KOMPETENS & UTBILDNING

”Ni sitter i samma båt – utbyt erfarenheter”

Det är väl investerad tid att träffa branschkolleger och utbyta erfarenheter, säger Ann-Britt Hall bestämt.

Från Sjöfarten till fastighetsbranschen är steget inte långt. I alla fall inte om du frågar före detta sjöbefälet och HR-specialisten Ann-Britt Hall. I sitt dagliga arbete träffar hon ofta förvaltare, och vet vilket stöd som behövs för att bli skickligare på att navigera i den komplexa förvaltarrollen.

– I min roll som sjöbefäl fungerade sjövägsreglerna som ”körkortet” att fatta rätt beslut utifrån. För förvaltare är ”körkortet” att förstå fastighetsägarens ansvar. Att ha koll på sina skyldigheter och kanske faktiskt framför allt på lagstiftningen, säger Ann-Britt Hall.

Hon arbetar i dag som HR-konsult, dels med rekrytering men även med att och gå in och stötta bolag utan personalfunktion. Att skapa ordning och reda och exempelvis ta fram personalhandbok och arbetsmiljöpolicys.

Alltid något att förvalta
Från första stund kände Ann-Britt Hall sig hemma inom fastighetsbranschen. Sedan hon lämnade sjöfarten har hon bland annat varit med och byggt upp bostadsbolaget Wilhelm från grunden i rollen som HR-chef. Hon har alltid kunnat dra paralleller mellan branscherna.

– Genomgående har min yrkesbana ändå alltid handlat om förvaltning. Att jobba på fartyg handlar också till stor del om underhåll. Och på ett tankfartyg är intäkten lasten, det gäller att fatta kloka beslut för att optimera. Samma sak gäller för förvaltare, att göra det klokaste med fastigheten för att öka värdet på den. Här är till exempel energifrågorna jätteviktiga.

Komplex förvaltarroll
I samtal med Ann-Britt Hall målar hon snabbt upp bilden av en förvaltarroll som spänner över stora kompetensområden. Ekonomi, teknik, miljö, juridik – ett yrke som kräver mycket kommunikation och samverkan och där service har blivit ett mantra. Och så vidare.

Hon betonar att hyresjuridiken är ett område där många behöver mer kunskap, eller i vilket fall kontinuerligt ges tid för att hålla sig uppdaterade.

– Förvaltarassistenter och uthyrare är ofta mer bekväma i de hyresjuridiska frågorna eftersom det är en naturlig del av deras vardag, säger Ann-Britt Hall.

Vikten av utbildning
Hon återkommer gång på gång till vikten av utbildning. En stadig teoretisk grund och kontinuerlig kompetensutveckling. Gedigen arbetslivserfarenhet är bra, men att knäcka koden och bli en riktigt skicklig förvaltare handlar om att kunna navigera över stora kunskapsområden. Att behöva kunna sortera i stora mängder information. Studier ger den vanan.

Även ledarskap står på förvaltarens lista, fast de kanske inte själva ser sig som ledare.

– Jag har ofta hört förvaltare som sagt ”det är inte min personal, men det är ändå till mig dom kommer”. En sorts indirekt ledarskap som kommer med rollen, eftersom en hel del handlar om samordning, säger Ann-Britt Hall.

Sitter i samma båt
Att nätverka och byta erfarenheter förvaltare emellan är något som hon tycker görs i alltför liten utsträckning.

– Det är väl investerad tid att träffa branschkolleger och utbyta erfarenheter, säger Ann-Britt Hall bestämt. Alla sitter ju i samma båt. Jag blev jätteglad när Förvaltarforum startade, mejlade runt till alla förvaltare jag hade runtomkring mig och skrev: här är er plattform, nyttja den!

Titelträsket inte bra för branschen
I rollen som rekryterare är hon mån om att hålla sig till FU:s yrkesroller, och är bekymrad över att fler och fler varianter på titlar ändå tycks dyka upp. Ann-Britt Hall menar att det är viktigt att bryta den trenden och renodla.

– Det blir enklare att kommunicera med potentiella blivande medarbetare om vilket ansvar och vilka förväntningar som följer med rollen om vi är konsekventa och det är viktigt i dessa tider, säger hon.

I världens alla hörn
För när det gäller rekrytering hittar Ann-Britt Hall även ett tema hon känner igen från sjöfarten; större och större svårigheter att hitta personal.

– När jag arbetade inom sjöfarten rådde akut personalbrist. Vi letade i hela världen efter personal, och identifierade tre saker som var viktigt för en sjöman: pengar på fredag, bra arbetsmiljö och att veta när hon/han kommer hem. Det här nyttjade vi framgångsrikt för att inte hamna i budgivning mot andra rederier, berättar hon.

Hon tror att det är en analys fastighetsbranschens rekryterare också behöver fördjupa sig i. Och utöver satsningar för att få fler att utbilda sig till fastighetsyrken är validering en viktig pusselbit. Arbetskraften kan som sagt finnas en bit bort geografiskt.

– Jag var först förvånad över att krisberedskapen i fastighetsbranschen inte fanns, men nu sitter vi här, konstaterar Ann-Britt Hall. Och då är det bara att ro båten i land.

Text: Sophie Sölveborn
redaktionen@forvaltarforum.se

Vilka fler roller känner du som förvaltare igen dig i? Hör gärna av dig till oss och berätta mer! Skriv till redaktionen@forvaltarforum.se

Ann-Britt Hall om:

Förvaltaren som företrädare:
Yrket kräver att kunna samverka i olika former och att kunna representera, till exempel vid informationsmöten. Långt ifrån alla är bekväma i en sådan situation. Lösningen när jag jobbade med HR på bostadsbolag var att utbilda förvaltarna i presentationsteknik, det kan jag rekommendera, det blev mycket lyckat.

Förvaltaren som problemlösare:
När jag rekryterar ber jag ofta personen ge exempel på hur de löser problem. Jag märker att en bred teoretisk bas ger större självförtroende och en inre trygghet som gör det lättare att ta ett steg tillbaka, överblicka och analysera istället för att reflexmässigt gå in och ”göra” direkt. Jag minns till exempel en förvaltare som fått signaler om en vattenläcka. Hon vände problemet till en möjlighet och fick till en mer omfattande renovering i alla husets badrum. I längden en bättre åtgärd ekonomiskt, även om den initialt blev större.

 

Ann-Britt Hall, Din-HR-funktion

Främsta drivkraft? Få coacha, se medarbetare växa i sina roller.
Varför välja fastighetsbranschen? Alla kan hitta något att brinna för i en bred bransch.
Vad behöver branschen mer av? Kompetensutveckling!

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega