Riksbyggens digitala tjänst ger tekniska förvaltningsråd

Riksbyggen lanserar en ny tjänst för att löpande planera långsiktigt underhåll och för att ta fram en underhållsplan för budget och bokslut. Tjänsten vänder sig till bostadsrättsföreningar, med 1–2 byggnader, i den första versionen.

Riksbyggens nya förvaltningstjänst är till för att hjälpa bostadsrättsföreningar att komma igång och jobba med sitt planerade underhåll och få tillgång till digital rådgivning från experter inom teknisk förvaltning.

– Vi har fokuserat på att förenkla och se till att användaren kommer igång snabbt men fortfarande med fokus på kvalitet och rimliga uppskattningar. Kunden håller sedan själv planen uppdaterad men kan nyttja Riksbyggens förvaltare för rådgivning eller hjälp med de utmaningar de ställs inför, säger Stellan Björnlund, ämnesexpert inom underhållsplanering på Riksbyggen.

Avancerad teknik och öppen data
Underhållsplanen skapas utifrån ett antal frågor och data som hämtas från leverantörer såsom Lantmäteriet och andra återförsäljare där öppen data finns. Tjänsten använder GPS-koordinater och en smart datoralgoritm som kan känna igen bilder för att till exempel räkna ut hur stor ytan är på fasad och tak. Den här tekniken ska vara mer exakt än att använda vanliga kartor då den använder riktiga satellitbilder och kan räkna ut saker i realtid.

Prenumerationstjänst med expertrådgivning
Tjänsten kan användas både från mobil och dator och ger tillgång till Riksbyggens experter inom teknisk förvaltning, mot en tilläggskostnad om det skulle behövas. Användaren kan boka tid för ett videosamtal och få rådgivning. Användaren får hjälp med underhållsplaneringen utifrån bostadsrättsföreningens behov. Prenumerationstjänsten sker på månadsbasis utan bindningstid och fokuserar på de större kostnadsdrivande posterna.

Tanken är att man ska kunna börja planera från dag ett och 50 år framåt. Tjänsten samlar all information på samma ställe och ger en bild över vilket underhåll som ska göras, när det ska göras och vad det kommer att kosta.

Källa: Riksbyggen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega