Ängelholmshem ska vara med och plantera 1000 träd

Det kommer bli allt fler träd i Ängelholm. Det står klart sedan Ängelholms kommun och Ängelholmshem inlett ett samarbete om att plantera 1 000 träd under de närmaste tio åren. Man ska arbeta efter den så kallade 3-30-300-modeller.

Träd spelar en viktig roll både vid värmeböljor och kraftiga regn. Träd bidrar också till att skapa trivsamma stadsrum och bostadsområden. Därför ska fler än 1000 nya träd planteras i Ängelholms kommun de närmaste tio åren. Träden planteras i ett samarbete mellan Ängelholms kommun och det allmännyttiga bostadsbolaget Ängelholmshem.

– Träd i stadsmiljö gör nytta för både klimatet och människorna som bor i staden. Tusen träd är ett bra mål, säger miljö- och tillståndsnämndens ordförande Anders Davidsson (M).

Strax innan påsk planterades de första träden i projektet. Ängelholms kommun lät plantera åtta träd vid skateparken och Ängelholmshem planterade lika många utspridda på fyra bostadsområden. Under projektets gång är det flertal olika trädslag som ska planteras, både stora och små likväl som inhemska och mer exotiska arter. Viktigast är att anpassa trädvalet till platsen det ska planteras.

3-30-300-modellen
Parterna kommer arbeta efter den så kallade 3-30-300-modellen, myntad av Cecil Konijnendijk som är professor i Urban Forestry på universitetet i British Columbia i Kanada. Målsättningen med modellen är att varje medborgare ska se minst 3 träd från sin bostad, att varje kvarter i Ängelholm har en krontäckning på minst 30 % och att det maximalt ska vara 300 meter mellan bostäder och grönområde i kommunen.

– Vi vill såklart minska effekterna av klimatförändringar men som bostadsbolag är det lika viktigt att skapa en tät och frodig utemiljö som skänker välmående till de som vistas där. Med välmående och trygga hyresgäster får vi stabila områden och stolta hyresgäster som i en förlängning bidrar positivt till Ängelholms utveckling, menar Mats Nilsson, vd på Ängelholmshem.

Det här är de första träden som har planterats:
8 katsuraträd och manchurisk valnöt, vid Ängelholms skatepark, bostadsområde Papegojan – Ängelholms kommun.
3 tokyokörsbär, bostadsområde Papegojan – Ängelholmshem.
1 hängbjörk och 1 jättevitoxel, Möllebackens förskola – Ängelholmshem.
1 tulpanträd samt 1 tokyokörsbärsträd, bostadsområde Kulltorp – Ängelholmshem.
3 hösttamarisk, bostadsområde Sockerbruket – Ängelholmshem.

Källa: Ängelholmhem

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega