
Mari-Louise Hedbys är vice VD på Malmöbaserade Trianon. Foto: Trianon
Under tre års tid får fastighetsbolaget Trianon lägre ränta på sina banklån, genom att bland annat öka tryggheten i sina bostadsområden och minska sin energianvändning. Förra årets mål är uppnådda, och nu siktar man ännu högre.
Trianon vann nyligen priset som Årets samhällsförbättrare i Malmös Näringslivsgala 2025, och vice VD Mari-Louise Hedbys säger att bolaget jobbar hårt med både socialt ansvar och miljömässig hållbarhet.
– Genom det hållbarhetskopplade lånet med Nordea sätter vi ännu högre mål. Vi fortsätter alltså det arbete vi gjort under flera års tid, men mer systematiserat.
100% hållbarhetslänkade lån 2030
Trianon har som mål att andelen hållbar finansiering ska uppgå till 100 procent år 2030. Efter tecknandet av de hållbarhetslänkade lånen med banken går nu Trianons hållbara finansiering från en andel på 35 till 70 procent.
Lånen ifråga är befintliga bottenlån på omkring 2,5 miljarder som finansierar bolagets fastigheter, och som nu blir hållbarhetskopplade under 2024-2026. Det handlar om två miljömässiga och två sociala hållbarhetsmål med fokus på bland annat energieffektivisering, klimatpåverkan, trygghet och inkludering i bostadsområdena.
– Om vi når målen, får vi några punkters ränterabatt varje år. Vi går igenom förra årets mål nu, och för tredje året i rad minskar vi vår energianvändning med 3,5 procent. Den upplevda tryggheten har också ökat under 2024.
Hitta de mest effektiva åtgärderna
När det gäller energi- och klimatmålen är Trianons största bidrag att energieffektivisera sitt befintliga bestånd, menar Mari-Louise Hedbys. Där inventerar man nu fastighet för fastighet och tittar på vilka åtgärder som ger mest resultat.
– Det kan vara många olika saker som får effekt, alltifrån belysning och byte av fönster till energieffektivisering av hissar och återvinning av frånluft. Ofta är det en kombination, och vi gör hela tiden uppföljningar för att se att vi gör rätt saker och når våra mål.
Konkreta åtgärder ger trygghet
De sociala målen omfattar dels trygghetsåtgärder, som att till exempel ta bort otrygga buskage och förbättra belysningen utomhus. Men också saker som att byta inpasseringssystem och installera rörelsestyrd belysning i källarutrymmen.
– Det är konkreta åtgärder i vår nära förvaltning som vi märker att hyresgästerna uppskattar.
”Barns bostad först”
Det andra sociala målet handlar om en inkluderande bostadsmarknad, där Trianon gör ansträngningar att öka antalet lägenheter för de som har svårt att ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden. Det kan vara personer som är socialt eller ekonomiskt utsatta, med eller utan försörjningsstöd.
– Där samarbetar vi med olika organisationer och Malmö stad. Bland annat är vi med i ett projekt som kallas ”Barns bostad först”, för att hjälpa barnfamiljer som inte har någon fast bostad utan tvingas flytta runt.
Redovisar åtgärder för banken
Tillsammans med Nordea ska Trianon varje år under tre års tid följa upp de satta hållbarhetsmålen.
– Sedan tidigare har vi ett liknande låneupplägg med en annan bank, och till dem har vi inte bara redovisat siffor utan också vilka konkreta hållbarhetsåtgärder vi gjort och hur vi gått tillväga. Detta har varit mycket uppskattat, och så kommer vi även att redovisa för den här banken, avslutar Mari-Louise Hedbys.
Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se