KOMPETENS & UTBILDNING
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Mötesplats utan väggar fungerar bäst i Gottsunda

Mötesplats Gottsunda ligger i Stenhammarsparken, mitt i bostadsområdet Gottsunda, och riktar sig främst till barn mellan fem och tolv år. Foto: Uppsalahem

Under sommaren har barn bjudits in till en park i Gottsunda för att spela basket, prova teater, träffa djur och mycket annat. Ingen anmälan behövs – de som vill kommer dit och de stannar så länge som de har lust.

Den öppna och informella formen är avgörande för framgången, särskilt i utsatta områden, menar Angelique Prinz Blix, hållbarhetsspecialist på Uppsalahem.

Mötesplats Gottsunda, som verksamheten kallas, har under sommarlovet genomfört sin femte sommarsäsong. De allra flesta aktiviteter hålls utomhus, utan vare sig väggar eller staket. Det finns en mindre lokal i närheten – men där får högst ett tjugotal barn plats, och mötesplatsen brukar locka ett femtiotal barn per dag.

Angelique Prinz Blix, Uppsalahem

– En öppen mötesplats på sommaren, där man får komma och gå som man vill, är en viktig framgångsfaktor, säger Angelique Prinz Blix, som berättar mer om mötesplatsen under konferensen Hemma hos allmännyttan (läs mer nedan).

På mötesplatsen arbetar – förutom arbetsledande samordnare – sommaranställda mötesvärdar mellan 17 och 20 år från Gottsunda och andra delar av Uppsala. Området finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden och det har tidigare förekommit både stenkastning och bilbränder.

Gratis att delta
Alla aktiviteter är gratis och mötesplatsen håller öppet fem dagar i veckan under sommaren (och även på söndagar och lov under resten av året). Närmare tjugotalet lokala föreningar är med och samverkar, och därtill har bland andra biblioteket och det biologiska museet varit på plats.

En ny och uppskattad aktivitet för i år var att 4H-gård kom på besök med getter, höns och kaniner.

– Och förutom basket, fotboll, teater, musiklek och mycket annat har mötesvärdarna spelat spel, haft ansiktsmålning och pyssel, allt efter barnens egna önskemål. Glädjen går inte att ta miste på! berättar Angelique Prinz Blix.

Lättare få kontakt utomhus
Uppsalahem planerar också att använda mötesplatsen för att nå ut till fler vuxna, till exempel genom att ordna grillning och prata om planerade renoveringar. 

– Genom att ställa ut stolar och bord och ha möten utomhus får folk känslan av att de enkelt kan komma och sätta sig en stund. Själva miljön gör att det blir lättare att få kontakt, säger Angelique Prinz Blix.

– Många av våra hyresgäster tycker att det kan vara obehagligt att gå till ett möte i en kvarterslokal eftersom det inte blir på deras premisser, exempelvis genom att kvinnor blandas med män.

Osäker finansiering
Finansieringen har varit ett återkommande orosmoln för mötesplatsens framtid. Hittills har pengar influtit från flera håll: första två åren från kommunen, tredje året från Uppsalahem och det senaste året från den statliga delegationen mot segregation (Delmos), efter en ansökan tillsammans med Hyresgästföreningen.

I slutet av förra året stod det dock klart att Delmos skulle läggas ned. Därmed kunde inte något nytt bidrag sökas därifrån – men i slutet av april beslutade Uppsalahem att återigen stå för sommarens verksamhet, så att mötesplatsen fick leva vidare.

Mötesplats även i Bäcklösa
Den här sommaren har dessutom ytterligare en mötesplats varit öppen, för barn mellan fem och tolv år i bostadsområdet Bäcklösa i samma stadsdel. Det blev möjligt när Socialstyrelsen beviljade pengar efter en ansökan från Uppsala kommun.

– Båda mötesplatserna har varit duktiga på att aktivera barnen och deras föräldrar i sommar, och det har verkligen skapat trygghet och trivsel, konstaterar Angelique Prinz Blix.

Stor konferens om bosociala frågor

Välkommen till konferensen Hemma hos allmännyttan, som vänder sig till dig som arbetar med social hållbarhet och bosociala frågor på ett bostadsbolag och eller i en kommun. Här diskuterar vi barnens perspektiv, vräkningsförebyggande arbete och hyresjuridiska nyheter – inspirerande föreläsningar varvas med gruppdiskussioner och nätverkande. Därtill studiebesök till bland annat Mötesplats Gottsunda, där Angelique Prinz Blix kommer att berätta mer om verksamheten.

Uppsala, 27–28 september

Läs mer och anmäl dig här!

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega