Majoriteten av all energi i Sverige går åt till uppvärmning och varmvatten i våra byggnader. Men Hogia vet att det finns en stor potential för att minska energianvändningen, kostnaderna och klimatpåverkan genom rätt synergiåtgärder i det löpande underhållet.
Många fastighetsförvaltare har redan långtidsplaner för underhåll där man byter ut eller renoverar byggnadsdelar med jämna intervall för att bevara skick och värde. Genom att samtidigt planera in energieffektiviserande insatser i samband med dessa underhållsåtgärder skapas synergieffekter – man får ut mer värde per investerad krona.
Att komma igång behöver inte vara överväldigande. Börja i liten skala med att kartlägga byggnadernas status, se därefter över underhållsplanen och identifiera var energiförbättrande insatser kan införlivas.
Konkreta exempel på synergier finns det gott om, några exempel:
- Tak och fasadrenoveringar
Vid renovering av tak och fasader är det ett utmärkt tillfälle att förbättra byggnadens isolering. Genom att installera bättre isoleringsmaterial och eventuellt byta till energieffektiva fönster kan värmeförluster minskas avsevärt. - Uppgradering av värmesystem
Ett planerat byte av värmesystem kan innebära en övergång till mer energieffektiva lösningar, såsom fjärrvärme, bergvärme eller luft/vatten-värmepumpar. Att planera detta som en del av underhållsarbetet istället för en separat energiinvestering ger bättre samordning och ekonomi. - Byte av ventilationssystem
I samband med underhåll av ventilationssystemet kan en energioptimering genomföras, exempelvis genom att installera FTX-system (från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning). Det kan spara upp till 80 % av den energi som annars skulle gå förlorad.
Ekonomiska och miljömässiga vinster
Med ett integrerat miljö- och energifokus i underhållsplanen kan du dra nytta av flera fördelar. Utöver de ekonomiska vinsterna, med lägre driftkostnader och rätt prioriterade investeringar, finns en rad andra fördelar:
- Högre fastighetsvärde – Energieffektiva fastigheter är mer attraktiva för hyresgäster och köpare.
- Minskad klimatpåverkan – Genom att minska energianvändningen och använda förnybara energikällor minskar fastighetens koldioxidavtryck.
- Bättre inomhusklimat – Energieffektivisering kan bidra till en stabilare temperatur, bättre luftkvalitet och högre komfort för de som vistas i byggnaden.
Så kommer du igång!
Att identifiera och genomföra energibesparande insatser i rätt tid kan låta komplext, men lyckligtvis finns idag smarta digitala verktyg som underlättar detta arbete avsevärt. Med moderna plattformar för underhållsplanering får fastighetsförvaltaren en samlad bild av planerade åtgärder och byggnadsdelarnas status, tillsammans med data om energiprestanda. Ett sådant exempel är Hogia Underhållsplanering.
Vill du veta mer?
Kontakta oss fastighetssystem@hogia.se så hjälper vi dig att ta fram en strategi som passar just era fastigheter.