Fastighetsägare och polis i samarbete gav stora knarkbeslag

Totalt togs 12 kilo kokain, 13 kilo cannabis och tio kilo av nätdrogen 3-cmc i beslag. Foto: Polisen

Polisen anser att det är tack vare samarbetet med kommunala och privata fastighetsägare i Skärholmen som man har lyckats beslagta stora mängder narkotika. Projektet Trygga trappan, där alla tre parter ingår, har fallit väl ut.

I mars i år gick Stockholm stads kommunala bostadsföretag, privata fastighetsägare och polisen samman i projektet Trygga trappan i Skärholmen, Bredäng och Sätra.

Syftet var att förbättra tryggheten, minska skadegörelse i trapphusen och att förhindra att det ”hängs” på ett 30-tal olika adresser. Åtta månader senare – sägs utfallet som slående goda av de som är inblandade i projektet. Detta skriver DN i en artikel den 27 oktober.

Trygga trappans princip går ut på att:

  • De som besöker alla trapphus, som ingår i projektet, informeras om att det är bara den som bor eller ska besöka någon i huset som är behörig att vistats där. För andra är det olagligt och ses som olaga intrång. Fastighetsägarna har gett polisen fullmakt att bötfälla obehöriga, direkt på plats.
  • Fastighetsägarna har ökat sitt skalskydd och installerat olika typer av teknisk övervakning för att kunna informera polisen om rörelsemönster som avviker. Polisen har fokuserat sina resurser på de iakttagelserna.

Kostnader för städ och skadegörelse har försvunnit
Resultaten av projektet visar sig vara goda. Fastighetsägarna konstaterar att kostnaderna för extrastäd och skadegörelse på adresserna har nästan försvunnit.

Antalet anmälningar om otrygghet och bråk har minskat med 30 procent och på totalen har den upplevda tryggheten bland hyresgästerna ökat med drygt 10 procent, det kommunala bostadsföretaget Svenska bostäder och privata fastighetsägare.

Flera beslag av narkotika
Tack vare att fastighetsägarna informerar polisen löpande om avvikande rörelser i bostadshusen har det lett till flera beslag av narkotika och nu fällande domar i tre ärenden.

– Det här visar att vårt främsta vapen mot den organiserade brottsligheten är att vi utvecklar samverkan med till exempel fastighetsägare, säger David Sund, operationsledare i polisområde Skärholmen.

Samarbetet bekämpar organiserad brottslighet
I ett av fallen, som uppkom kort efter att projektet drogs igång, fick polisen signaler från en fastighetsägare att det var mycket rörelse i en specifik förrådsgång, på udda tider. Polisen besökte platsen och hittade en kartong med cannabis i ett förråd.

Under de 8 månader som Trygga trappan varit igång har polisen hittat totalt 12 kilo kokain, 13 kilo cannabis och tio kilo av nätdrogen 3-cmc i beslag.

– Utan det upparbetade samarbetet med fastighetsägarna i vårt vardagsarbete hade det inte varit möjligt. Samarbetet har stärkt oss i kampen mot den organiserade brottsligheten, konstaterar David Sund.

Källa: DN

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega