Partnertext från ByggVesta Fastighetsförvaltning

Så vill ByggVesta öka samverkan – inför Hållbara kontrakt

Positiv och bestående förändring kräver gemensamt engagemang från boende såväl som från förvaltning. Därför inför nu ByggVesta ett Hållbart kontrakt för alla hyresgäster i syfte att stärka den miljömässiga och sociala hållbarheten.

Att skapa hållbara och långsiktiga hem har från start varit en viktig fråga för ByggVesta. Bolaget har under en längre tid sett att hyresgästernas beteenden och levnadsvanor har en stor effekt på fastigheternas klimatpåverkan och de boendes trivsel.

ByggVesta har drygt 10 år tillbaka haft så kallade Gröna kontrakt, som bland annat förpliktigat hyresgäster till att hushålla med energi, sortera avfall och hålla rent i fastigheterna.

Det nya Hållbara kontraktet är därför särskilt utformat för att bidra till en trygg och inkluderande boendemiljö – en vidareutveckling av det Gröna kontraktet.

– Hållbarhet har alltid varit en viktig fråga för ByggVesta och vi insåg tidigt att hyresgästernas hjälp behövdes. Men vi är långt ifrån klara – vi behöver fortsätta samarbeta med våra hyresgäster för att uppnå bäst effekt, säger Alicia Åhlfeldt, Hållbarhetsstrateg på ByggVesta.

Gröna lösningar för en miljövänlig vardag
ByggVesta letar ständigt efter nya arbetssätt för att minska belastningen på miljön och hjälpa hyresgästerna att göra smarta val i vardagen. Ett bland flera exempel är pilotprojektet ”Cirkulär fjärrvärme i Barkarbystaden”.

Samverkansprojektet som sker tillsammans med elbolaget E.ON och andra aktörer syftar till att hjälpa de boende att sortera ut mer plast och på så sätt öka kvaliteten på fjärrvärmen och minska mängden hushållssopor överlag.

ByggVesta utformar även energieffektiva bostäder och erbjuder hyresgästerna en rabatt på förnyelsebar el från E.ON för en mer hållbar energikonsumtion.

Välutrustade miljörum
För att underlätta hyresgästernas sortering av avfall tillhandahåller ByggVesta välutrustade miljörum.

Genom sopkomprimatorer slipper man överfulla återvinningskärl som bidrar till en minskad arbetsbelastning för fastighetsskötarna samtidigt som det underlättar för hyresgästerna att hålla det rent och snyggt.

Vissa av ByggVestas miljöutrymmen har fått bladmönstrade tapeter och ljud av fågelkvitter för att skapa en mer inbjudande miljö.

– ByggVesta drivs av innovation och nyfikenhet. Med nya och beprövade tekniker och nytänkande angreppssätt tar vi ett helhetsansvar för miljön, säger Alicia Åhlfeldt.

Sociala insatser – bryggan mellan boende och förvaltare
Med en växande ensamhet bland unga vuxna och en stor andel ensamhushåll är det viktigt att de sociala värdena inte försummas. Att utforma socialt välmående bostadsområden i nära dialog med de boende är en förutsättning för trygga boendemiljöer.

Genom att anställa områdesansvariga och införa så kallade Välkomstvärdar på vissa orter satsar ByggVesta på att skapa en ökad trivsel i sina boendemiljöer. Tanken är att låta de boende engagera sig och skapa en större samhörighet mellan grannarna.

– Enligt vår årliga kundundersökning AktivBo tycker över 90 % av medverkande att ByggVesta bidrar till en hållbar livsstil för dem som individer. Vi är därför på god väg framåt och fortsätter arbeta med ökad grannsamverkan och samhörighet för att skapa trygga och livskraftiga bostadsområden, säger Alicia Åhlfeldt.

Lokala samarbeten
För ByggVesta är sociala och trygghetsskapande insatser inte en generisk lösning utan kräver anpassning efter varje enskilt områdes specifika behov och förutsättningar.

Det arbetsintegrerade sociala företaget Yalla Rinkeby är ett exempel där ByggVesta engagerat sig i att öka möjligheterna till arbete för utrikesfödda kvinnor.

Ett annat exempel är bolagets nära samverkan med lokala aktörer för att erbjuda sysselsättning till arbetslösa. ByggVesta ser fördelarna med att arbeta nära lokalsamhället och utveckla möjligheter som finns i området.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega