Vad får man göra på en balkong?

balkongreglerSommarens balkongliv är härligt, men störs ibland av grannens oväsen, tobaksrök eller os från grillen. Fastighetsägarna och SBC reder ut vilka regler som gäller.

Att grannen röker på balkongen kan vara störande, men är normalt sett svårt att förbjuda. Fastighetsägarna skriver att en dom i miljödomstolen för några år sedan slog fast att grannar som röker på balkongen inte är en så allvarlig störning att det bör förbjudas.

Domstolen konstaterade att tobaksrök från grannens balkong kan utgöra en olägenhet för människors hälsa, men om man inte besväras av röken med stängda dörrar och fönster är störningen inte så allvarlig att den kan förbjudas.

Grilla på balkongen
Det finns inte heller något förbud i lagen mot att grilla på balkonger. Däremot har hyresvärdar och brf-styrelser möjlighet att sätta upp egna regler för vad som gäller.

Till exempel går det att begränsa grillning på balkongen till elgrillar. Fastighetsägarna skriver att så länge det inte råder eldningsförbud kan det vara en god idé att hänvisa boende till en gemensam grillplats på gården för den som vill använda kolgrill.

Tydliga ordningsregler
Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC Sveriges Bostadsrättscentrum, säger att deras vanligaste rekommendation till bostadsrättsföreningar när det kommer klagomål är att se till att det finns tydliga ordningsregler för vad som är tillåtet och inte tillåtet att göra på balkongen.

– Ett förslag är att föreningsstämman används för att diskutera regler så de får bredare förankring hos medlemmarna. Reglerna bör vara anpassade efter föreningen och fastigheten. Hur ser ventilationen ut? Finns det hög risk att matos kommer in i lägenheterna? Då kanske man bör sätta en tydlig regel kring just grillning, säger Stefan Lindberg.

Allt är inte tillåtet
Några lagar som förbjuder boende att röka, grilla eller festa på balkongen finns alltså inte. Men lagen säger ändå att man inte får störa sina grannar hur mycket som helst.

– Om man bryter mot ordningsreglerna eller uppvisar ett olämpligt beteende som har skadlig inverkan på de andras boendemiljö, är det en domstol som måste fatta beslut innan personen kan bli vräkt från föreningen, säger Stefan Lindberg.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "Vad får man göra på en balkong?"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär