Intern klimatfond ska öka engagemang

Stockholmshem startar en intern klimatfond där alla medarbetare kan söka pengar till projekt som minskar klimatpåverkan eller ökar den biologiska mångfalden.

Det kommunala bostadsbolaget har som mål att bli klimatneutrala 2030. För att uppmuntra nya idéer från alla medarbetare upprättar bolaget nu en intern klimatfond.

Alla medarbetare kan söka pengar för att genomföra åtgärder och projekt, men det ska vara sånt som går att göra i bolagets verksamhet, på kontor eller i bostadsområdena.

– I stället för att klimatkompensera någon annanstans i världen, kan var och en av oss direkt påverka vart pengarna ska gå på hemmaplan. Vi hoppas att det leder till både ökat engagemang och eftertanke, säger Johanna Wikander, hållbarhetschef på Stockholmshem och initiativtagare till fonden.

Styrs av utsläppen
Hur stor summan som avsätts till fonden blir styrs av bolagets egna utsläpp av växthusgaser. Ju större utsläpp, desto större summa till fonden.

– Detta gör att vi årligen kan stödja flertalet goda projekt och initiativ. Det kan vara sådant som skyddar eller ökar den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna kring våra fastigheter, eller en ny idé om hur vi ännu snabbare kan minska vår klimatpåverkan. Vi vet att det finns många tankar och idéer bland våra medarbetare och vill ta vara på dem, säger Johanna Wikander.

Så funkar klimatfonden

  • Varje år beräknar Stockholmshem sina utsläpp av växthusgaser och sätter ett pris på varje kilo fossila utsläpp baserat på den svenska koldioxidskatten.
  • Summan ovan avsätts varje år till fonden. I år blir det cirka 4 miljoner kronor.
  • Åtgärder eller projekt som minskar bolagets utsläpp av växthusgaser alternativt ökar/skyddar biologisk mångfald kan få medel ur fonden. Åtgärden/projektet ska vara något som görs utöver ordinarie verksamhet.
  • När åtgärden eller projektet är utfört görs en återrapportering inklusive hur pengarna har använts.

Källa: Stockholmshem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega