Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?
Partnertext från Riksbyggen

Möjligheternas mästare

När hon börjat känna att hon vill något nytt har det alltid öppnats en ny dörr. Carina Persson, marknadsområdeschef i Helsingborg, har mött många möjliggörare under sin karriär i Riksbyggen.

– Jag har haft ögonen på möjligheter men möjligheterna har också haft ögonen på mig, säger Carina Persson.

Hon kände av atmosfären i organisationen redan när hon som nyexaminerad civilekonom år 2004 sökte jobb på lokalkontoret i Hässleholm.

– Det var ett ganska besvärligt arbetsmarknadsläge då för civilekonomer. Och jag hade gjort allt i omvänd ordning. Jag gifte mig och fick tre barn mellan jag var 25 och 28 år och började studera när jag var 32.

Bäst i sin årskull
Studierna gick dock lysande för trebarnsmamman och hon fick en utmärkelse som bäst i sin årskull på högskolan.

– Men jag var för välutbildad för arbete som ekonomiassistent och för oerfaren för ett mer avancerat ekonomjobb. Det fina var att Riksbyggen såg att mina år hemma med barnen och jobb med lokalvård på kvällstid, samtidigt som studierna, också var en erfarenhet. Det visade att jag kan hantera många saker samtidigt.

19 skånska kommuner
Som marknadsområdeschef för norra Skåne i dag har Carina Persson fem chefer, cirka 100 helårsanställda och 45 säsongsanställda under sig i organisationen. Geografiskt omfattar området 19 skånska kommuner med 230 bostadsrättsföreningar av varierande storlek samt även kommersiella kunder.

Hennes ekonomiska ansvar rör allt från teknisk förvaltning, med underhåll och reparationer, till avgiftsaviseringar, budget och bokslut, kundnöjdhet och försäljning av tjänster.

Bejakat kompetensutveckling
Carina Persson har bejakat alla möjligheter till kompetensutveckling. Redan tidigt i karriären var hon med och utvecklade en ny årsredovisningsmall under en workshop med några andra ekonomer inom Riksbyggen.

– Jag vet att jag är bra på att se helheter. Även om jag jobbar med en detalj så kan jag förstå hur helheten ska fungera.

Framtidens ledare
Åren 2006 till 2007 deltog Carina Persson i Riksbyggens kurs ”Framtidens ledare”, på uppmaning av en chef.  Därefter blev hon verksamhetschef för ekonomisk förvaltning med ett tiotal ekonomer som medarbetare. Några år senare var det dags för rollen som marknadsområdeschef i Lund. Sin nuvarande tjänst har hon haft sedan 2015.

– Jag har växt genom att få förtroende och ansvar och det är också det som jag som chef vill ge mina medarbetare. Det är fascinerande hur långt man kan komma med tillit till en människas förmåga och inre kraft att göra något bra. Då får vi nöjda kunder, nöjda medarbetare och gör bra affärer.

Har du aldrig tvekat när du tagit nya arbetsroller?
– Det är klart att jag ibland tänkt: Kommer jag verkligen att klara det här? Men stödet jag har fått inom organisationen har alltid gjort att jag vågat gå vidare.

Carina Persson säger att hennes drivkraft är nyfikenheten; att få vara med, både när det gäller att utveckla och att bevara. Hon menar att hennes positiva människosyn gör att hon sprider god energi och har lätt att skapa förtroenden. Som svaghet nämner hon att hon kan vara ”väl godtrogen ibland”.

– Men hellre det än motsatsen. Ibland behöver jag någon som säger åt mig att gå en runda till och tänka efter före beslut. Och sådana personer finns i vår organisation.

Så vad blir nästa steg i karriären?
– Jag har fullt upp där jag är. Den nya geografiska indelning som vi gjorde i maj i fjol innebar en ny utmaning. Så just nu kikar jag inte runt nästa hörn. Men jag vet ju inte om det blir så igen, att möjligheterna söker upp mig.

Text: Ulf Storm, frilansjournalist

Bli den första att kommentera "Möjligheternas mästare"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega