Från första januari 2025 ska fastighetsägare och entreprenörer se till att skumpaneler och skumplast med f-gas hanteras korrekt. Föreningen Fastighetsägarna jobbar för att det inte ska öka på arbetsbördan mer än nödvändigt för branschen.
Nya krav enligt EU:s F-gasförordning och ODS-förordning börjar gälla 1 januari 2025. Fastighetsägare och entreprenörer ska se till att undvika utsläpp vid rivning och ombyggnad, som omfattar skumpaneler eller skumplast med fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen.
Vad innebär detta i praktiken?
För fastighetsförvaltning och ombyggnadsprojekt innebär reglerna:
- Noggrann kartläggning av byggmaterial som kan innehålla F-gaser eller ozonnedbrytande ämnen.
- Hantering av material som innehåller dessa ämnen enligt strikta regler för destruktion eller återvinning.
- Anlitande av certifierad personal för återvinning av gaserna.
- Dokumentation av fall där skumplast inte kan avlägsnas och säkerställande av att denna dokumentation sparas i fem år.
För att följa reglerna krävs samarbete mellan fastighetsägare, entreprenörer och avfallsentreprenörer. Projekten behöver också planeras med hänsyn till den ökade komplexiteten i materialhanteringen.
– De nya kraven innebär ett steg framåt i att minska miljöpåverkan från ombyggnadsprojekt, men ställer också krav på fastighetsförvaltare att arbeta systematiskt med byggmaterial som kan innehålla skadliga ämnen. Det är viktigt att branschen är förberedd, säger Rikard Silverfur, hållbarhetschef på Fastighetsägarna.
Ny anmälningsplikt på förslag
Lagförslaget är utlagt på remiss och Naturvårdsverket föreslår att Sverige ska införa en ny anmälningsplikt för yrkesmässig renovering och rivning av byggnader som innehåller skumpaneler med F-gaser eller ozonnedbrytande ämnen. Det ser dock föreningen Fastighetsägarna som ett problem. I ett uttalande skriver man:
”Vid första anblick [kan förslaget] verka som ett sätt att säkra måluppfyllelse, men en närmare analys visar att det går utöver vad EU-förordningarna kräver. Det handlar om en överimplementering som riskerar att öka de administrativa bördorna för fastighetsägare och entreprenörer – utan att bidra nämnvärt till att minska utsläppen.”
– Myndigheten bör här tänka om och fokusera på hur själva kraven i förordningarna ska uppfyllas och frånhålla sig från att införa nya administrativa regelbördor för fastighetsägare. Vi kommer definitivt att uppmärksamma regeringen på detta, säger Rikard Silverfur.
Svarsdag för remissen är 14/2 men eftersom det är EU-förordningar gäller kraven direkt från 1 januari. Det vill säga, kraven på aktsamhet gäller oavsett om Naturvårdsverket får igenom anmälningskrav eller inte.
Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Nya kravet i sin helhet
Från och med den 1 januari 2025 ska fastighetsägare och entreprenörer säkerställa att utsläpp så långt som möjligt undviks vid renovering eller rivning som inbegriper avlägsnande av skumplast i laminerade skivor som installerats i hålrum eller uppbyggda strukturer som innehåller ozonnedbrytande ämnen som förtecknas i bilaga I genom att skumplasten eller de ämnen som ingår i den hanteras på ett sätt som säkerställer destruktion av dessa ämnen. Vid återvinning av dessa ämnen ska återvinningen endast utföras av fysiska personer med lämpliga kvalifikationer. Om det inte är tekniskt möjligt att avlägsna den skumplast som avses i första stycket ska fastighetsägaren eller entreprenören upprätta dokumentation som styrker att avlägsnande är omöjligt i det specifika fallet. Dokumentationen ska bevaras i fem år och ska på begäran göras tillgänglig för den berörda medlemsstatens behöriga myndighet eller för kommissionen.