
Foto: Frida Johansson
Som fastighetsägare kan det vara smart att anlita ett GVK-anslutet företag för att göra våtrumsarbeten. De företag som är med går frivilligt med på att bli kontrollerade av experter. Dessutom ser man till att sprida best-practice.
GVK är en stiftelse där flera av fastighetsbranschens stora aktörer ingår, i samarbete med VVS- och golvbranschen. I det gemensamma arbetet vill man minska vattenskador i våtrum och sprida ny kunskap via kurser och branschregler.
GVK har också ett kontrollsystem som bygger på beprövade branschregler för hur våtrum ska utföras – och en noggrann kontroll av att installationerna verkligen följer dessa regler.
– Det blir inte mer vattentätt än så, säger Frida Johansson, teknikansvarig på GVK.
Stickprovskontroller
Kontrollverksamheten har varit en central del av GVKs koncept ända sedan starten 1987. Stickprovskontroller av installerade våtrum är en obligatorisk del av GVKs utförandekoncept och bidrar till att identifiera generella risker för vattenskador och hålla en hög kvalitet hos de företag som väljer att ansluta sig till föreningen.
– En viktig del av vårt arbete är att samla in statistik. Om vi ser återkommande problem vid ett visst installationsmoment finns flera sätt att åtgärda det:
- Leverantören kan justera sina monteringsanvisningar eller utveckla en ny installationsmetod.
- GVK kan lyfta frågan på sina kurser.
- Branschreglerna Säkra våtrum kan förtydligas och uppdateras över tid.
– Vi har gjort flera sådana förtydliganden de senaste åren, till exempel kring mätning av golvlutning, installation av tätskikt vid dörröppningar och tätning vid rörgenomföringar. Det var moment där det tidigare uppstod många frågor, berättar Frida Johansson.
Det finns tolv oberoende GVK-kontrollanter som arbetar över hela landet. Under förra året genomfördes stickprovskontroller hos 65 procent av alla GVK-företag – samma nivå som året innan.
Men hur ser de företag som får en kontroll på den verksamheten?
– För många är det faktiskt en av anledningarna till att bli GVK-auktoriserad. Kontrollanten är en erfaren, kunnig person att diskutera med och få råd av. Möjligheten att bli stickprovskontrollerad fungerar också som ett kvalitetskvitto. Vem som helst kan få en kontroll när som helst, vilket innebär att man alltid gör sitt bästa, säger Frida Johansson.
Källa: GVK
GVK
GVK är en stiftelse där Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR ingår. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.