Instruktioner för att följa nya pandemilagen

Fastighetsägarna har med anledning av den nya pandemilagen uppdaterat sina rekommendationer för att undvika smittspridning i köpcentrum, gallerior och varuhus.

Den nya tillfälliga pandemilagen som trädde ikraft den 10 januari 2021 ställer övergripande krav på fastighetsägare med köpcentrum, gallerior och varuhus att vidta åtgärder för att undvika trängsel och risk för smittspridning.

Fastighetsägarna har därför gett ut nya rekommendationer om smittskyddsåtgärder i köpcentrum och gallerior för att underlätta för fastighetsägare.

Vad gäller juridiskt?
Den som driver ett köpcentrum eller annan handelsplats ska begränsa antalet kunder och andra besökare på ett sätt som är säkert från smittskyddssynpunkt, utforma verksamhetslokaler samt områden och utrymmen utomhus på ett sådant sätt att trängsel undviks och att kunder och andra besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra, och se till att in- och utpassage till verksamhetslokaler samt områden och utrymmen utomhus kan ske på ett sådant sätt att trängsel undviks.

Läs mer om vilka krav på smittskyddsåtgärder som åligger fastighetsägare på Länsstyrelsen och Folkhälsomyndighetens webbplatser.

Särskilda smittskyddsåtgärder
Den som driver ett köpcentrum, en galleria eller ett varuhusen, ska vidta särskilda smittskyddsåtgärder i syfte att undvika att kunder och andra besökare uppehåller sig på inomhustorg eller på andra liknande områden inomhus.

I köpcentrum och gallerior gäller ett maxantal om 1 person på 10 kvadratmeter för alla butiker och serviceinrättningar. Skyldigheten att ta fram ett maxantal för besökare i den enskilda lokalen åligger lokalhyresgästen. Det finns inget krav på fastighetsägaren att ta fram ett maxantal för den totala verksamheten.

Allvarligt läge
– Vi befinner oss i ett allvarligt läge och det viktigt att vi alla bidrar till att minska smittspridningen ytterligare, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Nedan kan du se Fastighetsägarnas nya rekommendationer om smittskyddsåtgärder för köpcentrum. Under artikeln finns även en länk till Fastighetsägarnas rekommendation om smittskyddsåtgärder för köpcentrum.

Riskbedömning, utse ansvarig och identifiera maxtak för besökare

  • Genomför en riskbedömning avseende smittspridning och utarbeta en plan för att minska risken för smittspridning.
  • Utse lokalt ansvarig med skriftlig delegation och rollbeskrivning.
  • Utifrån fastighetens förutsättningar identifiera ett maxtak för antalet samtida besökare. I allmänhet bör maxtaket utgå från 1 person per 10 kvadratmeter tillgänglig yta (butiksytor, allmänna ytor, restaurangytor).
  • Överväg om det är lämpligt att dela in köpcentrumet i zoner utifrån dess förutsättningar och sätta ett besöksantal utifrån faktisk kvadratmeteryta i respektive zon.

Använd besöksräknare, vidta förebyggande åtgärder och spärra av ytor för inomhustorg och liknande ytor

  • Använd besöksräknare för att i realtid följa hur många som befinner sig i köpcentrumet och ha en beredskap för att vidta åtgärder om antalet besökare närmar sig maxtaket.
  • Använd förebyggande åtgärder för att minska trängsel på platser där trängsel kan uppstå, exempel på sådana åtgärder kan vara slussningssystem, kösystem utomhus eller riktning av besöksflöden. Tydliggör för besökarna hur systemen fungerar genom skyltning och golvmarkeringar.
  • Ta bort eller spärra av inredning och utrustning på inomhustorg och andra allmänna ytor som gör att besökare uppehåller sig i lokalerna exempelvis sittplatser och lekutrustning. Enstaka viloplatser och hygienutrymmen eller liknande behöver inte spärras av.

Erbjud handdesinfektion och påminn besökare om att hålla avstånd

  • Erbjud besökare handdesinfektion och uppmuntra användningen.
  • Använd avståndsvärdar eller väktare för att påminna besökare om att hålla avstånd.

Samverka med butiksinnehavare för att förebygga trängsel

  • Samverka med butiksinnehavare för att förebygga trängselsituationer utanför butikslokaler. Tänk på att butiksinnehavarna själva ansvarar för att beräkna ett maximalt antal besökare i respektive butikslokal. Butiksinnehavare ska anslå maxantalet och säkerställa att det inte överskrids.

Kommunicera besöksmönster och hur besökare kan undvika smittspridning

  • Kommunicera tider med högre respektive lägre besöksflöden på webbsidor, informationstavlor och liknande.
  • Informera besökare om hur smittspridning kan undvika exempelvis genom att: bara besöka köpcentrumet när man är fullt frisk, handla ensam och inte tillsammans med andra, hålla avstånd, följa anvisningar från anslag och butikspersonal exempelvis avseende maxantal och avståndshållande, om möjligt besöka köpcentrum på tider med lägre besöksflöden, handla under så kort tid som möjligt och använda hemleverans.
  • Ytterligare information om hur var och en kan undvika smittspridning finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Dokumentera och följ upp smittskyddsåtgärder

  • Dokumentera alla smittskyddsåtgärder som genomförs.
  • Följ löpande upp vidtagna åtgärder och dokumentera uppföljningen.

Håll dig uppdaterad om ytterligare rekommendationer

  • Var uppdaterad på särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Fastighetsägarna kommer fortlöpande uppdatera dessa rekommendationer.

Källa: Fastighetsägarna

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega