Partnertext från Familjebostäder Göteborg

Unikt återbruk av tegel hos Familjebostäder

Ellen Johnsson, projektledare på Familjebostäder i Göteborg.

Samtidigt som Familjebostäders fem hus i Göteborg återfått sin ursprungliga karaktär från 50-talet förbättrades energieffektiviteten genom ett nytt klimatskal. Och genom återbrukade tegelpannor till taken har nästan hundra ton byggavfall sparats.

Husen byggdes ursprungligen på 1950-talet och är ett tydligt exempel på folkhemsarkitektur med sina klassiska lamellhus. Då husen är placerade 75 meter över havet på Gråberget i Göteborg har de varit särskilt utsatta för väder och vind. Tidigare renoveringar, inklusive en tilläggsisolering på 1980-talet, hade lett till bristfälligt klimatskydd med fuktproblem i tak och otätheter i fasaden.

Nu har Familjebostäder återställt fasaderna till sin tidstypiska puts med de ursprungliga milda kulörerna och fasadbelysning. Dessutom har fönstren flyttats ut till fasadliven. Renoveringsprojektet har syftat till att återställa husens ursprungliga arkitektoniska uttryck samtidigt som en modernisering också gör husen mer hållbara för framtiden.

Alla takpannor återbrukade
Återbruk har varit en viktig del i projektet. Taken är nu täckta av återbrukade tegelpannor, en lösning som både är klimatsmart och estetiskt hållbar.

– Ur ett klimatperspektiv hade det såklart varit bäst att inte behöva byta ut taken alls men betongpannornas livslängd var slut och då kändes det självklart att först och främst utreda möjligheten att sätta återbrukat lertegel, säger Ellen Johnsson, projektledare på Familjebostäder i Göteborg.

Till det första huset blev Familjebostäder själva kontaktade av en entreprenör som tipsade om deras tegelpannor eftersom det hade kommunicerats i upphandlingen att Familjebostäder sökte återbrukade tegelpannor. Dessutom har projektets återbrukskonsult sökt efter pannor.

– Att använda så mycket återbrukat tegel är, vad vi vet, helt unikt. Det är fantastiskt att det gick att genomföra, och vi har lärt oss mycket längs vägen, berättar Ellen Johnsson.

Utöver takteglet har Familjebostäder tagit ner och lämnat vidare 100 kvadratmeter fasadskivor och originalfönster för återbruk. Totalt har återbruket minskat klimatavtrycket genom att spara över 98 ton byggavfall och cirka 32 000 kilo koldioxidekvivalenter.

Gorillan på Gråberget
Renoveringen har även gett området en ny konstnärlig profil. Många i området har lagt märke till den nya skulpturen, en två meter hög och 2,5 ton tung gjutjärnsgorilla vid husen. Konstverket Navigator, skapat av Fredrik Stridh, är en symbol för eftertanke och reflektion och har redan blivit en central del av Gråbergets uttryck.

Renoveringen tävlar nu om titeln ”Bästa renovering” i Sveriges Allmännsyttas tävling. Renoveringen är utsedd till en av tre finalister och vinnaren tillkännages i maj 2025.

Under renoveringen genomförde Familjebostäder ett energieffektiviseringsprojekt för minskad energianvändning. Projektet har medfinansierats genom ett EU-finansierat program.

Familjebostäder i Göteborg, 75 år

Det praktiska och funktionella boendet som folkhemmet stod för håller än idag. Med 20 000 lägenheter i olika delar av staden i varierande byggstilar summerar Familjebostäder 75 händelserika år. Varje tid och stil har sin karaktäristik och sin alldeles egna charm.

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega