Jag vill hellre kalla mig Sunt Förnuft-chef

Foto: Sveriges Allmännytta/ Kate Gabor

I mötet med människor hittar Jonas Högset sin energi. Hans inställning är att en person ska vara gladare när den går, än den var när den kom. Träffa Sveriges Allmännyttas Sunt Förnuft-chef eller egentligen; Fastighets- och hållbarhetschef.

Att prata med Jonas Högset, fastighets- och hållbarhetschef i Sveriges Allmännytta är som att få en dusch av positiv energi och han pratar engagerat och entusiastiskt om sina erfarenheter kring ledarskap, Allmännyttans roll och klimatarbete. Varifrån kommer hans energi och driv?

– Det är sådan jag är. Klart att positiva upplevelser föder andra positiva upplevelser.

Men de positiva upplevelserna kommer troligtvis inte av en slump. Jonas Högset verkar ha hittat en strategi för att de ska hända:

– Inställningen i alla mina möten med människor är att de ska känna sig gladare när de går, än när de kom. Jag har energi över och jag delar med mig av den. Jag får samma energi tillbaka. Det är ett förhållningssätt som jag uppskattar. Jag kan inte tänka mig det andra sättet; att gå in i ett möte med negativ energi, det vill ju ingen ha.

Drog ut spik som 5-åring
Det var just kontakten och mötet med människor som fick honom att kliva in i bostadsbranschen. Han växte upp på Lidingö och redan som femåring drog han ut spik ur golvplank, när huset skulle renoveras.

Han insåg att han var tekniskt lagd och utbildade sig till väg- och vattenbyggnadsingenjör på KTH. Väl där sökte han och fick plats i NCC:s praktikprogram och hade jobb redan två veckor efter examen.

– Jag jobbade på NCC Teknik som hus- och anläggningskonstruktör. Det vara spännande och något helt annat än böckerna från skolan. Det fanns mycket att lära praktiskt och det uppenbarade sig fort att det var ett hantverk att jobba som konstruktör.

Närmare människorna
Så småningom vinklade han in sig åt bostadshållet. Han blev projektledare inom bostadsutveckling på NCC Boende, nu mera Bonava.

– Jag kom mycket närmare slutkunden. Jag attraherades av att det var människor jag skulle arbeta mot. Det var inte en bolagsplånbok utan jag hade påverkan på människors privatekonomi.

Tennisintresset leder vidare
Nästa steg i karriären var något helt annat och här fick han hjälp av svenska tennis-ess från 80-talet och sin fru för att hitta jobbet som fastighetschef för Kungliga Tennishallen i Stockholm.

– Vi hade fyra toppspelare i tennis under min uppväxt och självklart spelade jag själv. Min fru, som är ännu mer tennisintresserad än jag, letade tennisrelaterade jobb. Hon hittade detta jobb som fastighetschef. Det var fel för henne då, men det passade min profil. Det var väldigt annorlunda om man hade jobbat på NCC innan.

Det finns dock likheter mellan förvaltning av Kungliga Tennishallen och andra fastighetsbolag enligt Jonas Högset. Det handlade om att serva hyresgäster och att se till att människor fick en bra upplevelse av sin vistelse.

– Det var enkla, men viktiga, saker som att ha det helt och rent – vilket gäller i alla förvaltarsituationer. Det dagliga återkommande jobbet var att bemöta kunden på rätt sätt. Det gör att man får höga poäng från sina hyresgäster, påpekar Jonas och drar parallellen till bostadsföretag.

Allmännyttan lockar
Efter ett antal år och omfattande ombyggnadsprojekt var Jonas Högset färdig på Kungliga Tennishallen. Då hade han sett till att det tillkommit sju tennisbanor i en ny utomhushall och anlagt en tennispark, förutom att ha arbetat med ett antal Stockholm Open.

– Det återstod förvaltning och drift och det kände jag att någon annan skulle kunna sköta bättre.

Istället blev han inlockad till Sveriges Allmännytta av en tidigare chef, Petter Jurdell. Högset fick uppdraget att ta hand om Allmännyttans projekt Kombohus – ramupphandlade, seriellt tillverkade hus. Han hade inte arbetat inom en organisation som Allmännyttan tidigare men medlemsservice förstod han sig på, från sina år på Kungliga Tennishallen. Att Allmännyttan fyller en funktion i samhället insåg han snart.

– Det här handlade om att samhället ska fungera. Det är ett oerhört ansvar som vilar på allmännyttan. Många gånger är det bostadsföretaget i en kommun som ligger närmast invånarna. Vissa människor har mer förtroende för sitt bostadsbolag än de har för myndigheterna, säger Jonas Högset och fortsätter:

– Att förändra allmännyttans roll bara för att det passar en politisk tanke är att tänka för kort. Man måste förstå storheten i allmännyttan. Det positiva med en väl fungerande allmännytta överträffar samtliga negativa beskrivningar av den. Jag hade inte velat bo i ett land som inte hade den här funktionen på plats. Det är en av anledningarna till att jag varit kvar så länge, säger Jonas Högset som ser att ”utmaningarna och behoven är enorma” framöver.

Sunt Förnuft-chef
Han hade först fokus på nyproduktion och bostadsutveckling och axlar sedan 2017 rollen som fastighets- och hållbarhetschef.

– Hållbarhet är lite av ett modeord. Det handlar om sunt förnuft. Men det är en svår titel att ha; Sunt Förnuft-chef. Det handlar om att göra rätt saker nu – så att det blir affärsmässigt, miljö- och socialt hållbart på lång sikt.

Ett sätt att få bostadsbolag att bli lönsamma och hållbara över tid är att låta dem jämföra sig med varandra i realtid. Sveriges Allmännytta har 70 års samlad ekonomisk statistisk från sina medlemsbolag, men möjligheten att samla in data från andra verksamhetssystem är begränsad. Utmaningen är att många bolag sitter med så kallade proprietära system där bostadsföretagen har svårt att komma åt sin egen data eller att koppla på tredjepartslösningar.

– Vi har länge jobbat med att få fler att kravställa med allmännyttans egen bransch-API, fastAPI. På sikt så kommer öppna API:er vara standard, men det vore bra om omställningen gick betydligt snabbare och här vilar ansvaret även tungt på leverantörerna av verksamhetssystemen att erbjuda dessa möjligheter.

Hållbara affärsbeslut med statistik
Hans mål är att systematisera insamlingen av realtidsdata såsom ekonomisk statistik, hyresnivåer, flyttrörelser med mera och sedan lägga på ett lager av intelligens ovanpå.

– Genom att kunna jämföra sig med bolag av till exempel liknande storlek eller geografiskt läge, kan det bli lättare att se vad som är hållbara affärsbeslut.

Tanken är att transparens mellan bolagen gör att man kan ta hjälp av varandra och ta beslut grundade på gemensamma underlag, som är dagsaktuella. Enligt Högset tas beslut idag på underlag som släpar efter ett halvår eller ett år. Realtidsdata ger en faktisk bild av läget.

– Kan vi systematisera och automatisera insamlingen kan vi ge medlemsföretagen ett kraftfullt stöd, säger han.

Allmännyttan är en enad kraft
Datadrivna affärsbeslut är en förutsättning för att Allmännyttan ska vara relevant över tid. Men det Jonas Högset brinner för är att Allmännyttan är ett ”fantastiskt kraftfullt verktyg”. Dels för att motverka segregation och jobba med sociala insatser, dels att man som enad kraft har stor påverkansgrad.

– Vi är så många att vi klarar av att förflytta synpunkter och ställningstaganden som folk har i stora frågor. En av de starkast lysande stjärnorna vi har är Klimatinitiativet. Vi är 200 bolag som ställer upp gemensamma mål och lär av varandra för att minimera vårt klimatavtryck. Klimatinitiativet är ett av Europas största frivilliga energibesparingsprojekt.

Leder teamet
Jonas Högsets bidrag till allt detta är att han är den som leder teamet bakom initiativen.

– Mitt ledarskap går ut på att medarbetarna ska känna trygghet i vad de får och kan göra, vara innovativa och ta stort eget ansvar. Jag har inga ambitioner att komma på allt själv. Jag har ett fantastiskt engagerat team som är ute och träffar våra medlemsföretag och tar in idéer, som vi sedan omsätter till rådgivning, tjänster och utbildningar. Mitt uppdrag är att se till att det finns förutsättningar för dem att vara grymma.

Det här är Jonas Högsets tredje chefspost och han har sin förra chef Petter Jurdell som inspirationskälla. Jurdells sätt att lita på och lämna över ansvar till sina medarbetare gör att Högset är glad att han har haft honom som chef.

Positiv energi
Han tror att han själv uppfattas som en chef där hans egen positiva energi går igenom och han försöker anpassa sitt ledarskap till den person han har framför sig.

– Vi behöver olika saker. En del är självgående och trygga, andra behöver coachas. Jag vill se individen i varje ögonblick, ge energi och får energi tillbaka. Det jag är mest glad för är de som byggt upp sitt självförtroende och bli självgående genom åren. Det känns bra om jag kan bidra till att den personen tycker att det är kul att komma till jobbet, varje dag.

Blivit smartare med åren
Själv har han hittat en egen kraft- och energikälla som gör att det roligt att gå till jobbet – och att komma hem igen.

– Mycket av mitt fokus låg på karriären när jag var yngre, tiden sprang ifrån mig. Jag har blivit lite smartare med åren och tar nu tillvara på stunden med mina barn på ett annat sätt. Vi fick vårt tredje barn med sju års mellanrum och då fick jag chansen igen. Jag försöker göra det annorlunda och bättre nu. Jag vill vara med på hans villkor och göra det med de äldre också, säger Jonas Högset.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Jonas Högset

Ålder: 44 år
Uppväxt: Lidingö
Yrkeserfarenhet: Civilingenjör väg- och vattenbyggnadsteknik från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH). Hus- och anläggningskonstruktör på NCC Teknik. Projektledare bostadsutveckling NCC Boende. Fastighetschef på Kungliga tennishallen. Chef för projektverksamheten på Savills förvaltning. Expert nyproduktion Sveriges Allmännytta.
Familj: Gift med Victoria, tre barn Elliot, 15, Ida, 13 och Tom 7 år.
Bor: Norra Ängby i Bromma
Fritidsintressen: Spelar tennis, tränar och umgås med familj och vänner.
Dold talang: Är multihantverkare och gör allt förutom att dra el i proppskåp. Slår gärna in en spik eller två på sommarstället på Gotland.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega