Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Så kan bostadsbolag ta hänsyn till barns bästa


Barns rättigheter är sedan två år en del av svensk lagstiftning. Men vad betyder det i praktiken? Och hur kan bostadsföretag arbeta för barns bästa? De frågorna är i fokus i Sveriges Allmännyttas nya vägledning och företagsförlagda kurs.

Omkring 600 000 barn i Sverige bor i hyreslägenheter och en stor del av dem bor inom allmännyttan, konstaterar Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta och författare till den nya vägledningen.

– Så det är ju uppenbart att allmännyttan har en stor påverkan på barn och deras möjligheter till goda levnadsvillkor och livschanser. Redan nu gör också allmännyttan stora insatser när det gäller social hållbarhet, understryker hon.

– Vi brukar ofta säga att barnen är framtiden, men det som är poängen med barnkonventionen är ju att man ser till barnets rätt, här och nu. Att man erkänner att barn och barndom är viktiga i sig och inte bara med mål att sedan bli vuxen.

Många beslut som rör barn
Barnperspektivet kan till exempel vara relevant när det gäller utemiljöer, ombyggnader, områdesutveckling, nyproduktion, störningsärenden, vräkningar och mycket annat. Ett sätt att påbörja arbetet med att uppfylla barnkonventionen kan vara att se över de beslut, styrdokument och rutiner som på olika sätt rör barn, framhåller Åsa Schelin.

– Men allt behöver inte komma på plats på en gång. Det här är ett jobb som kan växa fram och utvecklas över lång tid.

Checklista och förslag på rutiner
I den nya vägledningen Bostadsbolaget och barnen finns konkreta verktyg för hur barnrättsperspektivet kan föras in i bostadsbolagens verksamhet – däribland en checklista och förslag till rutiner för olika yrkesroller.

– Tanken är att den ska vara en inspiration för dig som jobbar i ett bostadsbolag och att du ska kunna se vilka områden i ditt dagliga arbete som kan påverka barn, säger Åsa Schelin.

Konkreta exempel
Som en röd tråd genom hela vägledningen löper konkreta exempel från olika medlemsbolag runt om i landet. De många tipsen och råden från personer i olika yrkesroller kan vara en mycket god hjälp på vägen, framhåller Åsa Schelin.

– Exemplen i vägledningen visar hur man kan jobba med barnkonventionen och vad kollegor i andra bostadsbolag gjort hittills – vad som varit lite lurigt, vad man lyckats med, och så vidare.

Kurs på egna företaget
Åsa Schelin tipsar också om Sveriges Allmännyttas företagsförlagda kurs om barnkonventionen och bostadsbolagen, med barnrättskonsulten Åsa Ekman som kursledare. Kursen – som varvar teori med gruppövningar – ger en introduktion till FN:s konvention om barnets rättigheter och grundläggande kunskaper om vilka krav som ställs för att efterleva konventionen.

– Ni som är intresserade av den kursen får väldigt gärna kontakta oss för att diskutera ett upplägg som passar just ert företag, säger Åsa Schelin.

Mer om vägledningen och kursen

Läs mer och beställ Sveriges Allmännyttas nya vägledning Bostadsbolaget och barnen här.

Läs mer om Sveriges Allmännyttas kurs Barnkonventionen och bostadsbolagen här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega