
Annika Ekengren är chef hållbarhet och verksamhetsutveckling på SKB.
SKB har uppnått 100% grön finansiering och tack vare gröna ramverket har föreningen tydliga riktlinjer för vad som ska prioriteras när det gäller klimatförbättrande åtgärder. Certifiering, bättre energiprestanda och klimatriskanalys är några delar som ingår i det uppdaterade ramverket.
SKB söker finansiering till sina projekt genom obligationer, företagscertifikat och banklån. När projekten är dokumenterat hållbara kan man söka gröna lån som ger lägre ränta. Lånen går till investeringar som ska göra skillnad för SKBs miljöpåverkan.
Projekten som SKB söker grön finansiering för väljs utifrån det så kallade gröna ramverket. Annika Ekengren är chef hållbarhet och verksamhetsutveckling på SKB och berättar hur det hjälper förvaltningen.
– Vårt gröna ramverk ger en tydlig riktlinje för vad som definieras som en grön tillgång. Definitionen skiljer sig åt något vid olika tidpunkter, eftersom utvecklingen inom området sker snabbt. Viktiga delar i ramverket, framöver, är certifiering enligt Miljöbyggnad och minskning av klimatutsläpp för nyproduktionen. Vid renovering av äldre fastigheter är det viktigt med minskad energianvändning och för befintliga fastigheter är det en bra energiprestanda. För alla fastigheter i det gröna ramverket blir också klimatriskanalyser en viktig del, som underlag för framtida klimatanpassningar.
Vilka fördelar ser ni med att ha det gröna ramverket?
– Det hjälper oss att prioritera vilka hållbarhetskrav som är viktigast och ser till att de faktiskt genomförs. Det lyfter också vår ambitionsnivå och hjälper oss att fortsätta utvecklas inom hållbarhetsområdet. 2024 nådde vi vårt mål om att nå 100% grön finansiering, något vi förhoppningsvist kommer kunna fortsätta hålla framåt.
Hur påverkar det er dagliga förvaltning?
– Det gröna ramverket ger oss ett viktigt verktyg för hur vi ska prioritera våra åtgärder och vilken nivå vi ska sätta, exempelvis för vilka fastigheter det blir lönsamt att genomföra energieffektiviserande åtgärder och var vi ska prioritera att genomföra klimatriskanalyser. När den planerade nyproduktionen blir färdig för förvaltning kommer det vara lite mer hållbara fastigheter att ta hand om.
Hur har ni tagit fram ert ramverk?
– Ramverken följer ofta internationella standarder och genomgår vanligtvis en oberoende utvärdering, för att säkerställa att det uppfyller dessa kriterier. Vårt ramverk har tagits fram utifrån prioriterade kriterier i EU-taxonomin, Green Bond Principles och Green Loan Principles, samt har granskats av S&P Global Ratings.
Något mer som du vill lyfta fram kring ert gröna ramverk?
– Ja, vi är särskilt stolta att vi har fått betyget ”medium green” i en oberoende granskning. Detta fastän vi har en mycket hög andel kulturhistorisk klassade byggnader i det befintliga fastighetsbeståndet. Det visar på hur ett långsiktigt och ihärdigt arbete med energieffektivisering verkligen lönar sig. Det är det högsta betyg man kan få inom fastighetsbranschen.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Grönt ramverk
2016 emitterade SKB sin första gröna obligation och under 2017 inleddes ett samarbete med EIB, Europeiska Investeringsbanken, där miljöklassade nyproduktionsprojekt skulle finansieras. Ramverket uppdaterades 2022 med hjälp av Handelsbanken och 2024 har SKB uppnått målet att 100 procent av skuldportföljen vara grön.
Källa: SKB