Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Sveriges Allmännytta

”Ekonomidagarna kommer precis rätt i tiden”

Stigande räntor, ökande kostnader för nästan allt och ofta knepiga hyresförhandlingar. Många bostadsföretag går ett bistert ekonomi-år till mötes. Hur ska det gå att få ihop ekonomin – och vilken utveckling kan man förvänta sig framåt?

Detta är en av flera centrala frågor som kommer att stå i fokus under Ekonomidagarna, en årlig konferens som arrangeras av Sveriges Allmännytta.

– Jag ser verkligen fram emot Ekonomidagarna, inte minst att få tillfälle att träffa så många medlemmar som möjligt.

Det säger Petra Andersson Hallberg, nytillträdd chef för ekonomi- och juridikenheten på Sveriges Allmännytta.

– Och med tanke på innehållet i konferensen och läget i ekonomin så måste jag säga att Ekonomidagarna kommer precis rätt i tiden.

Ekonomi-kändis talar om kris
En av talarna är Ingemar Rindstig, auktoriserad revisor och något av en kändis i fastighetsvärldens ekonomcirklar. Han har varit revisor åt de flesta stora fastighetsbolagen och är helt specialiserad på bygg- och fastighetsbranschen.

Hans ämne under Ekonomidagarna är krisekonomi – hur allmännyttiga bostadsföretag kan hantera en ekonomi i kris och hur bostadsföretagen kan agera för att ha de bästa förutsättningarna inför kommande kriser.

Dubblerade ränteutgifter
Statistik från Sveriges Allmännyttas medlemsföretag visar att närmare 40 procent av företagens lån ska läggas om under 2023 och många bostadsföretag kan komma att få se sina räntekostnader fördubblas. Sjunkande fastighetsvärden har dessutom tvingat många företag att göra nedskrivningar under 2022.

Detta är några förhandssiffror från en kommande rapport med ekonomisk statistik från Sveriges Allmännyttas medlemsföretag. Den statistiken kommer Elin Nordmark berätta mer om på Ekonomidagarna.

Från publik till scenen
Hon har nyligen tagit över som Sveriges Allmännyttas expert på fastighetsekonomi efter Thorbjörn Nilsen, som efter många år på posten nu gått i pension.

– Jag har tidigare suttit i publiken under Ekonomidagarna, det var ett givet evenemang när jag var redovisningschef på Uppsalahem. Men nu ska jag i stället själv stå på scenen, det ska bli spännande, säger Elin Nordmark.

Årets upplaga av Ekonomidagarna, som hålls den 17–18 oktober, öppnar även upp för ägarperspektivet och kommunernas ekonomi, när Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR), intar podiet.

Nya och välkända ansikten
Ännu ett välkänt ansikte som gästar Ekonomidagarna är SBAB:s chefsekonom Robert Boije, som tar pulsen på det ekonomiska läget och ger en omvärldsanalys.

Men Ekonomidagarna bjuder också på ansikten som kan vara nya för många deltagare – som Sveriges Allmännyttas nya skattejurist Ann Ireholm.

– Jag kommer att prata om skattemässig hantering av fastighetsrelaterade utgifter. Det är viktigt att betala rätt skatt av flera skäl, inte minst i dessa tider med inflation, stigande räntor med mera. Den redovisningsmässiga och den skattemässiga hanteringen skiljer sig ofta åt för fastighetsrelaterade utgifter, säger Ann Ireholm.

Mer utrymme åt hyresfrågor
Ett klassiskt ämne under Ekonomidagarna är förstås hyresförhandlingarna. Den punkten ges lite mer utrymme än förra året och hyresexperterna Maria Norbell och Maria Österlind kommer både att berätta om utfallet av förra årets hyresförhandlingar och ge en kort vägledning inför förhandlingarna 2024 – samt svara på frågor.

– I år har vi verkligen en riktigt bra uppställning talare, menar Sanna Genborn, projektledare för konferensen.

Och pärlbandet av intressanta talepunkter fortsätter: klimat- och hållbarhetsexperten Magnus Ulaner kommer att ge insikter om skärpta lagkrav för hållbarhetsrapportering i bostadsföretag, byggexperten Sofia Hansdotter kommer att visa hur produktionskostnaden för att bygga nytt utvecklats genom åren och techinvesteraren Aurore Belfrage kommer att berätta hur AI-utvecklingen påverkar samhället.

Sanna Genborn tillägger att det alltid brukar vara många deltagare som framhåller att det är mötena med kolleger från branschen som det allra bästa med Ekonomidagarna – och att det även i år kommer att finnas gott om möjligheter att mingla och diskutera läget med kollegor från andra bostadsföretag.

Moderator för konferensen är Helene Ahlberg, kommunikatör och bostadsjournalist.

Ekonomidagarna 17–18 oktober

En konferens med bostadsföretagens ekonomi i fokus – årets stora händelse för alla ekonomiintresserade i Hyresrätts-Sverige.
Konferensen hålls liksom förra året i Posthuset i Stockholm, men kan även följas i en digital livesändning.

Se hela programmet och anmäl dig här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega