Så påverkas vi av slopad skatt på solcellstak

Rikard silverfur

– Nu kan det byggas större anläggningar, säger Rikard Silverfur på Fastighetsägarna.

I sommar blir större solcellsanläggningar för egen konsumtion befriade från skatt. Fastighetsägarnas hållbarhetschef svarar på frågor om de nya reglerna.

Idag är det bara solcellsanläggningar under 255 kilowatt med egenförbrukning som slipper skatt. Men från den 1 juli höjs gränsen till 500 kilowatt, enligt en ny proposition från regeringen.

Kritiken mot de nuvarande reglerna har varit hård under många år och Fastighetsägarna har tillsammans med Svensk solenergi och Solelkommissionen drivit kravet på skattebefrielse.

– Vi är väldigt glada och ser det här som en delseger. Nu kan det byggas större anläggningar på framför allt de större taken. Men vi är inte nöjda eftersom det här ska inte beskattas alls, precis som intentionen är från EU och som andra länder gör. Man måste komma ihåg att även med den nya gränsen på 500 kW har Sverige den hårdaste gränsen i Europa, säger Rikard Silverfur, chef utveckling & hållbarhet på Fastighetsägarna.

Vad innebär de nya reglerna för svenska fastighetsägare?
– Har man stora tak kommer man kunna utnyttja större ytor för solcellsanläggningar än tidigare. Det berör främst logistikanläggningar, köpcentrum, idrottshallar och större sjukhus. Tidigare har ganska många fastighetsägare bara byggt anläggningar upp till 254 kilowatt och stannat precis under gränsen för att få kalkylen att gå ihop. Så den här gränsen har verkligen hindrat stora solelsanläggningar.

Hur påverkas potentialen att bygga ut och bygga nya anläggningar?
– Det finns en siffra för hur stor potential de nya reglerna innebär. Solelkommissionen uppskattar att det här kan ge ytterligare 2 terrawattimmar, vilket motsvarar 100 000 eluppvärmda villors förbrukning under ett helt år.

I propositionen står det att i nuläget handlar det om drygt 80 företag, små och medelstora, i första hand med verksamhet i fastighetssektorn, med cirka 550 solcellsanläggningar som påverkas av den föreslagna regeländringen.

Är det bara solcellsanläggningar som berörs av regeländringen?
– Nej, det är all förnybar energi, så det är även vindkraft. Men det ska ju vara på den egna fastigheten, så i praktiken är det solceller vi pratar om.

Hur påverkas administrationen och andra hinder för att satsa mer på solceller?
Solelkommissionen skriver att skattskyldigheten för de med många mindre anläggningar, men som tillsammans är mer än 500 kW, finns kvar, men sätts ned från 0,6 öre/kWh till noll. Det innebär att administrationen finns kvar för de med många solelanläggningar.

– Att höja gränsen som man nu gör innebär inte att administrationen försvinner. Även med höjd gräns måste man redovisa moms och så vidare. Det talar också för att man borde skattebefria detta helt. Då behöver man inte hålla på med redovisningen till Skatteverket, som också kan upplevas som ett hinder för att satsa mer på solcellsanläggningar.

Hur ser argumenten ut för att ta bort skatten helt?
– Fastighetsägarna gjorde en lite djupare analys och tog fram en rapport för ungefär ett år sen. I den visade vi att det faktiskt står i direktivet för förnybart att man ska främja det här. Vi kunde också visa att Sverige har den överlägset tuffaste gränsen i Europa. Därefter kom Finland som har tre gånger mer i övre gräns. Sen finns flera länder där det här inte beskattas alls. De tänker att det man gör och konsumerar själv kan inte staten beskatta. Om du odlar tomater och äter upp dem själv betalar ju inte skatt för det.

– Det är också så att solelanläggningar är ett sätt för att energieffektivisera. Du gör visserligen inte byggnaden bättre, men du minskar ju köpet av el utifrån när du gör den själv. Och det är definitionen av att energieffektivisera: du minskar ditt behov av energi. Alltså beskattas en energieffektiviseringsåtgärd och det är ju också korkat. Att ha egenproducerad solel gör oss också mer robusta så att vi blir mindre beroende av den dåliga överföringskapaciteten i Sverige.

Vilken är anledningen till att politikerna inte vill ta bort gränsen helt?
– Statsrådsdepartementet är oroligt för att det ska ses som statsstöd enligt reglerna och gynna aktörer som är fastighetsägare framför andra aktörer som vill bygga solceller på andra ställen än tak. Så det är därför de håller kvar vid en gräns. Man är rädd för att EU ska säga att ni ger skattebefrielse till en aktör som bygger solceller på tak, men sen ger ni inte skattebefrielse till energiföretag som lägger solceller på en åker. Men vi menar att i och med att andra länder har gjort det här och det går utmärkt, så behöver Sverige inte oroa sig. Vi ska ju inte skicka ut elen och konkurrera med andra elproducenter.

Varför är frågan om en total skattebefrielse så viktig?
– Det är inte bara så att det är bra för miljön med egenproducerad solenergi. Det skapar också arbets- och investeringstillfällen och våra medlemmar har ju sagt att om det här tas bort är de redo att satsa ett antal miljoner på det här. Det borde ju intressera politikerna, säger Rikard Silverfur.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega