Partnertext från Real Fastighetssystem

Framtidens kontor

Skummar man av nätet just nu så ser man en viss trend på olika fastighetsägares och fastighetsförvaltares webbplatser. Hur kommer framtidens kontor att se ut?

De flesta är överens om att pandemin har satt igång något som kommer att bli permanent även efter att vi, någon gång i framtiden, kan börja leva normalt igen. Sedan väldigt många företag, på Folkhälsomyndighetens inrådan, låtit sina medarbetare jobba hemifrån så har både företagen och dess anställda fått upp nya ögon för hur en arbetsdag kan fortlöpa.

Att kunna jobba på distans är ju egentligen inte något nytt, men när det nu blev mer eller mindre ett tvång så var vi nog många som tänkte om och tänkte nytt och kanske är det början på något beständigt. En utökad flexibilitet för samtliga, både arbetsgivare, medarbetare och fastighetsägare. Kreativiteten flödar.

Undersökningar visar att de flesta som provat på att nu jobba hemma vill fortsätta med det även efter pandemin, men kanske bara någon eller ett par dagar i veckan. Vi är ju sociala djur som behöver mänskliga kontakter. När inte alla är på kontoret samtidigt blir vissa lokalytor överflödiga.

Här finns många olika lösningar. Allt från att kunna spara pengar till att skapa nya miljöer. Kanske får man plats med ett gym eller så åker skrivborden ut för att ersättas med lite mer flexibel inredning. Många provar sig fram för att hitta den där perfekta mixen mellan den enskilde medarbetarens önskemål, arbetsgruppens fokus och arbetsgivarens krav på resultat.

Coworkingkonceptet är redan etablerat för de som passar in i den miljön. Nu funderar fastighetsägare och arbetsgivare på lösningar för det egna och befintliga kontorens möjligheter till anpassningar. Någon kontorsdöd är inte i sikte om man frågar de etablerade fastighetsägarna, utan mer hur anpassningarna ska ge bästa möjliga effekt.

Så hur ser då kontoret ut om några år, ja antagligen är det som vanligt, fantasin som sätter gränserna. Coworkingtrenden är nog här för att stanna, kanske flyttar också kontoren ut från centrum till lite billigare lösningar.

Wellnes och hållbarhet är viktiga ingredienser. Det betyder flexibla träningsmöjligheter som motverkar stillasittande, bra och nyttig mat, fler digitala möten, tjänstecykel i ställer för bil etcetera. Kanske både barnpassning och hunddagis blir en etablerad löneförmån i framtiden.

Arbetsgivare kommer att få hitta på nya sätt att locka till sig rätt personal, inte bara genom lönekuvertet.  Vi får se vad Generation Z ställer för krav och har för önskemål framöver. Det känns, trots denna eländiga pandemi, att vi har en hel del spännande och intressanta utmaningar framöver, både för fastighetsägare, arbetsgivare och arbetstagare.

Till sist: Real Fastighetssystem fyller under 2021 30 år. Det har varit en spännande resa från ett stickspår i den ordinarie verksamheten till ett lönsamt och stabilt företag. Under december i år passerade Real Fastighetssystem 1 000 aktiva kunder vilket är rekord. Det visar att strategin med hög service, snabb och effektiv support utöver det rent tekniska varit en framgångsfaktor. Väldigt få kunder lämnar oss. Många har varit kunder i 10 år eller mer, några över 20.

Utvecklingen går vidare, hand i hand med den fortsatta digitaliseringen i branschen och den ökande konkurrensen. Allt i samverkan med befintliga kunder och användare. Vägen mot 2 000 nöjda kunder har precis börjat.

Björn Reimers
Real Fastighetssystem

Bli den första att kommentera "Framtidens kontor"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega