Ny metod förebygger brott i köpcentrum

kopcentrumForskare på KTH har samlat in brottsdata från ett köpcentrum för att skapa tryggare miljöer.

KTH-forskarna Vania Ceccato och Väino Tairandi har studerat brottsligheten i ett större köpcentrum som är typiskt för liknande miljöer i svenska storstäder. De har samlat in brottsdata från väktare och sedan visualiserat informationen i en 3D-modell av gallerian (se bild ovan).

Forskarna har tillsammans utvecklat en metod som identifierar var och när de flesta brott sker och hur trygghet upplevs i ett köpcentrum. Metoden ger bättre förståelse för var brott begås, när detta sker och i förlängningen hur man ska kunna komma åt problemen.

Vaina Ceccato

Vaina Seccato ska studera hur miljöns utformning kan minska brottslighet.

– Man vet att öppna lokaler utan barriär, där man kan se på varandra utan hinder, ökar social kontroll och motverkar brottslighet. Det är en aspekt som vi ska titta närmare på framöver, säger Vania Ceccato, universitetslektor vid avdelningen för urbana och regionala studier på KTH.

Inte bara brott
Vania Ceccato berättar att nästan 70 procent av alla incidenter där väktare ingriper inte handlar om brott, utan om andra störande inslag som påverkar hur trygga besökarna på köpcentrumet känner sig. Det kan till exempel röra sig om drogpåverkade personer som stör ordningen.

– Det är lika viktigt att ta de andra incidenterna på allvar för att skapa trygghet och det gäller både i och utanför köpcentrumet. Annars väljer folk en annan plats för att handla, fika eller gå på bio, säger Vania Ceccato.

Köpcentrum drabbas av allt fler brott i och med att de gått från att vara ställen där man enbart köper prylar och kläder till platser där man också äter, går på bio, idrottar och parkerar bilen.

Onsdagar i april
På tio år har antalet gallerior i Sverige fördubblats från 150 till 300 stycken. Samtidigt begås det mängder av brott i landets köpcentrum. Enbart antalet butiksstölder uppgår till 2 miljoner stycken varje år till ett värde av 4,6 miljarder kronor.

Hur ser brottsstatistiken då ut? Jo, bland annat kan man se att flest stölder sker mellan 20:00 och 21:00. Man kan också se att flest stölder sker på onsdagar. Den månad flest varor blir stulna är april. Maj är den månad då minst saker försvinner ur butikerna utan att någon betalar för dem.

I Sverige är det främst mat som stjäls, följt av kläder, skor, hemelektronik och alkohol. Mönstret känns igen från både Storbritannien och USA. Men det finns en del överraskningar i forskningsresultatet också, till exempel tidpunkten för när vissa brott begås

Våldsamt runt 18
– Till exempel förekommer våldsbrott betydligt tidigare på kvällen än vad jag hade förväntat mig. Så tidigt som runt klockan 18 kommer det in många anmälningar. När krogarna stänger senare på kvällen är antalet anmälda våldsbrott inte alls lika många. Sedan är allt som anmäls som ”Störande av allmän ordning” intressant. Det vill säga hur många olika saker som människor gör i den offentliga miljön, och som kan vara störande och gör att vissa människor känner sig otrygga, säger Vania Ceccato.

Hon tillägger att våldsbrott utgjort 17 procent av den totala mängden rapporter och anmälningar.

– Det vi möjliggör med vår 3D-modell är att vi kan titta på social hållbarhet. Man kan också se om det finns så kallade ”Hot spots”. Det vill säga om exempelvis ett flertal butiker som ligger intill varandra har liknande problem.

Otrygga miljöer
Vania Ceccato undersöker också i forskningsprojektet var i köpcentrumet folk känner sig trygga respektive otrygga.

– Här kan man se att människor känner sig mest otrygga vid entréer, i en food court och toaletter. I och med vetskapen om detta kan man slå ihop upplevd trygghet med antal brott och se om det finns eller inte finns ett orsakssamband.

Forskningsresultatet väcker ett flertal nya intressanta frågeställningar. En av dem är varför vissa affärer är mer brottsutsatta än andra? Har placeringen av en affär betydelse för de brott som sker? På vilket sätt påverkar köpcentrumets miljö antalet begångna brott? Ett annat spörsmål är vems ansvar är det att bekämpa brott och otrygghet i ett köpcentrum?

Vania Ceccato och andra internationella forskares arbete inom området kommer att presenteras på konferensen ”Retail crime: International evidence & prevention” som äger rum i Stockholm den 15 september.

Mer information om innehåll och hur du anmäler dig hittar du här.

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega