Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Bostadsföretag är viktiga för samhällets digitala utveckling

Carl Ståhle, expert på digitalisering och digital fastighetsutveckling på Sveriges Allmännytta.

Digitalisering i bostadsföretag ökar möjligheten att erbjuda attraktiva och klimatanpassade bostäder i framtiden. Det öppnar dörren för lösningar som digitala lås, leveransboxar och delningstjänster – tjänster som ger ett mer resurseffektivt samhälle.

De allmännyttiga bostadsföretagen har en viktig roll i hela samhällets digitala utveckling. Exempelvis behöver vård, skola och omsorg få tillträde till hemmet för att kunna erbjuda framtida tjänster. Det är också från hemmet och genom digitala medier som vi allt oftare tar del av samhällsinformation.

– Uppbyggnaden av det digitala samhället parallellt med det fysiska går oerhört fort. Här har bostadsföretagen ett stort ansvar att accelerera sin egen digitalisering för att fortsätta vara relevanta, säger Carl Ståhle, expert på digitalisering och digital fastighetsutveckling på Sveriges Allmännytta.

Ta kontroll över data viktigast
Sveriges Allmännyttas Digitaliseringsradar hjälper bostadsföretag att analysera och följa det egna företagets digitala mognad. Syftet är att radarn ska ge ett bra underlag för skapandet av en strategisk plan för bostadsföretagets framtida verksamhetsutveckling mot ökad digitalisering.

Enligt Carl Ståhle är det viktigaste att ta kontroll över data.
– Förmågan att samla, dela, säkra, analysera och agera på data är viktig. Och för att kunna ta kontroll över data behöver alla byggdelarna följa ett helhetstänk, säger han och tillägger:

– Det är ungefär som att bygga ett hus. Först behöver du en stabil grund att stå på och det är din systemarkitektur och databas. Men bygger du med dåliga material, det vill säga har dålig kvalitet på din data, så kommer huset att ruttna. Med standardiserad data, informationsmodeller och rutiner är det mycket enklare och billigare att uppdatera, byta ut system eller addera funktioner. Så när bolaget bygger sitt digitala erbjudande så är det inte långt ifrån hur ni bygger och förvaltar era hus för hyresgästernas behov, säger Carl Ståhle.

Digitaliseringskonferens för kunskapsutbyte och diskussion

Den 14-15 mars 2024 ges tillfälle för bostadsbranschen att dela och diskutera gemensamma problem och lösningar på Sveriges Allmännyttas Digitaliseringskonferens. Där tas aktuella frågor som Cybersäkerhet och AI upp men fokus kommer att vara ”nästa steg” för bostadsföretag.

Konferensen genomförs i Stockholm under två dagar. Lyssna till ledande experter inom digitalisering, diskutera idéer, delta i workshops och få nya perspektiv på hur digital teknik kan användas inom din organisation.

Du kan även delta på distans.

Läs mer och anmäl dig här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega