”Ett extremt lyckokast, det är ju så jäkla roligt”

Var inte rädd att ta beslut, det är oftast sämre att ta inget beslut än att ta fel beslut. Det anser Pelle Arve, områdeschef på Platzer Fastigheter i Göteborg.

Pelle är sedan i höstas en av bolagets tre områdeschefer och ansvarar för en grupp förvaltare och fastighetsansvariga i ett större bestånd i centrala Göteborg inom affärsområdet Lokaler.

Han började på Platzer redan för tio år sedan, då som fastighetstekniker. Han har också hunnit med att vara teknisk förvaltare, driftchef och senast hållbarhets- och inköpschef i fem år.

Varför blev det fastighetsbranschen för dig?
– Det var en ren slump. Jag försökte försörja mig som musiker men började vackla i det. Spelade på fester och begravningar och skrev låtar på beställning. Så såg jag en affisch på spårvagnen, som gjorde reklam för Fastighetsakademins utbildningar. Jag hade ingen aning om vad en fastighetsförvaltare gjorde, men behövde något konkret att ta tag i.

– Det var ett extremt lyckokast, det är ju så jäkla roligt. Jag trodde från början att jag ville jobba med kommunalägda bostäder och bostadssociala frågor men det blev ju nästan precis tvärtom eftersom jag blev erbjuden jobb på Platzer, som är privatägt och hyr ut lokaler. Ett företag som jag blivit trogen sen dess.

Vad är roligast i jobbet?
– Det är så brett, man får vara specialist på att vara generalist. Man har så många olika frågor på sitt bord och man behöver inte vara expert på någon, men det underlättar. Variationen, allt från förhandlingar om miljonkontrakt eller upphandling av entreprenad för en halv miljard till att besluta om en buske ska vara 40 eller 50 cm hög eller kanske sortera några nycklar.

– Jag gillar också att det finns en beslutsförhet långt ut i organisationen, man behöver inte fråga om lov hela tiden för då skulle inget bli gjort. Det är också spännande att vara nära kunderna, lära sig om en massa olika branscher.

Vad är bra fastighetsförvaltning för dig?
– Det skiljer sig självklart beroende på vad man förvaltar. Men generellt anser jag att fastighetsförvaltning ska vara långsiktig. Hus ska stå länge och byggnader har ett allmänintresse eftersom de är en del av en stadsbild, det ska man ha respekt för. Kortsiktigt ägande missgynnar både huset och stadsbilden

– För oss som förvaltar lokaler är nyckeln att förstå våra kunders verksamheter, de förväntar sig ett partnerskap av oss. De ska veta att vi hjälper till både när verksamheter växer och minskar. Många av våra hyresavtal tecknas också med befintliga kunder. Mycket lättare att ta hand om dem än att jaga nya.

Kineum, Pelle Arves favoritbyggnad.

Vilken är den största utmaningen just nu?
– Den produkten vi säljer, kvadratmeter kontor, vänder och vrider ju marknaden nu på och ifrågasätter hur den ska se ut nu när alla lärt sig hur man jobbar hemma. Vi måste försvara värdet av en kvm kontor, behöver man den och i vilken utsträckning. Jag tror att värdet kommer att bestå, många längtar efter den sociala kontexten som ett kontor också kan erbjuda. Det kan inte hemmet ersätta. Jag tror därför att kontorsytor alltmer kommer att utformas utifrån socialt utbyte. Det ställer krav på oss som ska bygga dessa ytor, lära oss att förstå snabbt så att vi inte står med föråldrade produkter som inte efterfrågas.

Hur förändras fastighetsförvaltningen närmaste fem åren?
– Utformningen av kontoren kommer fortsätta att förändras mot allt mer aktivitetsbaserade lösningar, med mötesplatser och olika idéer som stöder det.

– Dessutom tror jag att hållbarhetskraven kommer att öka jättemycket och att fler behöver anpassa sig till dem, vare sig det gäller lagkrav, EU-krav eller krav från finansiärer, det blir lättare att få finansiering om man har koll på sin klimatpåverkan.

Vilka är dina bästa tips?

  • Var prestigelös, du kan inte kunna allt från början, våga ta hjälp av dem som kan.
  • Var inte rädd att ta beslut, det är oftast sämre att ta inget beslut än att ta fel beslut, eftersom det stoppar upp hela processen. Ett felaktigt beslut går ofta att rätta till!

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Pelle Arve
Områdeschef på Platzer Fastigheter i Göteborg
Ålder: 37
Bor: hyreslägenhet i Mölndal
Familj: fru och son 9 år
Karriär: Platzer Fastigheter 2011–
Utbildning: fastighetsförvaltare och drifttekniker 2,5 år på Fastighetsakademin.
Fritidsintressen: musiken samt tränar och tävlar i styrkelyft.
Favoritbyggnad: Kineum i Gårda i Göteborg som vi och NCC utvecklar ihop, hotell och kontor, klart 2022.
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega