Renovering på hyresgästens villkor

Eriksbergsmodellen börjar användas på Marmorvägen 9 i Uppsala.

Uppsalahem lanserar en ny modell för renovering där hyresgästerna får mer inflytande.

Uppsalahems hyresfastigheter i Eriksberg byggdes under 1950- och 60-talen och står inför en nödvändig och av många önskad renovering.

Nu har Uppsalahems styrelse beslutat att införa en renoveringsmodell där varje hyresgäst själv väljer nivå på renoveringen utifrån behov, önskemål och boendesituation.

I Eriksbergsmodellen kombineras en fast basnivå med ett flertal frivilliga val. Basnivån omfattar den mest grundläggande renoveringen som badrum, ventilation och el och innebär en så låg hyreshöjning som möjligt.

Trygga med nya hyran
– För oss är det viktigt att våra hyresgäster känner sig trygga med den nya hyran efter renoveringen. Eriksbergsmodellen är framtagen med olika nivåer för att erbjuda alla ett långsiktigt och hållbart boende och samtidigt ge hyresgästerna möjlighet till inflytande över sin boendesituation, säger Elnaz Alizadeh (S), ordförande, Uppsalahem.

För att lägenheterna i Eriksberg ska vara fortsatt funktionsdugliga och möta framtida krav på boende kommer alla Uppsalahems fastigheter i Eriksberg genomgå en teknisk renovering.

Utöver den fasta basnivån har hyresgästen möjlighet att också renovera köket, byta ut golv och väggar samt välja till till exempel diskmaskin. Den som vill har alltså möjlighet att få sin lägenhet helt renoverad.

Bolaget styr basnivån
För att säkra möjligheten till lägsta möjliga hyresnivå för den enskilda hyresgästen gör Uppsalahem en noggrann utvärdering av renoveringsbehovet i varje fastighet och fastslår därefter en lägsta renoveringsnivå, den så kallade basnivån.

Enligt en beprövad och uppskattad arbetsmetod hjälper sedan en ombyggnadssamordnare hyresgästen i processen med de individuella valen.

– Det här är en metod som vi ska kunna utgå ifrån och anpassa till kommande renoveringar i vårt fastighetsbestånd, säger Stefan Sandberg, vd Uppsalahem.

Vill höja 25 procent
Beslutet om Eriksbergsmodellen innefattar att hyresnivån för renovering i Eriksbergs första etapp på Marmorvägen 9 enligt basnivån bör vara en höjning på omkring 25 procent.

Inom kort inleds hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen.

Renoveringen av den första etappen är planerad att påbörjas under 2018. Projektet i Eriksberg kommer att pågå under 10–15 år.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega