SBB satsar på klimatprojekt i Motala

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB gör en storsatsning för att minska koldioxidutsläppen med 75 procent i bostadsområdet Tellus 1 i Motala.

SBB kommer att genomföra ett energibesparingsprojekt för att minska energianvändningen med minst 50 procent, vilket tillsammans med användningen av solenergi minskar koldioxidutsläppen med cirka 75 procent och 45 ton koldioxid per år.

Bolaget ska uppnå detta med hjälp av värmepumpar och värmeåtervinning från frånluft och avloppsvatten. SBB samarbetar med det svenska företaget Watts2You om att utveckla en lösning som möjliggör drift av värmepumpar med elektricitet från solceller.

Den producerade elen kan också lagras i batterier för att möta elbehov även under dagens mörka timmar.

Del av renoveringen
På Tellus 1 i Motala, som ingår i SBB:s grönobligationsram och är en av SBB:s större bostadsfastigheter genomför SBB ett renoveringsprogram av befintliga lägenheter.

Cirka 70 av fastighetens 476 lägenheter har hittills renoverats och moderniserats. Under de kommande fem åren planerar SBB att renovera ytterligare 250 lägenheter i Tellus 1.

– Hållbarhet är en integrerad del av SBB: s affärsmodell. Denna investering och samarbete med Watts2You i att använda solenergimoduler för att uppnå en 75-procentig minskning av koldioxidutsläppen är ett innovativt tillvägagångssätt för att ta itu med en av de största utmaningarna för både företag och samhälle, säger Ilija Batljan, grundare och VD för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Källa: SBB

Kort om SBB
SBB äger samhällsfastigheter i Norden samt hyreslägenheter på tillväxtorter i Sverige och har som grundidé att äga och förvalta långsiktigt. Genom bolagets samhällsengagemang kommer kommuner och andra intressenter att finna en långsiktig samarbetspartner i bolaget. SBB tilldelades pris som Årets fastighetsbolag vid Fastighetsgalan 2018. Mer information om bolaget finns på www.sbbnorden.se.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega