Datacenter värmer stockholmare

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och Peder Bank, Nordenchef på Interxion.

Tiotusentals bostäder ska värmas med spillvärme från ett nytt datacenter. Lösningen bygger på ett samarbete mellan datacenterbolaget Interxion och energibolaget Stockholm Exergi.

Nu öppnar Interxion första fasen av sitt sjätte datacenter i Kista utanför Stockholm vid namnet STO6. Fullt utbyggt ska det nya datacentret täcka 3 300 kvadratmeter och värma tiotusentals bostäder.

– Vi är glada över att förstärka samarbetet med Stockholm Exergi, och dessutom göra stora egna investeringar för att fortsätta ta vårt ansvar för klimatet och framtiden, säger Peder Bank, Nordenchef på Interxion.

Öppen fjärrvärme
Interxion har sedan 2015 samarbetat med Stockholm Exergi och deras initiativ Öppen Fjärrvärme.

Initiativet har som mål att möta Stockholmsregionens behov av energi och samtidigt utveckla cirkulära lösningar som motverkar klimatpåverkan. Interxion hjälper till genom att återanvända spillvärme från sina datacenter till fjärrvärmenätet.

Återför mer värme
Det nya datacentret STO6 är utformat så att ännu mer värme kan återföras till fjärrvärmesystemet. Genom en stor investering i egna värmepumpar kommer STO6 bidra till att värma upp hushåll i Stockholm med energi som annars skulle gå till spillo.

–  STO6 är den typ av datacenter som behövs för att möta framtidens digitala utmaningar vad gäller uppkoppling, men också miljömässigt, kommenterar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.

Liksom Interxions övriga datacenter i Europa använder det nya datacentret enbart 100 procent förnybar energi.

Källa: Interxion

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega