Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Renoveringsjuryn: Det är kul att tävla!

Omsorg om detaljerna genomsyrar samtliga projekt jag har tittat på under juryns besök hos tävlingsfinalisterna, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon. Till vänster: Ängelholmshems projekt Saftstationen inspekteras av juryn. Till höger: Familjebostäders renoveringsprojekt i Gärdsås, där husgavlarna fått konstverk i mosaik.


Juryn i Sveriges Allmännyttas tävling om bästa renovering har nu besökt finalisterna.
– Det är så roligt att se alla fina projekt, säger branschprofilen Anna Heide.
Här berättar hon vad som väger tyngst och vilka renoveringsfrågor som är viktigast.

Juryn i Sveriges Allmännyttas tävling om Årets bästa renovering och bästa nyproduktion besöker alla finalistbidrag för att studera projekten på plats.

– Alla projekt håller verkligen hög kvalitet med stor omsorg om detaljerna. Det blir en utmaning att välja vinnare, säger Anna Heide.

Anna Heide har under många år arbetat som fastighetschef och hållbarhetschef på kommunägda bostadsbolaget MKB i Malmö. I samband med flyktingkrisen 2015 lånades hon ut till Sveriges Allmännytta (dåvarande SABO) i ett ettårigt integrationsprojekt för att leta lösningar på den akuta bostadsbristen.

Örat mot marken
Men i dag är hon affärsutvecklingschef på Fastighets AB Trianon, med ansvar för både nyproduktion, hållbarhet och bostadsuthyrning.

– Det ger mig en väldigt god marknadskännedom. Jag har örat mot marken för att hålla koll på vad som fungerar i verkligheten för såväl nya som befintliga hyresgäster, säger hon.

Anna Heide är också en av kommissionärerna i Malmö stads Tillväxtkommission och styrelseledamot i bland annat Fastighetsägarna Malmö.

Varför vill du vara med i allmännyttans tävlingsjury?
– Det är ett otroligt kul med arkitektur och det är spännande att få se de många olika projekten! Det är dessutom en stor ära att bli tillfrågad att vara med i juryn – jag känner mig hedrad.

Vad för du med dig in i juryarbetet?
– Jag har lång erfarenhet i fastighetsbranschen, från både förvaltning, renovering, stadsutveckling och nyproduktion. Det gör att jag kan bidra med ett helhetsperspektiv och då med speciellt fokus på den sociala hållbarheten, trivseln och tryggheten i de olika projekten.

Varför ska man tävla om årets bästa renovering och årets bästa nyproduktion?
– För att det är kul att tävla! Den här tävlingen bedömer många olika aspekter inom nyproduktion och renovering som är viktiga för totalupplevelsen för hyresgästerna. Finalistprojekten i respektive kategori kan fungera som inspiration och förebild för kommande nyproduktionsprojekt och renoveringar.

– Tävlingen stimulerar till att göra bra projekt och sätter både de fysiska och sociala värdena i boendet i fokus.

Vad ligger dig närmast om hjärtat – nybyggnad eller renovering?
– Jag kan nog inte välja. Nyproduktionen är spännande för att det väver in mycket av nutid, trender och samhälls- och stadsutveckling. Renovering är alltid en utmaning. Där gäller det att arbeta med husens själ och tidsanda, men samtidigt uppdatera dem till trivsamma bostäder med en standard som passar dagens krav och önskemål om ett modernt boende.

Ekonomin viktig
Hon betonar också den ekonomiska aspekten.

– Den är mycket viktig i bägge kategorierna för att det ska bli en god affär och ett hållbart boende för både hyresgäst, bolag och samhälle.

Vad är betydelsefullt för dig när du tittar på ett tävlingsbidrag?
– Helheten och hållbarheten ur alla perspektiv. Det är en konst att få med alla aspekter på ett hållbart sätt inte minst ekonomiskt. Projekten ska också fungera långsiktigt och ta hänsyn och bidra till den befintliga miljön.

Vilken är den viktigaste renoveringsfrågan just nu?
– Att göra renoveringarna hållbara och cirkulära och att ta vara på det befintliga, men samtidigt uppdatera till modern standard. Det är varken modernt eller hållbart att bara slänga ut gammal inredning och material för att ersätta med nytt. Går det att tänka annorlunda? Går det att uppdatera till exempel gamla kök utan att riva ut all gammal inredning, tex sprutmåla köksluckor istället för att kassera gamla platsbyggda stommar.

Vinnarna presenteras på Allmännyttans Fastighetsdagar den 18 maj.

Se alla nominerade bidrag här och läs mer om övriga jurymedlemmar här.

Var med när vinnaren utses på Fastighetsdagarna!

De sex finalisterna i Årets bästa renovering och Årets bästa nyproduktion kommer till Fastighetsdagarna och berättar om sina projekt! Där kan du lyssna och ställa frågor direkt – om framgångsfaktorer och andra erfarenheter under projektens gång. Och inte minst: vara med när vinnaren koras och firas!

Dessutom bjuds förstås också på studiebesök mingel, nätverkande och ett pärlband av intressanta föreläsningar och diskussioner!

Sundsvall 18–19 maj

Specialerbjudande: Kom 5 betala för 4

För att så många som möjligt ska kunna ta del av programmet och ta med sig kunskaper hem erbjuds nu en mängdrabatt. Bostadsbolag med minst fem deltagare får den femte på köpet!
Anmäl dig här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega