Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?
Partnertext från Riksbyggen

Spindel i tekniskt nät

Han började som ung sommarjobbare i Umeå och är nu teknisk förvaltare i samma stad. Vill man själv så finns verkligen utvecklingsmöjligheter inom Riksbyggen, menar Mikael Sjöström, 46.

Han tycker att arbetsgivaren hela tiden har stöttat hans vilja och uppmuntrat honom under hans nu 27 år långa resa i organisationen, även om han inte har haft något tydligt utstakad karriärplan.

– Det har skett naturligt. Det är det som är det roliga med Riksbyggen. När jag känt att det hela tiden funnits nya möjligheter har jag blivit nyfiken att gå vidare till nya arbetsroller.

Teknisk förvaltare
I sin nuvarande roll som teknisk förvaltare ansvarar Mikael Sjöström bland annat för underhållsplanering, projektering och byggande. Hans kunder är ett 20-tal bostadsrättsföreningar, från de som har tio lägenheter upp till 150.

– Mycket i rollen handlar om att föda idéer, förbättringspotentialer av något slag, till exempel energibesparingar. Förslag som sedan presenteras för en bostadsrättsstyrelse. Ofta jobbar jag ihop med styrelsen med olika förslag innan de läggs fram för beslut.

Helikopterperspektiv
Mikael Sjöström tvekar lite inför frågan om han ser sig själv som en kreativ person.

–Vi kan säga så här. Jag har ett helikopterperspektiv, är lyhörd och bra på att fånga upp signaler, både positiva och negativa. Jag har lätt att ta folk. Min drivkraft är hela tiden nöjda kunder och varje kund unik.

Internt samarbetar Mikael Sjöström bland annat med fastighetsskötare, ekonomer och andra tekniska förvaltare i en pågående dialog.

– Det är ett glatt gäng. Vi är ett 50-tal som sitter centralt i Umeå. Vi har kul på jobbet. Och det är viktigt, man är ju där så stor del av den vakna tiden.

Arbetsledare i nio år
Efter sitt sommarjobb som ung och därefter militärtjänst kom Mikael Sjöström tillbaka och arbetade som fastighetsskötare 15 år. Sedan fick han frågan om han ville bli arbetsledare.

– Det kom helt rätt i tiden för min del, annars kanske jag hade prövat vingarna någon annanstans. Men nu fick jag ny roll som chef för ett tiotal medarbetare. Det var en spännande tid, vi fick flera nya bostadsrättsföreningar och även kommersiella kunder, vårdcentraler bland annat.

Mikael Sjöström var arbetsledare i nio år. Sedan dök en ny möjlighet upp.

– År 2014 fick jag fick vissa hintar från chefshåll om att det vore lämpligt att jag sökte tjänsten som teknisk förvaltare, när den blev ledig på grund av en pensionsavgång.

Stöd, uppmuntran och utveckling
Mikael Sjöström menar att han genom alla år fått starkt stöd, uppmuntran och kompetensutveckling genom arbetsgivarens försorg. Han trivs som teknisk förvaltare och beskriver rollen som att vara spindeln i nätet.

Något som är mindre kul med rollen?

– Vattenskador, säger Mikael Sjöström spontant.

Han utvecklar det till allt som kan ha att göra med problem eller extra utgifter för boende.

– Men det ingår också i jobbet och jag har starkt stöd av mina kolleger när svårigheter uppstår.

Mikael Sjöström säger att han har för avsikt att kämpa på i sin nuvarande position.

– Men det händer mycket i Riksbyggens värld. Så dyker det upp något nytt så kanske jag vill pröva det …

Text: Ulf Storm, frilansjournalist

Bli den första att kommentera "Spindel i tekniskt nät"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega