostadsrättsföreningar och boende att minska sin klimatpåverkan och vid val av byggmaterial i nyproduktionen.

”Vi vill ligga i framkant”
– Det är nu det måste hända och på Riksbyggen vill vi ligga i framkant för att hitta nya lösningar som bidrar till en minskad klimatpåverkan. Men att arbeta med stora förändringar innebar ofta att börja med att ändra sitt eget beteende, säger Leif Linde, vd på Riksbyggen.

Här följer en lista med exempel på Riksbyggens arbete för att minska klimatpåverkan:

Företagsövergripande

 • Genom att anta tre utmaningar ställer sig Riksbyggen bakom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige.
 • Riksbyggen har deltagit och ställer sig bakom arbetet med ta fram färdplanerna för ett fossilfritt Sverige inom betongbranschen samt bygg- och anläggningssektorn.

Nyproduktion av bostäder

 • Solpaneler införs som standard i samtliga projekt.
 • Alla hus med fler än två våningar byggs för att kunna certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.
 • Riksbyggen har utvecklat ett unikt hållbarhetsverktyg som används inför beslut vid samtliga projekt.
 • Riksbyggen testar som första aktör en ny typ av betong med betydligt lägre klimatpåverkan i Brf Viva, Göteborg.

Fastighetsförvaltning

 • Med Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer får bostadsrättsföreningarna hjälp och inspiration att göra insatser för en minskad klimatpåverkan.
 • Genom Riksbyggens Ombyggnadsavtal kan bostadsrättsföreningarna genomföra ombyggnader för till exempel minskad energianvändning, installation av solpaneler och nya klimatskal.
 • Erbjuda tjänster inom energieffektivisering för övervakning och injustering av uppvärmning, ventilation och varmvatten.
 • Där det är möjligt använda elbilar och andra elfordon samt biogas istället för dito som drivs med fossila bränslen.

Boende

 • Genom Riksbyggens miljöskola, som finns öppen för alla på riksbyggen.se, får boende tips om hur de kan minska sin klimatpåverkan genom att bland annat minska sin energianvändning i hushållet och ta hand om avfall så att det kan återanvändas rätt.
 • Genom att utveckla nya mobilitetslösningar i vår nyproduktion av bostäder underlättar vi för de boende att transportera sig på ett mer hållbart sätt.

Källa: Riksbyggen

 

Snabbfakta om Riksbyggen
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega