Partnertext från Eways

6 skäl till varför du bör installera smarta laddstationer

Teknikchef Lars Eliasson, Eways, installerar smarta laddstationer hos en kund.

Som fastighetsägare är det viktigt att tänka till innan du erbjuder elbilsladdning till dina hyresgäster. Planera långsiktigt och välj smarta laddstation som är kopplade till molnet. Det ger många fördelar – för dig såväl som dina hyresgäster.

Är du fastighetsägare eller fastighetsförvaltare så har du säkert hyresgäster som vill kunna ladda sina elbilar. När du vill erbjuda laddning till dina hyresgäster så är det viktigt att tänka till och inte installera vilken laddstation som helst från hyllan. Tänk först på målsättningen med att erbjuda laddning och planera långsiktigt för en smart laddinfrastruktur så att du inte låser in dig och din fastighet i ett hörn.

Därför bör du erbjuda laddstationer
Det finns flera anledningar till att du som fastighetsägare bör hjälpa till med laddning av elbilar.

 • Bana vägen mot en fossilfri fordonsflotta. Att ladda hemma och på jobbet är det fullt naturliga och lättaste sättet att ladda sin elbil. Det är då den står naturligt parkerad. Här fyller fastighetsägaren en viktig roll för att underlätta i valet att byta bort sin fossilbil till elbil.
 • Det är säkrare med en laddstation då den avbryter när batteriet är fullt eller om fel uppstår. Att ladda din elbil i ett vanligt eluttag kan innebära allvarliga säkerhetsproblem då vanliga eluttag och kablar inte är dimensionerade för hög belastning under lång tid.
 • Laddstationer med högre effekt ger snabbare laddning.

Spontanköp är sällan hållbart
Det finns en risk att göra spontanköp och installera en laddstation eller två när enskilda hyresgäster trycker på. Efter ett tag kan man inse att det inte är hållbart.

Laddstationerna följer inte standard, de är inte uppkopplingsbara, det går inte att debitera för den förbrukade elen, de går inte att uppgradera och troligtvis inte heller att lastbalansera så att energiförbrukningen hålls i schakt. Vissa leverantörer har laddstationer och system som endast deras företag stöder. Dessa situationer vill du inte hamna i.

Att välja smarta laddstationer som är kopplade till en molntjänst ger däremot många fördelar.

Övervakning och larm
En smart laddstation larmar när den inte fungerar. Eways har en kundtjänst som är öppen dygnet runt, (året runt), för att hjälpa den som ska ladda sin elbil. Kundtjänst kan se status online och oftast åtgärda problemet direkt.

Statistik
En uppkopplad laddstation skickar varje sekund, året runt information till en molntjänst och all laddstatistik är enkelt nåbar via inloggning i portalen. Det går till exempel att få statistik på:

 • Antal laddsessioner
 • Mest populära laddplats
 • Hur mycket ström som har förbrukats
 • Strömpikar och eventuella problem som den som laddat sin elbil har råkat ut för

Det går även att exportera statistik till Excel för en mer omfattande analys eller presentation. Man kan få standardiserade rapporter och använda statistik som underlag i dialog om och kring hur laddning kan byggas ut och förbättras.

Lastbalansering
Vid installation i garage med många ladduttag är fastighetens elnät sällan dimensionerat för att klara laddning av flera elbilar samtidigt eftersom effektuttaget sammantaget blir för högt. Med hjälp av dynamisk lastbalansering så slipper fastighetsägaren dyra uppgraderingar av elabonnemangen.

Eways erbjuder olika lastbalanseringslösningar. Exempel: om tio elbilar laddar samtidigt med effekten 11kw (400V, 16A) per fordon måste elnätet vara dimensionerat för 10x16A=160A per fas för att tåla toppeffekten. Elnätsinstallationer dimensionerade för så höga strömmar är inte en kostnadseffektiv lösning.

Man kan även installera en effektvakt som säkerställer att huvudsäkringen inte löser ut och företaget bygger ett Internet-baserat nät mellan laddstationerna som fördelar strömmen beroende på hur många bilar som laddas och hur mycket ström som finns att tillgå. I samråd med deras tekniska projektledare så tar de fram en optimal lösning för fastigheten.

Alltid uppgraderade laddstationer
Genom att koppla upp laddstationerna till molntjänsten så säkerställs att stationerna alltid har den senaste mjukvaran. Tekniken för laddning av elbilar utvecklas snabbt och Eways erbjuder den senaste tekniken och innovativa tjänster genom att kontinuerligt uppgradera mjukvaran i laddstationerna.

Kundtjänst dygnet runt
Med smarta uppkopplade laddstationer så kan kundtjänst hjälpa den som vill ladda sin elbil när det inte går som det är tänkt. Bland annat kan man:

 • Låsa upp laddstationen om laddkabeln har fastnat
 • Starta om laddstationen
 • Säkerställa att betalning kan genomföras
 • Vägleda kunder som laddar för första gången

Betalningslösningar
Att kunna ta betalt för laddning är en förutsättning för att många ska vilja investera i laddinfrastruktur. Genom att installera smarta laddstationer så finns flera olika möjligheter att ta betalt. Allt ifrån att kunna ladda med laddabonnemang till integration med appar som parkeringsapparna Apcoa Flow, EasyPark, Mobill och Parkster.

Genom molntjänsten så möjliggörs integration med andra system om debitering ska göra på till exempel hyresavin, eller som Metry, EcoGuard och Mestro energimätningssystem.

 • RFID laddkort
 • Swish
 • Parkeringsoperatörers appar som EasyPark, Mobill och Parkster
 • Api-integrationer

Genom att hitta den mest lämpliga och mest effektiva laddinfrastrukturen i dina fastigheter så att du kan underlätta övergången till fossilfri fordonsflotta.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega