Heba installerar kyla i alla äldreboenden


Heba tar höjd för framtida värmeböljor och skyfall och har kartlagt hur klimatförändringar påverkar fastigheterna, hyresgästerna och miljön, samt gjort en finansiell analys. En av anpassningarna är att installera kylanläggningar i äldreboenden.

– Till sommaren 2023 kommer alla våra äldreboenden ha möjlighet till kyla, för att äldre personer som bor hos oss på Heba ska kunna må bra. Beslutet att alla våra äldreboenden ska ha kylanläggning fattade vi i fjol. Med kylanläggningar kan vi hålla nere temperaturen på en rimlig nivå under sommaren, säger Patrik Emanuelsson Heba Fastighets AB.

– Den ökade energianvändning som en kylanläggning medför är försumbar och investeringen är helt relevant satt i relation till de boendes hälsa. För våra äldre kan längre perioder i värme vara rent av livshotande, säger Patrik Emanuelsson.

Nyproduktionens baksida
Att begränsa den globala uppvärmningen är vår tids största utmaning. Lyckas vi begränsa uppvärmningen till 1,5 grad innebär det fortfarande stora förändringar för vår planet, skriver Heba Fastighets AB i ett pressmeddelande och fortsätter:

Hebas nio äldreboenden är nyproducerade med höga hållbarhetskrav för att minska klimatpåverkan. Höga energikrav för att nå så låg energianvändning som möjligt. I flera fall med trästomme för att minska användningen av cementbaserade byggvaror som belastar klimatet i byggskedet. Dessutom med generösa fönsterpartier för dagsljus. Utmaningar som följer de hållbara lösningarna är att hålla behaglig temperatur under de varmaste perioderna på sommaren.

– Kompletteringar vi gjort med solfilm på fönster, utanpåliggande solavskärmning och löpande instruktioner hur hyresgäster eller verksamhet ska agera för att stänga ute värmen har inte gett tillräcklig effekt. Parallellt med den insikten har vi tagit till oss resultatet från vår omfattande klimatriskanalys – hur vi på Heba bör anpassa våra fastigheter för att möta de nya förutsättningarna. Installation av kylanläggningar är ett självklart val, säger Patrik Emanuelsson.

Källa: Heba Fastigheter

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega