
Fokus hamnade på hållbarhet när CSRD-direktivet presenterades, fortsätt hålla fokus även om direktivet nu eventuellt förändras. I vår avslutande artikel fortsätter vi ge er tips på hur ni kan involvera och engagera organisationen i ert hållbarhetsarbete.
I slutet på 2024 var CSRD direktivet en het fråga som många gick och gruvade sig lite inför. Tidigare i år presenterade EU kommissionen sitt omnibussförslag som innebär, om det går igenom, att de allra flesta fastighetsbolagen inte behöver rapportera enligt direktivet.
Skönt tänker säkert många, slappna inte av tänker vi. Hållbarhetsfrågan är fortsatt minst lika viktig och kanske ännu lite hetare. Fokuset på hållbarhetsfrågorna har inte förändrats men risken är att en del slappnar av när kravet på rapportering inte blir så stort som många har befarat.
Hur kan olika roller bidra till arbetet med hållbarhet?
I våra tidigare artiklar har vi beskrivit hur olika roller i en organisation bidrar till hållbarhetsarbetet och denna gång ger vi dig som arbetar som fastighetsskötare och projektledare tips på hur ni kan bidra till hållbarhetsarbetet.
Så agerar jag hållbart i mitt dagliga arbete som fastighetsskötare
En viktig del inom hållbarhet är återbruk och cirkulär ekonomi. I klartext innebär det att vi ska kasta så lite som möjligt och att vi ska ta vara på det som finns i våra fastigheter om det går att återanvända. I din roll som fastighetsskötare är du företagets ögon och öron ute i verksamheten. Du är den som har bäst koll på hur det faktiskt ser ut i våra fastigheter och vad som går att återanvända eller inte.
Flertal bostäder, kontor och lokaler tomställs och renoveras i samband med att ett hyresgästsbyte görs. Även fast man anser att ett objekt behöver en upprustning inför att en ny hyresgäst ska flytta in kan det finnas delar att bevara, exempel kan vara vitvaror, dörr och fönsterbeslag, toasitsar/toaletter, innerdörrar, skåpsluckor eller låsanordningar. Genom att strukturerat dokumentera vad som kan sparas och komma till användning, ökar det cirkulära användandet. Överväg arbetsinsatsen, nyttan och kostnaden samt om du har plats för förvaring.
Hur påverkar min arbetsdag miljön?
Som fastighetsskötare finns det flera saker du kan göra i planeringen av din arbetsdag som påverkar ditt klimatavtryck. Tiden i bilen och körda kilometer påverkar miljön, trots miljövänligare bilar. Planera så att du kanske kan samla flera ärenden till ett besök hos grossisten eller samåka med en kollega.
Fundera gärna på vad som motiverar dig till att göra miljömässigt goda val.
- Skapa förutsättningar för återbruk
- Var företagets ögon och öron utåt och kom med förslag på saker som går att återbruka
- Planera din dag för att minska tiden i bilen
Så jobbar en projektledare med hållbarhet
Klimatanpassning och övergång till en cirkulär ekonomi är två viktiga områden att ha med sig när det kommer till både ny- och reinvesteringar i våra fastigheter. Med Klimatanpassning menas att bidra till att minska effekterna av klimatförändringar, till exempel genom att bygga klimatanpassade infrastrukturer eller lösningar. Med cirkulär ekonomi menas att bidra till att minska avfall, öka återvinning och återanvändning, samt förbättra resurseffektiviteten.
För dig som projektledare gäller det att vara källkritisk och tydlig i dina beställningar och kravställningar. Du behöver tänka framtid och hållbarhet i planeringen av dina projekt eftersom vi behöver omhänderta ta det som finns i våra befintliga fastigheter. Som projektledare är du en viktig länk mellan verksamheten, beställaren och entreprenören.
- Var en bra beställare
- Tänk på hållbara investeringar, cirkularitet
- Vara länken mellan verksamhet, beställare och byggare
Integrera hållbarhetsarbetet i dina ordinarie processer
Vi påstår att grunden för att arbeta med hållbarhet ska vara väl förankrat i verksamheten. Vi påstår även att om du ska lyckas med ditt hållbarhetsarbete måste detta involveras i era ordinarie processer. Hållbarhet är inget du arbetar med ”på sidan av” från din ordinarie verksamhet. När hela organisationen arbetar med fokus på hållbarhet varje dag i alla era processer då bli hållbarhet allas möjlighet.
Camilla Törnroos och Anndao Pilat
Meta