Aktivt arbete för schyssta hyreskontrakt

Under 2018 frigjorde Stockholmshem 143 lägenheter till bostadskön genom ett aktivt arbete mot oriktiga hyresförhållanden, framför allt olovlig andrahandsuthyrning.

En bostad som inte används av den som står på kontraktet – som man inte behöver för att bo i – ska lämnas tillbaka och gå till de som står i bostadskö. Att hålla på en lägenhet för egen ekonomisk vinning är orättvist och otillåtet.

På Stockholmshems hyresjuridiska enhet arbetar utredare för att se till att våra bostäder används av den person som står på kontraktet. Det är ett detektivarbete som bland annat bygger på tips.

Hundratals tips årligen
– Varje år får vi in 400-500 tips på lägenheter där man misstänker att någon annan än kontraktshavaren bor, säger Thomas Mundebo som är chef på hyresjuridiska enheten.

Under 2018 ledde deras arbete till att 143 lägenheter kunde frigöras och lämnas till bostadsförmedlingens kö.

– Våra lägenheter ska hyras ut via bostadsförmedlingen, inte via personliga kontakter. Det ska helt enkelt gå schysst till, säger Thomas Mundebo.

Påverkar tryggheten
Att komma till rätta med oriktiga hyresförhållanden är också en fråga om trygghet. Att inte veta vem som rör sig i huset och ständigt mötas av nya ansikten är en källa till otrygghet.

Det är också otryggt för de som hyr i andra hand, med höga hyror och osäkerhet kring hur länge man får bo kvar. Den som hyr ut i andra hand utan tillåtelse riskerar dessutom att få sitt kontrakt uppsagt.

Generös hållning
Att hyra ut sin bostad i andra hand under en begränsad tid är dock inte alls omöjligt, om man har så kallade beaktansvärda skäl.

– Vi har en generös hållning till andrahandsuthyrning under en begränsad tid. Men man ska fråga om lov, och det ska finnas beaktansvärda skäl, till exempel att du ska arbeta eller studera på annan ort eller att du vill provsambo, säger Thomas.

Källa: Stockholmshem

 

Kontaktpersoner

Åsa Stenmark
Kommunikationschef
08-508 39 119
asa.stenmark@stockholmshem.se

Thomas Mundebo
Chef hyresjuridiska enheten
08-508 39 421
thomas.mundebo@stockholmshem.se