Branschen behöver digitala innovationsarenor

Bostadsbolagen måste hitta vägar för att säkerställa kontroll över sin data så att de kan omsätta den till innovation och nya affärsmodeller. För verksamheter i branscher med inlåsningseffekter är innovationsförmågan kraftigt begränsad, det är därför avgörande att omgående positionera sig inför kommande förändring.

Vid nya avtal eller omförhandlingar måste en exitstrategi finnas med. På så sätt kan bolaget börja förflytta sig mot en tillvaro med större möjligheter att agera fritt i ett leverantörsoberoende ekosystem.

När Coronakrisen drabbade Sverige blev det kännbart att slutna ekosystem inte bara påverkar fastighetsbranschens digitaliseringstakt negativt utan även utgör ett stort hinder i samhällsutvecklingen.

Hack the Crisis
På uppdrag av svenska regeringen genomfördes Hack the Crisis den 3-6 april av DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) och Hack for Sweden. Ett hackaton sker under en avgränsad tidsperiod, personer med olika kompetenser och perspektiv samlas i tvärfunktionella team och arbetar med att ta fram lösningar på ett antal förutbestämda utmaningar.

Målsättningen i Hack the Crisis var att ta fram lösningar på utmaningar som uppstått som en följd av covid-19. Totalt deltog 7 400 personer, 210 mentorer och 160 partners. 530 lösningsbidrag skickades in och sex vinnare utsågs i utmaningarna Rädda liv, Rädda Samhällen och Rädda företag.

Digitala arenor värdefulla
Sveriges Allmännytta bidrog som partner och genom Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ samordnades expertmentorer till de tävlande lagen, deltagare i de tävlande lagen och dessutom kommer vi, i den mån vi kan, att stötta de vinnande lagen för att kunna realisera sina lösningar.

Hackathonet var en lärorik upplevelse för oss som deltog och det blev uppenbart att digitala arenor för samhällsinnovation är värdefulla för allmännyttan. Fastighetsbranschen har mycket att vinna på att bidra till dem i en större utsträckning!

Slutna system hindrar utveckling
Men det blev som sagt var kännbart att ett slutet ekosystem hindrar inte bara fastighetsbranschens utveckling utan även samhällets. I den fjärde industriella revolution som pågår är allmännyttan förhindrad att vara med och bygga eftersom framtidens infrastruktur är data och att bidra förutsätter att man har tillgång till sin data och kan omsätta den för att skapa nya nyttor.

Tider av snabba förändringar förutsätter att vi jobbar agilt och kan genomföra förändringar snabbt – det har Corona-krisen bevisat. Aldrig tidigare har väl en god relation med partners som har förmåga att ställa om sin verksamhet och våga tänka nytt varit så centralt.

Tiden är nu
I början av oktober arrangeras Innovationsveckan, det är en nationell kraftsamling för att visa upp det driv och engagemang som finns inom offentlig sektor när det kommer till innovation och förmågan att tänka nytt.

Vi på Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ kommer delta och vi hoppas att fler vill delta. Då måste branschen ha tagit fler steg framåt i frågan, så att vi fullt ut kan delta med nya perspektiv och bidra till ett öppnare och bättre samhälle.

Erika Strandberg

Erika är projektledare och arbetar som accelerator i Digitaliseringsinitiativet på Sveriges Allmännytta. Digitaliseringsinitiativets mission är att tillsammans med allmännyttiga bolag genomdriva hållbar digitalisering och bidra till smart samhällsutveckling i öppna ekosystem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega