Uthålligt arbete nyckel för minskad klimatpåverkan

Familjebostäder i Göteborg arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan. Förra året minskade de sina koldioxidutsläpp med 1 100 ton.

– Trenden är tydlig, vår energiförbrukning minskar från år till år och därmed även våra koldioxidutsläpp. Förra året tog vi ett större kliv än vanligt mot våra mål, vilket såklart är jätteroligt. Vi arbetar hela tiden för att göra våra hus mer energieffektiva. Vi isolerar, byter fönster och mycket mer, säger Karolin Södermark, miljöcontroller på Familjebostäder i Göteborg.

Bostadsbolaget beräknar sina koldioxidutsläpp utifrån fjärrvärme, el och drivmedel. Mellan 2021 och 2022 minskade bolaget sina utsläpp från cirka 13 000 ton koldioxid till 11 900 ton. Det motsvarar utsläpp från 580 000 mils bilkörning.

Minskat med 18% på fem år
Att minska sin klimatpåverkan står högt på agendan och är ett långtgående arbete skriver Familjebostäder i Göteborg i ett pressmeddelande. Sedan 2018 har man minskat sina koldioxidutsläpp med 18 procent.

Det är fjärrvärmen som värmer upp fastigheterna som står för majoriteten av utsläppen. Där har Familjebostäder i Göteborg bland annat tilläggsisolerat vindar, bytt ut gamla fönster mot nya och satsat på vattensparprojekt för att minska varmvattenförbrukningen.

Testar nya lösningar
– Vi arbetar både med beprövade sätt för att minska våra utsläpp men vi testar också nytt, säger Karolin Södermark.

Till exempel testar Familjebostäder på några adresser en AI-lösning för att optimera husens värmeförbrukning.

Man arbetar också för att hitta mer effektiva sätt att isolera sina landshövdingehus. I Majorna-Kungsladugård testar fastighetsbolaget nytt genom att tilläggsisolera husen från insidan. Det projektet kommer att utvärderas under året och förhoppningen är att liknande lösningar ska bli verklighet på fler ställen.

Solceller är också en viktig del i arbetet för minskad klimatpåverkan. Under förra året ökade man solenergiproduktion ytterligare och enligt ett koncerngemensamt beslut ska alla tak där det är möjligt kläs med solceller fram till år 2030.

Källa: Familjebostäder i Göteborg

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega