Han är branschens Uppfinnar-Jocke

Mikael Nutsos har varit OVK-ansvarig på Locum i 30 år. Med sina ”betraktelser” ifrågasätter han experter och normer och söker sedan patent på sina idéer. Bland hittills 14 patent finns ett nytt luftfilter, automatik för värmeåtervinningssystem och digitaliserad OVK.

Mikael Nutsos uppfinning Census Eye, som möjliggör digitaliserad OVK, var nominerad för andra gången till Stora Inneklimatpriset 2022. Han vann inte första pris denna gång heller men han tror att han har ett antal andra uppfinningar som kan bli aktuella framöver. Han har nämligen nominerats till final flera gånger tidigare, för olika idéer.

Betraktelser
Anledningen till att Mikael Nutsos kommer på idéer beror på hans förmåga att se saker från en oortodox vinkel.

– Jag är en betraktare! Alla mina patent kommer utifrån betraktelser som jag har gjort – framför alla experter. Jag frågar varför vissa saker görs eller ser ut på ett visst sätt. De kommer med information, jag tänker ut en lösning och sedan går jag hem och skriver ner mina patentansökningar, berättar han.

Frysskydd till -70 grader
Så gick det till exempel till när han tog fram ett automatiskt system som håller rätt volymhalt av frysskydd i värmeåtervinningssystem. Normalt brukar glykolhalten vara 30 % men är den högre, vilket ofta förekommer, minskar förmågan att effektivt föra över energi i ett vätskesystem. Att ha frysskydd året runt är inte heller försvarbart.

Glykoler bryts även ner med tiden, i kontakt med syre, och förlorar sin värmeledande funktion. Därför behöver man byta ut vätskan vart femte år. Det är både ineffektivt och dyrt.

– På ett av regionens sjukhus kostar underhållet av alla värmeåtervinningssystem många miljoner, vid varje tillfälle. Vi tog prover på flera andra system i staden och det visade sig att vissa system dessutom hade glykolhalt för frysskydd ner till -70 grader!

Inte gasa och bromsa samtidigt
När problemen med ineffektiva värmeväxlarna uppdagades frågade Mikael experterna hur många timmar per år som ventilationssystemen verkligen behövde frysskydd. Han fick svaret ”på sin höjd 250 timmar på ett helt år”. Ändå driftar man anläggningarna med höga halter av glykol – året om. Det var ett gängse tillvägagångssätt som ingen hade tänkt på att göra något åt.

– Min idé är en processor som känner av utetemperaturen och avgör hur mycket glykol som systemet ska ha. En vakuumseparator, som drivs med gratis värmeenergi från fjärrvärmereturen, separerar frysskyddet från vatten för att sedan återföra det när behovet uppstår.

– Att köra med samma volymprocenthalt, oavsett utetemperatur, är som att gasa och bromsa samtidigt.

Energivinsten med hans uppfinning är minst 12 % enligt Mikael Nutsos. Förutom detta får man en energieffektivisering på ca 20–40 % genom att vätskan alltid hålls fri från gaser och därmed inte heller åldras.

– Detta på en anläggningspark i fastigheter som står för 40 % av all energianvändning i Europa. Det är dags att automatisera även dessa system, nu när klimat- och energipåverkan globalt är i ropet, konstaterar Mikael.

Statisk elektricitet
En annan av Mikael Nutsos uppfinningar handlar om att ge billiga plastfilter lika goda egenskaper som de dyra på marknaden, till lägre energikostnad och anskaffningspris.

– De billiga tillverkas ofta av syntetiska fibrer som är statiskt uppladdade, när de är nya från fabrik. Men de laddar ur sig och förlorar sin förmåga inom några timmar i fuktigt klimat. Genom att göra fibrerna halvledande kan de hållas uppladdade under hela sin drifttid. Filtreringseffektiviteten höjs från 10 % till 99,99 % – och har förmåga att skilja partiklar i nivå med HEPA-filter. Min uppfinning tillämpas i Volvos nya bilar!

Bred kunskap
Mikael Nutsos egen förmåga att koppla ihop olika fysikaliska förutsättningar till en uppfinning beror på hans bakgrund säger han. Han kom från Grekland till Sverige som maskinelektriker. Han studerade vidare inom industriautomation. Det ger honom en bredd som han utnyttjar.

– Det finns de som forskar i branschen och lägger ner stora pengar på det. Jag är upphandlare av filter och har på så sätt kommit i kontakt med problemet med billiga filter. Aha, har filtret sämre avskiljningsförmåga eftersom det förlorat sin statiska elektricitet, då laddar vi upp det igen med en liten transformator! Ingen hade tänkt på att göra så.

Trygghet
I 30 år har Mikael arbetat som beställare av OVK och energibesiktningstjänster på Locum, han har nyss fått guldklocka för troget arbete i samhällets tjänst. Att lämna denna trygghet för att bli uppfinnare på heltid lockar dock inte.

– Jag är fast i mitt beslut att inte sluta på mitt ordinarie arbete och lämna tryggheten. Jag vill inte riskera familjens ekonomi för att få kapital till uppfinningarna. Jag har inte tjänat några stora pengar på mina patent eftersom jag har tagit fram metoder – och inte produkter. Landstinget/regionen har genom åren uppfostrat mig till att vara en duktig beställare och inte entreprenör.

Riskkapitalister
Mikael berättar att hans uppfinningar som uppkommer i arbetet alltid ger hans arbetsgivare företräde till uppfinningen. Om de inte har intresse för den eller att förutsättningar inte finns kan han erbjuda dem till externa riskkapitalister.

– Det finns några startup-företag som utvecklar mina idéer. Men jag fortsätter mitt intressanta arbete på Locum – numera som teknikutredare och projektrådgivare. Nu håller jag dessutom på att bli pensionär. Men jag kommer inte att sluta att tänka och betrakta. Det går igång automatiskt!

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarfroum.se

Mikael Nutsos, innovatör

Fick Stora energiprisets hedersomnämnande 2005 för sin idé om att energideklarera byggnader redan 1999 som sedan blev EU-direktiv och lag i alla EU-länder.

Via sitt arbete med Locum nominerad till Stora inneklimatpriset 2011,2015,2021 och 2022 för olika idéer.

Uppfinningar i urval:
• Census Eye, digital OVK: ”Idén fanns länge, jag väntade bara in tekniken. När digitaliseringen kom var det rätt tid.”
• En svävande vilstol Cosmosofsweden: ”Kineserna har kopierat idén, men min är stadigare och har tillverkats av medicinskt stål.”
• Läkemedelsdestruktion i dagvatten: ”I prover hos tredje parts laboratorier ser vi att 4 av 5 ´medicinfamiljer´ förstördes till 92–95 % och psykofarmaka till 65 %, när vattnet bara gick två gånger runt i apparaten.
• Digitaliserad energibesiktning för Energideklaration: ”Hela arbetet görs online och byggs upp som en molntjänst.”
• Zeonda Cirkulationsmetoden mot legionella i tappvattensystem.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega