Stockholmshems 22 000 sensorer ska ge 6 % lägre energianvändning

Stockholmshem har på rekordtid installerat 22 000 temperatursensorer i lika många lägenheter. Satsningen beräknas ge sex procent lägre energianvändning och en jämnare inomhustemperatur för hyresgästerna.

Redan första året räknar bolaget med att spara 13 000 MWh (Megawattimmar), vilket motsvarar energiförbrukningen i 1 200 lägenheter. Samtidigt får hyresgästerna ett jämnare inomhusklimat.

– Sensorer är inget nytt, det unika är omfattningen, säger Anna Freiholtz, energichef hos Stockholmshem.

Klart på rekordtid
Att byta inomhussensorer i så många lägenheter kräver betydande resurser under lång tid. När Telia skulle byta bredbandsutrustning i bolagets lägenheter öppnades en möjlighet. 

– Vi bestämde oss för att samtidigt installera sensorerna och testa alla brandvarnare, berättar Allan Hansson, chef för verksamhetsutveckling på Stockholmshem samt initiativtagare och projektledare för projektet.

Detta gjorde att arbetet blev klart på rekordtid, i slutet av juni var installationen klar, efter drygt ett års intensivt arbete. Som mest installerades cirka 800 sensorer i veckan.

Lärdomar att ta med sig
Vikten av kommunikation har blivit tydlig under arbetets gång, menar Allan Hansson.

– Det snabba tempot gjorde att vi missade i information och förankring hos förvaltningsområdena. En annan lärdom är att vi med en tydlig tidplan på dagsnivå faktiskt kan besöka upp till 800 lägenheter i veckan, säger han.

Samverkan med Stockholm Exergi
Tillsammans med Stockholm Exergi tänkte bolaget igenom hur de skulle hantera all information som den stora mängden sensorer skapar. Lösningen är Intelligy, ett AI-system hos Stockholm Exergi som optimerar värmeleveransen i de anslutna fastigheterna.

– Nu börjar det spännande arbetet med att följa upp resultatet. De piloter som vi har gjort visar på en genomsnittlig minskning av energianvändningen med sex procent. Det vill vi nu säkerställa också i det storskaliga genomförandet, berättar Anna Freiholtz och fortsätter:

– Stockholmshem är Stockholm Exergis största kund och också fastighetsägaren med den mest utbyggda värmestyrningen i dagsläget. Tillsammans fortsätter vi att utveckla tjänsten och har regelbundna möten där vi kan lyfta eventuella problem och ta upp förslag på nya funktioner, säger Anna Freiholtz.

Stockholmshem minskar sin energianvändning genom:

  • smartare styrning av värmesystem genom sensorer i alla lägenheter
  • att installera fler solceller
  • att sätta in isolerrutor (extrarutor) om fönstren inte behöver bytas
  • isolering av vindar och tak 
  • att justera värme- och ventilationssystem så att alla lägenheter får rätt inomhustemperatur.

Källa: Stockholmshem

Fakta sensorer

Totalt omfattas 281 fastigheter och 22 000 lägenheter i projektet.
Bolaget passade dessutom på att samtidigt testa samtliga brandvarnare.

Så här fungerar sensorerna: Istället för att som tidigare styra värmen via en givare utomhus sker nu styrningen utifrån den faktiska temperaturen i lägenheterna, för att de under uppvärmningssäsongen ska hålla en jämn temperatur på 20-21 grader.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega