Utomhuslägenhet skapar trygghet

Foto: Spades Trädgårdsanläggningar

Vid Beata Sparres gränd har en grå och trist yta förvandlats till en utomhuslägenhet för att bidra till en tryggare och trivsammare entré till Hässelby torg.

Projektet är en av två utemiljösatsningar från Stockholmshem som under 2017 beviljats stöd från Boverket.

I centrum för projektet står en inkluderande syn på stadsplanering där medskapande och kollektivt engagemang fått ge liv åt platsen.

Genom att arbeta med platsdialoger där hyresgäster och förbipasserande barn och vuxna ritat förslag på hur en ny plats skulle kunna se ut, hittades formen för den tomma ytan – en utomhuslägenhet med planteringar och belysning i minst sagt annorlunda kärl.

Toa, badkar och TV
Efter att Spades Trädgårdsanläggningar tillverkat möbler och kärl bjöd Stockholmshem i början av sommaren in till plantering av växter i badkar, toalett, säng och till och med en TV!

Resultatet blev en lekfull och ombonad plats med ett udda uttryck som får dem som passerar att haja till.

För att bibehålla en tryggare känsla även under vintermånaderna invigdes i mitten av november platsens belysning som utformats av Olsson & Linder.

”Feministisk stadsplanering”
– Vi ville skapa en plats för alla som vistas i området och passerar här. Lägenheten har vuxit fram genom att vi inkluderat så många grupper som möjligt i processen och arbetat med olika människors perspektiv på platsen och vad den bör innehålla för att upplevas som tryggare. Ur ett jämställdhetsperspektiv och som en aktör som vill bidra till feministisk stadsplanering har det varit extra viktigt att speciellt kvinnor och barn har haft möjlighet att påverka utformningen, säger Karoline Löfstedt, verksamhetsutvecklare på Stockholmshem.

 

För mer information

Hanna Grön
Kommunikatör Stockholmshem
08-50839162
hanna.gron@stockholmshem.se

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega