Nya visioner för Rosengård Centrum

Foto: Ulf Liljankoski (http://motvarlden.se/)

Trianon utmanar fastighetsbranschens vedertagna sanningar. Ett av projekten är att utveckla ett annorlunda köpcentrum i Rosengård.

Rosengård Centrum öppnade i maj 1971 och var då Malmös första stora centrumanläggning. Byggnaden, som delvis ligger på en bro över Amiralsgatan, ritades av Thorsten Roos Arkitektkontor och inspirationen sägs ha kommit från 1300-tals bron Ponte Vecchio i Florens.

Tanken var att skapa ett kommersiellt centrum och en mötesplats där det inte bara fanns affärer, utan även all tänkbar samhällsservice. Men framtiden blev inte riktigt som miljonprogrammets visionärer hade tänkt sig.

Mångkultur i centrum
Trots det vackra namnet och hemmasonen Zlatans framgångar räknas Rosengård i dag som ett socioekonomiskt utsatt område med många invandrare, hög arbetslöshet och utanförskap. Det har säkert påverkat Rosengård Centrum som också har tuff konkurrens från andra köpcentrum i Malmö.

Men i början på september 2016 ändrades förutsättningarna när det Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon köpte Rosengård Centrum med målsättningen att utveckla ett annorlunda centrum som speglar den mångkulturella stadsdelen.

Engagerat bolag
Trianon är inte vilket fastighetsbolag som helst. 2017 fick bolaget Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling och 2016 Real Estate Öresund Award i klassen Årets Nytänkare.

Trianon prisades för sin satsning på social och ekologisk hållbarhet, sin vilja att utmana fastighetsbranschens vedertagna sanningar om vad som är lönsamt och sitt engagemang i Malmös socialt utsatta stadsdelar.

Bland annat har bolaget sett till att långtidsarbetslösa hyresgäster i Lindängen fått jobb med Trianons byggprojekt i området, bland annat byggandet av det första nya flerbostadshuset på 37 år.

Förvaltningschef Niclas Pernlo.

Ingen välgörenhet
Köpet av Rosengård Centrum är en del av en långsiktig strategi. Trianon vill inte bara utveckla handeln, utan också skapa nya bostäder och nya arbetstillfällen för människorna i Rosengård.

Niclas Pernlo, förvaltningschef på Trianon med ansvar för bland annat Rosengård Centrum, understryker att det inte handlar om välgörenhet.

– Köpet av centrumet ska bli en god affär samtidigt som vi gör en insats för området och samhället. Det är där vi fastighetsägare kan hitta win win-situationer, säger han.

Anställt vaktmästare
Trianon följer sin linje att rekrytera lokal arbetskraft och har redan anställt en vaktmästare som bor i området och har ansvar för löpande tillsyn och drift i centrumet. Till sin hjälp har han en ny praktikant som också bor i området.

– Tanken är att de ska växa i jobbet och bli duktigare och duktigare, så att de får behörighet att sköta brandlarmstester med mera som vi annars handlar upp, säger Niclas Pernlo.

Tror på närhet
Varför tror Trianon att köpet av Rosengård Centrum ska bli en bra affär?

– Vi tror att den här typen av centrum kommer att växa. Folk vill ha nära till sin handel. Färre skaffar bil och det blir mer populärt att cykla. Handeln här fungerar i dag och handlarna är nöjda, men vi tror att de kan bli ännu mer nöjda, säger Niclas Pernlo.

Hans engagemang går inte att ta fel på.

Visionären
– Jag sover knappt på natten. Det är så mycket på gång och det är fruktansvärt roligt. Här är så mycket lågt hängande frukt. Ingen har optimerat tidigare och utnyttjat potentialen som finns här.

Niclas Pernlo vill dock inte ta åt sig äran för Trianons engagemang.

– Det är vår vd Olof Andersson som är visionären. Han tror på de här utvecklingsområdena som många har glömt bort. Det är han som är visionären som har många bra idéer och han är väldigt orädd.

Inte bara handel
I dag är cirka 70 procent av den totala ytan på Rosengård Centrum uthyrd. Här finns cirka 35 butiker och ett tiotal restauranger och caféer. Men här finns också ett gym, matbutiken City Gross, fritidsgården Tegelhuset, Malmös mest välbesökta bibliotek, en folkhögskola och en sporthall.

De två största hyresgästerna är City Gross och Malmö Stad.

– Centrumet har cirka 260 000 besökare i månaden. Här är folk från morgonen och kommer man mitt på dagen är det ett ganska hårt flöde, säger Niclas Pernlo.

Orientaliska specialiteter
Trianon har gjort plats för fler butiker på en yta av 4 000 kvadratmeter som tidigare hyrdes av City Gross. Dessutom fräschar bolaget upp interiören och väggarna får plattor med orientaliska mönster.

Målet är att ha en bra mix i utbudet. Niclas Pernlo vill gärna ha in en större klädkedja, men också att locka fler besökare med orientaliska specialiteter.

– Vi vill först och främst att folk som bor i Rosengård ska välja att handla här. Här bor cirka 25 000 människor och kan vi få dem att välja Rosengård Centrum som sin primära handelsplats är vi mer än nöjda. Kan vi locka besökare från andra områden med vackra tyger, spännande smaker från hela världen och annat är det ännu bättre.

Nya hyresgäster
Niclas Pernlo berättar att nya hyresgäster håller på att flytta in.

– Vi har bland annat en kryddbutik på väg in. Bara det att ha en specialist som man kan prata kryddor med och som gör dina egna blandningar direkt från säckarna. Det tror vi mycket på.

Andra som flyttar in är en skönhetssalong, ett café och en butik för underkläder.

– Det är väldigt hårt tryck på lokaler här ute eftersom det finns många entreprenörer i Rosengård. Många av dem kommer från andra länder där man inte är rädd för att satsa på entreprenörskap.

Miljonstöd till utemiljö
Även utemiljön behöver rustas upp och det ska ske 2017.

Trianon beviljades 2016 drygt två miljoner kronor av stödet som regeringen delar ut via Boverket för att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden. För att ta del av stödet måste fastighetsägaren bidra med motsvarande belopp.

Under våren har rosengårdsborna deltagit i samtal och workshops så att Trianon kunde ta med deras önskemål i planerna.

Öka jämställdheten
Birgitta Bengtson, marknadsansvarig för Rosengård Centrum på Trianon, berättar om visionerna på Malmö Stads hemsida.

Hon talar bland annat om ett café på utsidan som ska öka jämställdheten genom att locka fler kvinnor, en temalekplats för sport och lek på ett torg norr om centrumet och en grön vägg på sporthallen och förbättrad ljussättning mot biblioteket som skapar en känsla av ett utomhusrum. Samlingsytor ska belysas för att skapa en tryggare och mer ombonad miljö för möten och samvaro.

– Tanken är att göra det mer tillgängligt, ljust och säkert runt centrumet. Det ska också bli mer grönt med mer växter, säger Niclas Pernlo.

Konstruktivt fokus
Trianon fokuserar främst på det som redan fungerar bra i Rosengård.

– Det är så man måste göra eftersom det man fokuserar på kommer att växa. Tyvärr är det så att media ofta rapporterar om sånt som inte är bra i Rosengård. Men det är en ganska liten del av Rosengård där det har varit oroligheter. Och jämför du med centrala Stockholm eller Malmö är de betydligt mer drabbade av brottslighet än Rosengård.

Nu står inte bara Rosengård Centrum inför spännande förändringar, utan hela stadsdelen.

Rosengård station som ska stå klar 2018.

Ny tågsstation
Malmö Stad har dragit igång Amiralstadenprojektet och det kommunala bostadsbolaget MKB och Trianon sitter med i styrgruppen. Målet är att tillsammans med fastighetsägare utveckla Amiralstaden, som består av flera områden med centrum i en ny pendeltågsstation i Rosengård.

Stationen och pendeltågstrafiken ska vara igång i slutet på 2018 och det finns planer på att låta tågen gå hela vägen till Köpenhamn.

– Vi har ett förslag att bygga cirka 130 000 BTA (brutto total area) på vår mark i Rosengård. Vi har arkitektförslag på de här husen, men inget datum för byggstart än, säger Niclas Pernlo.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Fakta om Rosengård Centrum

 • Malmös första stora köpcentrum
 • Stod klart 1971
 • Ritades av Thorsten Roos Arkitektkontor
 • Total yta 22 000 kvadratmeter (2017)
 • Butiksyta 11 000 kvadratmeter (2017)
 • Ungefär 70 procent uthyrd yta
 • Cirka 35 butiker och ett tiotal restauranger och caféer
 • Bibliotek, gym, sporthall, folkhögskola, fritidsgård
 • 260 000 besökare i månaden

 

Så ska handeln växa

 • Ny yta för fler mindre butiker
 • Snyggare interiör med orientalisk stil
 • Annorlunda utbud från hela världen
 • Fler av de vanliga butikskedjorna
 • Förbättringar av utemiljön
 • Ny pendeltågsstation 2018
 • Nya flerbostadshus i Rosengård

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega